Festival súčasného tanca Bratislava v pohybe po prvýkrát uvedie predstavenie pre deti.

V predstavení Jozef talianskeho umelca a choreografa Alessandra Sciarroniho uvidia deti na scéne osamelého muža sediaceho pred laptopom. Interprét hľadá svoj vlastný obraz, ktorý je opakovane premietaný, deformovaný, zdvojovaný a dekonštruovaný pomocou webkamery a aplikácie jednoduchých video-efektov.

Jozef robí rozhodnutia pred divákmi/svedkami, ktorí môžu sledovať jeho fyzický monológ vďaka videoprojekcii, ktorá reprodukuje obrazovku laptopu. Dielo má deťom ukázať, ako môžu byť technologické nástroje potenciálnymi nosičmi kreativity a nie iba príčinou odcudzenia. Jozef je predstavenie, ktoré je zábavné a súčasne nabáda publikum zamyslieť sa napríklad nad tým, že sa môžeme pohybovať vo svete performácie spôsobmi, ktoré môžu byť znova a znova prekvapivé. Je to predstavenie, ktoré berie do úvahy hlboké porozumenie, ktoré má v sebe každý mladý divák (potenciálny performer). Na začiatku, serióznom a strohom sa Jozefova cesta stáva ironickou a neočakávanou. Muž predstiera, že sa ocitol v strede westernového pištoľníckeho duelu, zatiaľ čo sa jeho intenzívny obraz rozloží na magické lúče svetla a jeho pohľad stráca ľudskú podobu a stáva sa pohľadom mimozemšťana. Záverečný premietaný obraz pohltí mladé publikum svojim neočakávaným koncom. Počas predstavenia odznejú skladby od interpretov ako Jonsi and Alex (Happiness), Bjork, David Bowie, Antony and the Johnsons, Nil Karaibrahimgil, Portishead, Ennio Morricone. Jozef je posledným predstavením tohtoročného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe. Bude uvedené v dvoch časoch o 15.00 a 17.30, 24. októbra v priestore A4. Je určené pre deti 4 do 10 rokov.

Počas posledného festivalového víkendu sa predstaví súbor DOT504 a tvorivý tandem Jozef Fruček a Linda Kapetanea týmto predstavením nadväzujú na svoju predchádzajúcu úspešnú spoluprácu na viacerých projektoch. Jeden z nich, 100 Wounded Tears sme uviedli na festivale v roku 2009.

S päticou výnimočných tanečníkov sa tvorcovia ponorili do nesmierne silného sociálneho javu, ktorým je jedno z najväčších potešení ľudstva – zabíjať a zúčastňovať sa násilia. Collective Loss of Memory je akousi lekciou o tom, že byť človekom je na jednej strane dar a na druhej prekliatie. Dielo je tiež silnou reflexiou dnešnej spoločnosti, a poukazuje na to, že je veľmi individualistická, egocentrická, homofóbna, až diskriminačná. Collective Loss of Memory strhne diváka fyzikalitou tanca, prechádzajúcou do akrobacie s prvkami nového cirkusu, zaujme vás spontánnym a úprimným prejavom interpretov a napriek závažnosti témy i miestami prestúpenými humorom.

Ladné gepardie pohyby, vykonané v dokonalej kolektívnej súhre, ponúkajú estetický zážitok par excelence a na pozadí holých tmavých stien sa rysuje každý najmenší detail. (Nad)samčia agresívna energia je ukotvená v tanečných prvkoch, ktoré sú prevzaté z ázijských bojových umení a grécko rímskeho zápasu. Náznaky úderov, úchopov, podmetov, podrazov a kopov  dodržujú potrebnú razanciu, rýchlosť aj spomenutú eleganciu a zastavia sa vždy tesne pred telom protivníka. Nasadené tempo berie dych.“ Veronika Boušová, Divadelní noviny

Collective Loss of Memory môžu diváci vidieť 23. októbra o 20.00 v priestore A4.

Kompletný program festivalu nájdete na www.abp.sk

Zdroj: Bratislava v pohybe