Festival Nová dráma / New Drama 2012 pozná 10 nominovaných inscenácií!

Podujatie predstaví najlepšie inscenácie súčasnej drámy, ktoré mali premiéru v slovenských divadlách v uplynulom kalendárnom roku. Festival sa uskutoční v dňoch 14. – 19. mája 2012 v Bratislave.

Festival Nová dráma / New Drama 2012 už pozná výber inscenácií do súťažného programu. Na ôsmom ročníku festivalu sa v Bratislave predstaví a o tri festivalové ceny zabojuje 10 inscenácií súčasnej slovenskej a svetovej drámy. Všetky mali premiéru v uplynulom roku.

Dramaturgická rada festivalu Nová dráma / New Drama 2012 uzavrela výber inscenácií do súťažného programu. V dramaturgickej rade tento rok pracovali divadelné kritičky a teatrologičky Zuzana Ferusová, Zuzana Uličianska a Martina Ulmanová.

Od novembra do marca vyberali z takmer 40 inscenácií súčasných dramatických textov vo všetkých divadlách na Slovensku. Do výberu sa dostali inscenácie, ktoré mali premiéru v období od 1. marca 2011 do 29. februára 2012, a text, z ktorého vychádzajú, nebol napísaný pred rokom 2000. Z desiatich nominovaných inscenácií sa v piatich prípadoch o réžiu postarali ženy.

Prehľad 10 súťažných inscenácií ôsmeho ročníka festivalu Nová dráma / New Drama:
Dorota Maslowska: Dvaja úbohí Rumuni hovoriaci po poľsky, réžia Júlia Rázusová
Andrej Kalinka – Ivan Martinka: Epos, Bábkové divadlo Žilina, réžia Andrej Kalinka a Ivan Martinka
Ondrej Šulaj: Gazdova krv, Divadlo ASTORKA Korzo ´90 Bratislava, réžia Juraj Nvota
Michaela Zakuťanská: Havaj, Divadlo Alexandra Duchnoviča Prešov, réžia Zoja Zupková
Martin Čičvák: Kukura, Divadlo Aréna Bratislava, réžia Rastislav Ballek
David Mamet: November, Divadlo Aréna Bratislava, réžia Martin Čičvák
Jana Juráňová: Reality snov, Bábkové divadlo na Rázcestí Banská Bystrica, réžia Iveta Škripková
Sláva Daubnerová – Pavel Graus: Some Disordered Interior Geometries, P.A.T. Bratislava, réžia Sláva Daubnerová
Blaho Uhlár: Pokus, S.T.O.K.A. Bratislava, réžia Blaho Uhlár
Ingmar Villqist: Taká fajn baba ako ty, Mestské divadlo Žilina, réžia Adriana Totiková

Festival Nová dráma / New Drama predstavuje najlepšie inscenácie súčasnej drámy, ktoré mali premiéru v slovenských divadlách v uplynulom kalendárnom roku. Ôsmy ročník festivalu sa uskutoční v dňoch 14. – 19. mája v Bratislave. Organizujú ho Divadelný ústav Bratislava a Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava.

Festival Nová dráma / New Drama 2012 je súťažnou prehliadkou. Inscenácie sa budú uchádzať o tri festivalové ceny. O hlavnej cene za najlepšiu inscenáciu novej drámy, Grand Prix Nová dráma, hlasuje medzinárodná porota. Účastníci kritického seminára rozhodnú o tom, ktorá z nich získa Cenu študentskej poroty. Diváci môžu po každom predstavení hlasovať za svoju najobľúbenejšiu inscenáciu. Ich voľba rozhodne o tom, ktorá inscenácia dostane divácku cenu – Cenu bratislavského diváka.

Okrem súťažnej prehliadky vybraných inscenácií je súčasťou festivalu aj sprievodný program. Tvoria ho scénické čítanie, výstavy, diskusie, workshopy a konferencia. Diváci sa môžu tešiť aj na zahraničnú produkciu. Tá bude tento rok zastúpená poľským divadlom v programovej sekcii Focus Poľsko. Divadelný ústav ju pripravuje s bratislavským Poľským inštitútom.

Vizuálny koncept festivalu pripravilo kreatívne štúdio Milk.
Viac informácií nájdete na www.novadrama.sk.
Majte nás radi na facebooku – https://www.facebook.com/NovaDramaFestival!

Nova Dráma

Zdroj: Divadelný ústav / Theatre Institute
Publikoval: Redakcia GREGI.NET