Festival Pro‐téza: Začína sa týždeň kvalitného divadla.

Čoho všetkého je človek schopný pod tlakom moci? Na túto otázku nájdete odpovede počas festivalu autorského divadla Pro‐téza, ktorý sa bude konať tento týždeň od 8. – 13. apríla v bratislavskom priestore pre  súčasnú kultúru A4.

Počas šiestich dní uvedie predstavenia, ktoré vznikli ako súčasť európskeho projektu Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície.  Festival Pro‐téza ponúka možnosť prežiť v bezpečí hľadiska pár desiatok minút totalitného režimu.

Priestor A4 sa na chvíľu vráti v čase. Divadelný týždeň otvorí v utorok o 18.00 vernisáž sprievodnej výstavy, na ktorej sa okrem fotografií objaví aj nový prístup inštalovania v podobe nenápadnej infiltrácie umenia do priestoru či performatívnej akcie. Uvidíte diela Martina Piačka zo série Najvačšie trapasy  Slovenskej  histórie,  v ktorej  sú  malé  plastiky  prezentované  formou  fotografií.  Svojou štylizáciou odzrkadľujú dôležité historické udalosti s jemnou dávkou irónie. Ostatní autori, študenti ateliéru „IN“ Ilony Németh na VŠVU, budú reagovať na tému formou site‐specific. Uvidíte tvorbu Borisa Vitázka, Mateja Mysloviča, Lenky Kuricovej, Mateja Kaminského a Gabriely Zigovej.  Počas vernisáže  sa  do  sveta  uvedie  aj  čítanka  Paralelné  príbehy,  ktorá  obsahuje  takmer  30  prípadov z archívov tajných polícií Nemecka, Maďarska, Česka, Poľska, Rumunska a Slovenska.

Prvým predstavením bude inscenácia Vnútro vnútra domáceho súboru SkRAT. Tvorcovia Ľubomír Burgr a Dušan Vicen sa v ňom inšpirovali dodnes neobjasneným prípadom podivnej smrti agenta a kňaza Coufala. „Odkrývame tu mechanizmy, ktoré v rámci tajnej polície ŠtB umožňovali budovanie paralelnej mocenskej štruktúry, ako aj vzájomnú kontrolu zamestnancov či spolupracovníkov na všetkých úrovniach tejto organizácie.“ prezradil Ľubomír Burgr.

„Nebudeme už ďalej znášať nespravodlivosť v tejto krajine! Slobodu! Chceme, aby boli rešpektované ľudské práva!“ Tieto heslá napísal na stenu kriedou v roku 1981 v malom rumunskom meste len šestnásťročných chlapec. Netušil, že mu to od základov zmení život. Na jeho osud zaostrí pozornosť druhý  festivalový  deň  divadlo  Odeon  inscenáciou  Typografia  majuskula  svetoznámej  autorky a režisérky Gianiny Cărbunariu. Pripravte sa na výborné divadelné predstavenie využívajúce efektné projekcie a zaujímavé javiskové prvky.

Po prvý raz sa na festivale Pro‐téza predstaví dokumentárna opera. Český hudobný skladateľ a autor libreta  Aleš  Březina  v spolupráci s  dramatikom a  režisérom Petrom  Zelenkom spracovali známy príbeh kňaza Josefa Toufara, ktorý v roku 1950 zomrel na následky mučenia štátnou políciou. Inscenáciou Toufar – Mučiace hry v podaní Opery Národního divadla chcú autori vniesť svetlo do dlho tabuizovanej témy  a očistiť  nevinných. V hlavných úlohách sa  predstaví česká  herečka  a  operná speváčka  Soňa  Červená,  ktorej  matka  bola  umučená  na  Pankráci  v roku  1948,  kedy  nastúpili komunisti. „Vím, co to bylo za hrůzu a strach. To byl jejich program ‐ strach.“

Nie vždy sa stáva, že v divadelnej hre vyrozprávajú účinkujúci svoj vlastný príbeh. Nemecký režisér Clemens Bechtel si vybral do svojej inscenácie Môj spis a ja deväť ľudí z Drážďan, ktorí na divadelných doskách rozpovedia svoj vlastný príbeh. Na javisku sa tak vedľa seba ocitnú prenasledovaní i agent tajnej polície. Podobne aj v poľskom predstavení (Na)sleduj ma hrá Ada Grudziński, dcéra známeho poľského disidenta a emigranta, samú seba. Režisér inscenácie Radek Rychcik a scenárista Tomasz Kireńczuk fiktívne spojili osud bývalého dôstojníka Bezpečnostnej služby s postavou striptérky, ktorá si vypočuje jeho príbeh.

