Festival Trutnoff oznamuje svoje venovanie a vybubnováva prvé české kapely, ktoré zahrajú na festivale prvý raz.

Už se stalo tradicí, že každý ročník legendárního Trutnoff Open Air Festivalu je někomu věnován či zasvěcen. I tím se odlišuje od jiných hudebních podniků. Obvykle na něm vystupují i účinkující, které byste jinde na jednom pódiu marně hledali. Ani letos tomu nebude jinak.

Festival Trutnoff, který se uskuteční od 20. do 23. srpna, bude věnován svobodě Ukrajiny, obětem holocaustu a náboženské toleranci. Pořadatelé zároveň oznamují první české kapely, které vystoupí vedle již ohlášených britských The Prodigy, jejichž nová deska sklízí více než pozitivní ohlasy. „Zveřejňujeme i první várku českých kapel, z nichž některé ještě nikdy v našem ležení nevystoupily a nebyly červenou hlínou políbeny. Na festivalu zahrají poprvé,“ oznamuje za Geronimův kmen jeho zakladatel Martin Geronimo Věchet.

Věnováno svobodě Ukrajiny, obětem holocaustu a náboženské toleranci

Je známo, že „Český Woodstock“, jak často bývá trutnoffský festival přezdíván, se vyznačuje nejen hudbou a neobvyklou dramaturgií s charakteristickými zvraty, vtipem a extrémy, ale i zajímavými návštěvníky a dedikacemi. Ctí tradice a připomíná různé osobnosti či události z historie i současnosti, které jsou festivalu blízké. Pořadatelé mluví o tom, že festival není jen o hudbě, ale má i svého ducha a názor.

„Letošní setkání věnujeme aktuálním událostem, které hýbou Evropou i Amerikou a které kdyby – nedej Bože – přerostly, nemuseli bychom se už těšit na žádné festivaly. Žádné by nebyly a radost ze setkání na nich by odplynula a vymizela. Nebylo by kam jezdit. Svět by měl jiné starosti – o vlastní přežití. Připomínkou z nedávné historie mohou být právě oběti holocaustu, jehož smutné sedmdesátilelé výroči si v letošním roce připomínáme. Projevy diktatury známe v různých podobách a obměnách z historie i současnosti. Ďáblovi je třeba říci ne, i třeba formou zasvěcení festivalu,“ uvádí zakladatel festivalu Martin Geronimo Věchet k letošní dedikaci.

„Po celém světe se děje mnoho konfliktů, často velmi drastických a krvavých, ve jménu toho či onoho náboženství, proto chceme připomenout myšlenku náboženské tolerance a snášenlivosti. Nelíbí se nám islamský radikalismus a jakékoliv další fanatické náboženské projevy. Toleranci považujeme za jediné možné řešení těchto problémů. Festivalové ekumenické bohoslužby, při kterých se vedle sebe dokaží domluvit vyznavači védské kultury Hare Krišna s katolíky a protestanty a na jednom pódiu odsloužit bohoslužbu, jsou ukázkou toho, že to jde,“ doplňuje Eva Lipová Navrátilová, pořadatelka festivalu.

Podporu věnování vyjádřil i kníže

Trutnoff Open Air Festival v sobě nese občanskou angažovanost od svého počátku, jeho pořadatelé jsou občansky aktivní a festival také provázejí navštěvy a sympatie známých osobností z politického a kulturního života. Pravidelným hostem Open Air Festivalu Trutnoff byl Václav Havel, který stál i u jeho počátků v první polovině osmdesátých let minulého století. Jedním z festivalových návštěvníků bývá také Karel Schwarzenberg, bývalý ministr zahraničí a kandidát na prezidenta, který je v prostředí festivalu titulován jako kníže či Jeho Jasnost a který v pohnutých dnech několikrát navštívil Ukrajinu. „Ukrajina je země, která měla v dějinách kromobyčejně tragický osud a bohužel to stále trvá. Jsem velice rád, že Trutnoffští věnují svůj festival Ukrajině právě teď, kdy východní Ukrajina potřebuje veškerou podporu lidí, kterým záleží na svobodě. Děkuji za tento nápad a vím, že moji ukrajinští přátelé budou mít velkou radost. Doufám, že se aspoň některým z nich podaří do Trutnova dorazit,“ vyjadřuje podporu letošni dedikaci festivalu Karel Schwarzenberg, který i letos pravděpodobně známý festival navštíví.

Každoroční věnování se obvykle promítá i do programu festivalu. Tradici pořadatelé zahájili před sedmi lety dvouhodinovou debatou s Václavem Havlem. I tento rok se připravují debaty, výstavy a setkání k letošní dedikaci.

První várka tuzemských kapel, které na festivalu nikdy nehrály

V souvislosti s Prodigy pořadatelé z Geronima mluví o rozšiřování obzoru a posouvaní hranic i žánrového rozpětí festivalu. To platí i o tuzemských kapelách, které jsou toho dokladem a z nichž některé budou na trutnoffském festivalu vystupovat vůbec poprvé. „S věnováním zveřejňujeme i první české kapely, z nichž některé ještě nikdy v našem ležení nevystoupily a nebyly červenou hlínou políbeny. Na festivalu zahrají vůbec poprvé,“ uvádí Martin Geronimo Věchet. Patří k nim třeba Nylon Jail, Zoči Voči, Vložte kočku nebo Vladivojna La Chia & Banana či Voxel. Po loňské mimořádné a úspěšné premiéře se na Bojiště vrátí Jaroslav Uhlíř s kapelou, jenž rozezpíval celou odrostlou školku, která se v trutnoffském amfiteátru shromáždila. Jako do své domoviny do podhorského ležení přijedou tradiční Plastic People či herec a osamocený muž s kytarou oblíbený Jiří Schmitzer, pravidelně zaplňující hlediště. Po dvanácti letech se opět vrátí Václav Koubek s kapelou, aby zde oslavil své šedesátiny.

Nejlevnější vstupenky a 10+1

Nejlevnější vstupenky lze nyní objednávat na stránkach festivalu www.festivaltrutnov.cz nebo na emailové adrese geronimo@festivaltrutnov.cz, jejich cena je 1200 Kč. Při objednání deseti lístků se dostává jedenáctý zdarma.

TRUTNOFF_IDNES_promo_01

Zdroj: Trutnoff