Festival TrutnOFF si bude užívat rozmanitosti a extrémů. Vedle metalových Soulfly, Fear Factory nebo punkového Visacího zámku vystoupí Orchestr Václava Hybše.

Legendární festival TrutnOFF, který se bude odehrávat od 18. do 21. srpna, bude nejen momentem setkání, jak říkají pořadatelé této nejstarší hudební přehlídky svého druhu v zemi, ale především různorodou oslavou přátelství a tolerance s rozmanitým programem. Věci a spojení, které by byly jinde nemyslitelné, se zde stávají skutečností. Vedle již dříve oznámených elektroswingových Parov Stelar, Skunk Anansie s energickou zpěvačkou Skin, Jake Bugga, Richarda Müllera nebo metalových Soulfly či Fear Factory, mezi undergroundovými, punkovými, rockovými i metalovými kapelami vystoupí několikačlenný orchestr Václava Hybše s hosty!

Orchestr, který je známý především z televizních estrád a spoluprací se slavnými tuzemskými zpěváky jako Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Hana Hegerová, Karel Gott či Marta Kubišová, přijede na Trutnoff Open Air poprvé. Festival je letos věnován osmdesátinám náčelníka Václava Havla a uskuteční se na tradičním místě – trutnovském Bojišti.

Pestrost tam, kde končí koleje – Václav Hybš, metal, western i bigbeatová kapela a legendy ze Semaforu
Nejstarší hudební přehlídka svého druhu v zemi, Trutnoff Open Air, je známá svou svéraznou dramaturgií a širokým žánrovým rozpětím. Společně zde na stejném pódiu vystupují rockové, alternativní a undergroundové kapely, folkoví písničkáři, etno, reggae ale i metalové skupiny jakoby z jiného světa a umělci, které byste na rockovém festivalu neočekávali. Na jeho prknech stanuli například Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Marta Kubišová, Pavel Bobek, Rudolf Pellar, Jiří Suchý nebo komik Felix Holzmann či Banjo Band Ivana Mládka.

Vaclav_Hybs

A žánrovému rozpětí se meze klást nebudou ani letos. Trutnoffskou pestrost zvýrazní další překvapivý host – známý dirigent a hudební aranžér, legendární Václav Hybš se svým orchestrem a hosty nejen ze Semaforu! Legenda československé hudby, která nahrávala písně s Waldemarem Matuškou, Martou Kubišovou, Evou Pilarovou, ale i Yvonne Přenosilovou, Karlem Gottem nebo Karlem Štědrým a mnoha dalšími. Orchestr Václava Hybše je známý z televizních estrád, Silvestrů, ale i zajímavými aranžemi různých skladeb, Glenem Millerem počínaje, přes Beatles až třeba po westernové melodie. Hrál také trutnoffskému náčelníkovi Václavu Havlovi při jeho odchodu z funkce prezidenta.

„Pan Hybš se nejprve zalekl, ale s pozváním neměl problém. Zpočátku měl obavy, ale je milé sledovat, jak postupně myšlence propadl. Je v plných přípravách, aby s hosty vše pečlivě připravil a nazkoušel. Společně vybíráme repertoár. Festival znal, ale ještě než jsme se domluvili, poptával se na naše Pow-Wow u naší královny Evy Pilarové nebo Ondřeje Havelky. A my jsme se naopak zajímali o jeho repertoár i o to, jak to bylo před listopadem 89, kdy orchestr hrával v televizních estrádách, ale přitom měl jeho dirigent estébáky za zády. Obsáhlý rozhovor se známým kapelníkem bude v našem Festivalovém samizdatu, který je pravidelně k dostání na festivalu,” říká k tomu zakladatel hudební přehlídky Martin Věchet Geronimo.

„Pozvání na festival mě velmi překvapilo. O festivalu jsem slyšel. Věděl jsem, že se jedná o jeden z největších rockových a undergroundových festivalů, který založil Václav Havel, ale nikdy by mě nenapadlo, že budu na něj se svým orchestrem pozván,“ nechal se slyšet k pozvání pořadatelů Václav Hybš a dodává: „Vždycky se trošku obávám vystoupení, které je netradiční a zde bude publikum mladých lidí, kteří rozhodně nepatří k mému fan klubu, takže jisté obavy jsou na místě. Očekávám od vystoupení, že publikum přijme jiný žánr, což byla i moje specializace v minulých letech.“

Na bližší informace o tom, co vše se během vystoupení orchestru Václava Hybše na festivalu, který je věnován nedožitým osmdesátinám svého náčelníka Václava Havla, odehraje, jsou pořadatelé zatím skoupí. „Bude to trochu náročnější, noblesní a celé dost specifické. V rámci vystoupení proběhne projekce se záznamy z festivalu i s malou vzpomínkou na Winnetoua a našeho náčelníka. Dojde k propojení s bigbeatovou kapelou a několika hosty, kteří budou malým překvapením našeho Pow-Wow. Možná proběhne i ukázka z operety a k závěru se připojí i hosté ze Semaforu. Po metalových a rockových koncertech to bude trochu odlišné,“ poodkrývá s úsměvem Martin Věchet.