20. storočie sa vzďaľuje so svojimi spoločenskými traumami, osobnými tragédiami a otvorenými kauzami. Svedkov a účastníkov udalostí je čoraz menej. Európsky projekt Paralelné životy, v rámci ktorého sa koná festival Pro‐téza, zachytil jednu z najtemnejších kapitol dejín, akou je činnosť tajných polícií za bývalého socializmu, ale najmä jej dosah na konanie, morálku a životy ľudí. Špehovať vlastných spolupracovníkov, susedov, rodinu, udávať ich polícii, stavať sa chrbtom k tým, ktorí sú označení za podozrivých, nechať sa vydierať, zaprieť pravdu i presvedčenie, stratiť česť i život. Ako dlho trvá spoločnosti, než sa s takýmito bolestnými etapami vyrovná? Ako by sme sa v takých situáciách správali my  dnes? Príďte od  8.  –  13.  apríla do  A4  –  priestoru pre  súčasnú kultúru v Bratislave a hľadajte odpovede na tieto otázky na festivale autorského divadla Pro‐téza.

8. apríl, 18:00
Vernisáž
Otvorenie výstavy Pro‐téza: Paralelné životy, prezentácia čítanky Paralelné príbehy

8. apríl, 20:00
SkRAT: Vnútro vnútra  (sk)
scenár a réžia: Ľubomír Burgr, Dušan Vicen
účinkujú: Vít  Bednárik, Milan Chalmovský, Dušan Vicen, Vlado Zboroň, Ľubomír Burgr postavy v projekciách: František Kovár, Jana Oľhová, Robert Roth

9. apríl, 20:00
dramAcum a Divadlo Odeon: Typografia majuskula (ro)
autor a réžia: Gianina Cărbunariu
účinkujú: Cătălina Mustață, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu

10. apríl, 18:00 hod.
Boli zločiny komunizmu?
diskusia
hostia: Ľubomír Morbacher a Jerguš Sivoš z Ústavu pamäti národa, moderuje: Ján Šimko

10. apríl, 20:00 hod.
Plavebná spoločnosť Sputnik: Reflex (hu)
námet a scenár: Péter Závada, réžia: Dániel D. Kovács
účinkujú: Miklós Béres, Gábor Fábián, Károly Hajduk, Péter Jankovics, Pál Kárpáti, Dániel Király, Lőte Koblicska, Niké Kurta, Kata Pető, Nóra Rainer Micsinyei, Zoltán Szabó

11. apríl, 20:00
Nové divadlo Krakov: (Na)sleduj ma (pl)
námet a scenár: Tomasz Kireńczuk, Radek Rychcik, réžia: Radek Rychcik
účinkujú: Krzysztof Zarzecki, Ada Grudziński

12. apríl, 20:00
Opera Národného divadla Praha:  Toufar – Mučiace hry (cz)
libreto a hudba: Aleš Březina, réžia: Petr Zelenka
účinkujú: Soňa Červená, Jan Mikušek, David Steigerwald, Kühnov detský zbor, orchestrálni hráči

13. apríl, 20:00
Štátne divadlo Drážďany: Môj spis a ja (de)
autor a réžia: Clemens Bechtel
účinkujú: Eveline Ledig, Catharina Laube, Ilona Raue, Gottfried Dutschke, Max Fischer, Jürgen Gottschalck, Michael Schlosser, Andreas Warschau, Peter Wachs

Proteza_2014_plagat_A1_draft_02.indd

Zdroj: Martina Kotláriková, PR  a produkcia festivalu Pro‐téza