Festival plný hviezd a hudobných prekvapení – 78. Hudobné leto po roku znova prichádza do Trenčianskych Teplíc

Toto leto Kursalon v Trenčianskych Tepliciach opäť ožije prítomnosťou známych osobností! Festival Hudobné leto oslavuje svoj 78. ročník a prinesie 10 výnimočných podujatí. Tešiť sa môžete na vystúpenia Zuzany Smatanovej, skupiny Fragile, Cigánskych Diablov, Čarovných ostrohov a mnohých ďalších.

V kúpeľnom meste sa uskutoční najstarší festival vážnej hudby s bohatou paletou žánrov, vrátane komornej hudby, vážnej klasiky, živého popu, energického jazzu, nostalgického swingu, autentického folku a duchovného gospelu. Okrem hudobných podujatí sa návštevníci môžu tešiť aj na divadelnú komédiu, ktorá prinesie zábavu a humor každému milovníkovi kultúry. Hudobné leto patrí k neoddeliteľným tradíciám kúpeľného mesta Trenčianskeho Teplice. Festival bol založený v roku 1937 a jeho charakter sa vyvíjal v súlade s meniacimi sa historickými obdobiami, od prvej republiky, cez vojnové roky a obdobie socializmu až po súčasnosť.

O slávnostné otvorenie Hudobného leta sa postará dámsky komorný orchester The Ladies Ensemble s ich prevedením najslávnejších klasických melódií velikánov pod vedením Michaely Rózsa Ružičkovej z Prahy. Sólistkami otváracieho koncertu budú sopranistka Mária Štúrová z opery SND a huslistky Lucia Harvanová a Anežka Kara, členky orchestra Slovenskej Filharmónie. V ich podaní predvedú v Kursalone nesmrteľné diela klasickej hudby, ako sú napríklad Malá nočná hudba od W. A. Mozarta či Búrka zo 4 ročných období od A. Vivaldiho.

Júlový program v Kursalone odštartuje návšteva až z Ameriky. Mládežnícky orchester The Cascade Youth Symphony Orchestra divákov presvedčí, že na veku v hudbe nezáleží a ich vystúpením ukradnú srdce nejedného fanúšika klasickej hudby. Spojenie tradičného slovenského folklóru a moderného umenia prídu predviesť špičkoví tanečníci zo súboru Čarovné ostrohy spolu s kapelou. Na svoje si tak prídu aj nadšenci folklórnych tradícií, ktorí sú otvorení modernému prevedeniu. Priestory Kursalonu rozozvučí aj gospelový súbor Gospel Family s výnimočnými hosťami Simou MagušinovouDanielom Špinerom. Júlový program uzatvorí známa popová speváčka Zuzana Smatanová, ktorá v tomto období oslavuje svoje 20 ročné pôsobenie na česko-slovenskej hudobnej scéne. V Kursalone tak zaznejú hity ako Čo má prísť, príde, Pár dní či Tam, kde sa neumiera.

Prvý augustový deň sa v Trenčianskych Tepliciach vráti čas a prenesie sa do éry 20. rokov, zlatých čias Veľkého Gatsbyho, swing štýlu a elegancie. Do Kursalonu totiž prichádza skupina zložená z profesionálnych hudobníkov Gatsby Sound, ktorá predvedie slovenské a svetové moderné hity od Karla Gotta, Mira Žbirku či Lady Gagy v štýle 20. rokov a vytvoria tak naozaj jedinečnú atmosféru.

Kursalon pohltí aj prívalová vlna vášne, energie a temperamentu. Cigánski Diabli poctia Trenčianske Teplice svojou návštevou a obohatia klasickú hudbu o prvky ako je jazz, folklór a ďalšie. Režisérovi Jozefovi Bednárikovi príde vzdať hold svojim šansónovým koncertom známa slovenská speváčka a herečka Eva Pavlíková. Piesne v jej podaní ako sú Čerešne, Žiť za to stálo či List mame si určite nájdu svojho poslucháča a naplnia srdcia nehou, pokorou a láskou. Augustové hudobné a tanečné vystúpenia na záver vystrieda divadelná komédia Už ti nikdy nenaletím. Napätie, zábavu či nepredvídateľné situácie obohatia excelentné herecké výkony Maroša Kramára, Marka IgonduKristíny Greppelovej.

78. ročník festivalu uzavrie najznámejšia slovenská vokálna kapela Fragile, ktorá je zložená z osobností známych z televíznych seriálov, divadelných či muzikálových produkcií. V netradičných aranžmánoch predstaví Fragile nesmrteľné hity dnes už legendárnej kapely Queen ako Bohemian Rhapsody, The Show Must Go On alebo We Will Rock You. Nádherné hlasy a capelly doplní zvuk rockovej kapely, ktorej súčasťou sú aj známi inštrumentalisti M. Valihora aO. Rózsa.

Vstupenky na podujatia je možné zakúpiť online na www.ticketportal.sk, v Turisticko-informačnej kancelárií hotela Slovakia v Trenčianskych Tepliciach alebo priamo na mieste pred každým predstavením v Kursalone. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky.

O FESTIVALE HUDOBNÉ LETO

Festival Hudobné leto sa prvýkrát konal v roku 1937 a jeho charakter sa menil s meniacim sa režimom od prvej republiky cez vojnové obdobie a socialistickú éru až dodnes. Predvlani sa pre pandémiu ochorenia Covid-19 prerušila tradícia podujatia vôbec prvýkrát po vyše 50 rokoch. V minulosti sa festival neuskutočnil napríklad v období rokov 1945 – 1946, 1951 – 1956 a v roku 1964. Svojou históriou, tradíciou a kvalitou prerástol regionálny rozmer a stal sa súčasťou slovenskej hudobnej kultúry. Festival bol pravidelne miestom, kde sa uvádzali premiéry diel slovenských skladateľov. V roku 2009 to bola, napríklad, premiéra skladateľa Iľju Zeljenku, v roku 2010 Mariána Lejavu. Podujatie pravidelne hostilo aj zahraničných interpretov. Aj vďaka podpore ministerstva kultúry SR sa zachovala historická a umelecky hodnotná tradícia tohto festivalu, ktorý sa stal neoddeliteľnou súčasťou kúpeľného mesta a obohatením kultúrneho života mesta a celého regiónu. V súčasnosti sa Hudobné leto považuje za najstarší festival vážnej hudby v strednej Európe.

O MESTE TRENČIANSKE TEPLICE

O Trenčianskych Tepliciach ako o kúpeľoch sa prvý raz hovorí v 13. storočí. Mesto očarí mnohými zaujímavosťami – unikátnym lesoparkom, prezliekarňou v maurskom slohu, medzinárodným filmovým festivalom, pitným prameňom s termálnou vodou, kúpaliskom zasadeným priamo do skaly, najstarším hudobným festivalom komornej hudby v strednej Európe, vyhliadkou s bielym jeleňom, vonkajším bazénom priamo na námestí, neveľkým kinom s atypickými rozmermi. Trenčianske Teplice majú svoje neopakovateľné čaro. Kto ich nenavštívil, nedokáže si ho predstaviť.

TS –  CULTURA o.z.