Festival Pro‐téza: Spisy tajnej polície očami divadiel.

Týždeň plný kvalitného divadla. To sľubuje festival Pro‐téza, ktorý sa  bude konať 8. – 13. apríla v bratislavskom priestore súčasnej kultúry A4. Počas šiestich dní uvedie predstavenia, ktoré vznikli ako súčasť  európskeho  projektu Paralelné životy – 20. storočie  očami  tajnej polície.

Môžete  sa  tešiť na silné príbehy v podaní Opery  Národního  divadla Praha, výborného budapeštianskeho divadla Plavebná spoločnosť Sputnik, Nového divadla z Krakova, divadla SkRAT z Bratislavy, rumunského Divadla Odeon či Štátneho divadla z Drážďan.

„Chceme, aby boli rešpektované  ľudské  práva!“ tento slogan napísal kriedou na stenu v roku 1981 v malom rumunskom meste šestnásťročný  chlapec. Netušil, ako veľmi  mu to zmení život. Na jeho prípad  narazila  svetoznáma  režisérka  Gianina Cărbunariu. Spoločne s hercami  z divadla  Odeon vyrozpráva v hre Typografia majuskula, ako sa tento mladý chlapec musel zúčastňovať nepríjemných výsluchov. Pod nátlakom tajnej polície sa postupne odvrátil od neho jeho otec,  neskôr priatelia a napokon celé mesto.

Toufar

Má štátny systém takú moc, aby si určil, kto je duševne zdravý a kto nie? To  je len jedna z otázok, aké kladie Plavebná spoločnosť  Sputnik v príbehu o psychiatričke  R.Z., ktorá  skončila  ako pacientka v nemocnici pre duševne chorých. Diagnostikovali jej totiž schizofréniu. Ibaže ona tvrdila, že sa proti nej sprisahala štátna bezpečnosť.  Psychiatria sa v absurdnej a humornej inscenácii Reflex režiséra Dániela D.  Kovácsa a scenáristu Pétera Závadu stáva metaforou komunistickej spoločnosti,  kde si nikto nemohol byť ničím istý a kde byť paranoidný ešte neznamenalo, že po vás nešli.

Po prvý raz sa na festivale Pro‐téza  predstaví opera. Český  hudobný skladateľ a autor libreta Aleš Březina v spolupráci s dramatikom a režisérom Petrom Zelenkom v nej spracovali príbeh kňaza Josefa Toufara, ktorý v roku 1950 zomrel na následky mučenia štátnou políciou. Jeho farníci totiž začali šíriť zvesť  o zázraku, ktorý sa uskutočnil  počas  svätej omše. Toufar bol následne zatknutý a obvinený najskôr z podvodu, neskôr z homosexuality a pedofílie, pričom  skutočným  zámerom komunistickej moci bolo potlačiť vplyv cirkvi. Inscenáciou Toufar – Mučiace hry chcú autori vniesť svetlo do dlho tabuizovanej témy a očistiť nevinných.

REFLEX  foto©Ctibor Bachraty

Nie vždy sa stáva, že v divadelnej hre vyrozprávajú účinkujúci  svoj vlastný príbeh. Nemecký režisér Clemens Bechtel si vybral do svojej inscenácie Môj spis a ja deväť mužov a žien z Drážďan,  ktorí na divadelných  doskách  rozpovedia  svoj  vlastný  príbeh.  Na  javisku  sa  tak  vedľa  seba  ocitnú prenasledovaní i agent tajnej polície. Podobne aj v poľskom  predstavení  hrá Ada Grudziński,  dcéra známeho poľského  disidenta a emigranta, samú seba.  Režisér inscenácie (Na)sleduj ma, Radek Rychcik a scenárista Tomasz Kireńczuk,  sa dlho snažili získať prístup do archívov štátnej polície. K archívnym materiálom totiž poľská legislatíva umožňuje prístup len historikom. Napokon natrafili na životné osudy bývalého  dôstojníka Bezpečnostnej služby a fiktívne spojili jeho osud s postavou striptérky, ktorá je ochotná načúvať mu.