Václav Hybš nikdy neváhal přijímat do svého profesionálního souboru mladé hudebníky, které si vybírá přímo na školách, tím je jeho orchestr stále mladý jako ve svých počátcích. Soubor je propracovaný do posledního detailu a je charakteristický hudebním projevem od aranžování různých skladeb až po elegantní oblečení účinkujících. Právě aranžování patří k nejsilnějším stránkám Václava Hybše, který si písně důsledně připravuje pro takové nástrojové a početní obsazení, jaké je vhodné pro jeho orchestr a onen známý, nezaměnitelný zvuk. Dokáže více než kdo jiný propojovat světy populární a vážné hudby i hudby a dramatického umění. Josef Suk, Eva Pilarová, Jiřina Bohdalová, Karel Krautgartner, Karel Vlach, Vladimír Dvořák, Waldemar Matuška, Helena Vondráčková, Hana Hegerová, Naďa Urbánková, Nataša Gollová, Karel Gott, Jiří Korn a další, s těmi všemi Hybš spolupracoval.

Neobvyklí hosté

Patriarcha festivalů Český Woodstock je průkopníkem ve zvaní neobvyklých hostů. Legendárními se stala vystoupení pozapomenutého Banjo Bandu Ivana Mládka v roce 1995 nebo dvacetiminutové představení baviče Felixe Holzmanna po americké kapele Faith No More v roce 1997. Na stejném pódiu zde vystupují umělci, kteří by se za jiných okolností jinde těžko potkali. Petr Novák, Rudolf Pellar, Pavel Bobek, Marta Kubišová, Václav Neckář, Jiří Suchý, Ondřej Havelka a Melody Makers, to jsou jména, která byste na open air akci nečekali, ale která přesto otřásla festivalem s undergroundovými kořeny. Nezapomenutelnými se stala zejména vystoupení Waldemara Matušky a Evy Pilarové. A právě oba dva s orchestrem Václava Hybše úzce spolupracovali. „To, co se dělo při jejich festivalových vystoupeních těžko popsat slovy. Opovážím se říci, že v mnohém předčila i koncerty slavných zahraničních kapel, která byla samozřejmě jiného ražení, s Faith No More nebo Prodigy v čele. Dodnes z toho mrazí,“ vzpomíná Martin Věchet. Waldemar Matuška s Václavem Hybšem vystupoval především v začátcích a v sedmdesátých letech s ním vydal i několik desek. Společně odehráli nespočet koncertů a televizních pořadů.

Oznámené Tam-Tamy ke kapelám

Již dříve pořadatelé trutnoffské přehlídky oznámili elektroswingové Parov Stelar, kteří oblékli svůj styl do elegance smokingů swingu, britského písničkáře Jake Bugga, metalové  Soulfly a Fear Factory či ve skvělé formě rockově alternativní Skunk Anansie s energickou zpěvačkou Skin. Pestrobarevnou mozaiku doplní novozelándská skupina Fat Freddy’s Drop s tančícím Freddym, která si v podhorském ležení odbude svoji premiéru v naší zemi. Překvapením letošního Trutnoff Open Air by se mohl stát kanadský vousáč s kytarou a hlubokým chraplákem, mladý „Tom Waits“ Ben Caplan.

Z tuzemských kapel pořadatelé nově oznámili nesmlouvavě punkový Visací zámek. Z česko-slovenských teritorií na hudební přehlídku s indiánským duchem a kořeny v undergroundu poprvé přijede Richard Müller s kapelou, jeden z mála letních koncertů zde odehrají legendární Stromboli či bluegrassová a country legenda Robert Křesťan s Druhou trávou. Přehlídku obohatí svým premiérovým festivalovým vystoupením slovenští Puding paní Elvisovej a Queer Jane, The Paranoid nebo Karpatské chrbáty, objeví se také stálice – vtipný Pavel Dobeš, známý herec Jiří Schmitzer nebo Jaroslav Uhlíř se svými inteligentními písničkami pro děti. Již dříve ohlášenými jsou taneční Monkey Business, populární Jelen či navrátivší se Tichá dohoda. Po letech okusí červenou půdu pod nohama také Jablkoň nebo Michal Hrůza. Nechybět bude ani dívčí folkový soubor Rózinky z Kozojídek, který se stal vloni při své premiéře jedním z miláčků zdejšího publika a pořadatelé jim museli neplánovaně přidávat další vystoupení. To vše jsou střípky z letošního „Českého Woodstocku“,  které by na jiném festivalu byly možné jen stěží.

Ohlášením koncertu Orchestru Václava Hybše a jeho hostů pořadatelé Trutnoff Open Air Festivalu završují letošní festivalovou pestrost.

Vstupenky i jako e-tickety, z první „Samizdatové řady“ zbývá již jen několik vstupenek.

Vstupenky je možné zakoupit na webových stránkách festivalu (https://www.festivaltrutnov.cz/vstupenky) a ve vybraných předprodejích. Jejich cena je nyní 1400 Kč (1500 Kč v předprodejních místech), při objednání deseti lístků se dostává jedenáctý zdarma. První tištěná edice bude brzy vyprodána. „Ač nemáme ve zvyku takové věci ohlašovat, první tištěná edice „samizdatových vstupenek“, které si mnozí kupují i jako suvenýry, dochází, a v nejbližších dnech bude vyprodána. Další vstupenky budou již mít trochu jinou podobu,” oznamují pořadatelé. Novinkou je možnost zakoupení e-ticketu. V prodeji jsou také jednodenní vstupenky na poslední festivalový den, tedy neděli, kdy stejně jako vloni The Prodigy bude festival uzavírat  jedna z letošních hlavních kapel, Parov Stelar. Za kempování a stanování se v podhorském ležení neplatí.

„Tak si snad užijeme slunka a všech dalších darů, které přátelské festivalové setkání pod horami nabízí,“ věří pořadatelé z Geronimova kmene.

Zdroj: Trutnoff Open Air Festival