V utorok 8. apríla otvorí festival domáce divadlo SkRAT s predstavením Vnútro vnútra. Tvorcovia Ľubo Burgr a Dušan Vicen sa inšpirovali dodnes neobjasneným prípadom podivnej smrti dvojitého agenta a kňaza Coufala. Zaoberajú sa mechanizmami, ktoré v rámci tajnej polície ŠtB umožňovali  budovanie paralelnej mocenskej štruktúry a vzájomnú kontrolu jednotlivých zamestnancov a spolupracovníkov na všetkých úrovniach tejto organizácie. Mechanizmami, ktoré môžu fungovať aj po zániku ŠtB. Už tradične  bude súčasťou  festivalu výstava, rozličné  besedy a prezentácia čítanky  Paralelné príbehy, ktorá bude obsahovať takmer 30 prípadov z archívov tajných polícií Nemecka, Maďarska,  Česka, Poľska, Rumunska a Slovenska.

Iniciátorom a koordinátorom európskeho projektu Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície je  Asociácia  Divadelná  Nitra.  „Zámer  pripomínať si  dlho  tabuizovanú minulosť cez  príbehy konkrétnych ľudí, ktoré boli nájdené v archívoch, dáva projektu autentickosť.“ hodnotí Darina Kárová, riaditeľka Divadelnej Nitry. „A možnosť cez postoje niekdajších obetí či vinníkov skúmať naše súčasné hodnoty, mu prepožičiava nevídanú energiu a étos.“

Moj spis a ja 3

Festival  autorského  divadla Pro‐téza štartuje  šnúru minifestivalov  Paralelných  životov.  Vybrané inscenácie sa predstavia ešte  v ďalších krajinách zapojených do projektu. Po Bratislave nasleduje v júni festival  v Staatsschauspiel Dresden,  na  ktorom  bude  okrem  iného  aj  prezentácia  knihy Paralelné životy vydaná v spolupráci s nemeckým vydavateľstvom Theater der Zeit. Termíny všetkých minifestivalov nájdete v kalendári na  www.parallel‐lives.eu.

Organizátorom festivalu  Pro‐téza je  divadlo SkRAT. Podujatie  sa  koná  pod  záštitou  primátora Hlavného mesta Bratislava Milana Ftáčnika a vďaka podpore Ministerstva kultúry, európskeho grantu Kultúra, Poľského inštitútu a Českého centra.

8. apríl, 18:00
Vernisáž
Otvorenie výstavy Pro‐téza: Paralelné životy, prezentácia čítanky Paralelné príbehy

8. apríl, 20:00
SkRAT: Vnútro vnútra  (sk)
scenár a réžia: Ľubomír Burgr, Dušan Vicen
účinkujú: Vít  Bednárik, Milan Chalmovský, Dušan Vicen, Vlado Zboroň, Ľubomír Burgr postavy v projekciách: František Kovár, Jana Oľhová, Robert Roth

9. apríl, 20:00
dramAcum a Divadlo Odeon: Typografia majuskula (ro)
autor a réžia: Gianina Cărbunariu
účinkujú: Cătălina Mustață, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu

10. apríl, 18:00 hod.
Boli zločiny komunizmu?
diskusia
hostia: Ľubomír Morbacher a Jerguš Sivoš z Ústavu pamäti národa, moderuje: Ján Šimko

10. apríl, 20:00 hod.
Plavebná spoločnosť Sputnik: Reflex (hu)
námet a scenár: Péter Závada, réžia: Dániel D. Kovács
účinkujú: Miklós Béres, Gábor Fábián, Károly Hajduk, Péter Jankovics, Pál Kárpáti, Dániel Király, Lőte Koblicska, Niké Kurta, Kata Pető, Nóra Rainer Micsinyei, Zoltán Szabó

11. apríl, 20:00
Nové divadlo Krakov: (Na)sleduj ma (pl)
námet a scenár: Tomasz Kireńczuk, Radek Rychcik, réžia: Radek Rychcik
účinkujú: Krzysztof Zarzecki, Ada Grudziński

12. apríl, 20:00
Opera Národného divadla Praha:  Toufar – Mučiace hry (cz)
libreto a hudba: Aleš Březina, réžia: Petr Zelenka
účinkujú: Soňa Červená, Jan Mikušek, David Steigerwald, Kühnov detský zbor, orchestrálni hráči

13. apríl, 20:00
Štátne divadlo Drážďany: Môj spis a ja (de)
autor a réžia: Clemens Bechtel
účinkujú: Eveline Ledig, Catharina Laube, Ilona Raue, Gottfried Dutschke, Max Fischer, Jürgen Gottschalck, Michael Schlosser, Andreas Warschau, Peter Wachs

Proteza_2014_plagat_A1_draft_02.indd

Zdroj: Martina Kotláriková, PR  a produkcia festivalu Pro‐téza