Festival VZÁŘÍ pozná víťazov videomappingovej súťaže!

Vítězem Hlavní soutěže ve videomappingu na budovy festivalu VZÁŘÍ se stal holandský tým WERC, který při sobotní projekci proměnil budovu olomoucké radnice.

První cenu v Tematické soutěži pak udělila odborná porota českému týmu pod vedením Michala Kupilíka, který umělecky ztvárnil téma Mercedes-Benz. V letošním roce se porota rozhodla vyhlásit i zvláštní cenu v kategorii tematického videomappingu. Tu získal Adam Ligocki za projekci inspirovanou rychlým vozem. Cenu diváků Videomapping Maestro získal také Adam Ligocki.

Hlavní cena festivalu VZÁŘÍ putuje do Holandska. Získává ji tým WERC ve složení Jelle Valk, Olav Huizer a Joachim Rümke, které porota ocenila za širokou škálu nápadů oproštěných od svazující formy a za množství užitých technik propojených s hravostí a sebeironií.

V tematické soutěži kralovaly rychlé vozy. Vítěz této soutěže předvedl projekci inspirovanou rychlými vozy v sobotu na fasádu radnice a porotu oslovil dobrým zpracováním tématu. Nadějný talent Adam Ligocki získal na letošním festivalu VZÁŘÍ hned dvě ceny. Porota se rozhodla udělit mu zvláštní cenu v kategorii tematického videomappingu. Navíc získal i diváckou cenu Videomapping Maestro. Jeho páteční projekce oslovila diváky nejen originálním provedením na fasádu Domu u Zlatého prstenu, ale i nadsázkou a vtipem. Své variace v tematické soutěži předvedly týmy i na téma Milka a Prima COOL.

Doprovodný program festivalu přivezl do Olomouce také přehlídku zajímavých hudebních formací. Diváci se mohli těšit například na kapelu Toxique, olomoucké náměstí roztančil Allstar Refjúdží Band a sobotní finálový večer se předvedla kapela Nylon Jail se stereoskopickou projekcí ve 3D.

Festival VZÁŘÍ tradičně podpořil i nevidomé. K fotografické výstavě Světlo jinak připravil speciální autorské čtení poezie a prózy inspirované vystavovanými fotografiemi. Z každé dobrovolné vstupenky navíc poputuje část do olomouckého Tyflocentra, které se stará o lidi se zrakovým handicapem. Nejen pro nevidomé byla na programu sobotního večera komentovaná videomappingová projekce, která vznikla ve spolupráci s Českým rozhlasem Olomouc.

Letošní ročník Festivalu světla a videomappignu VZÁŘÍ přinesl do Olomouce celou řadu rozdílných forem světla a potvrdil úspěšnost tohoto ojedinělého projektu, který si našel své příznivce daleko za hranicemi hanácké metropole.

„Jsme rádi, že se nám za podpory partnerů podařilo i letos uspořádat divácky velmi úspěšnou akci,“ říká Kamil Zajíček, ředitel festivalu VZÁŘÍ, a dodává, „a protože jsme mezinárodní festival a chceme nové formy světla propagovat v celém regionu střední Evropy, poputují festivalové ozvěny i do Polska, Maďarska a na Slovensko.“

Zdroj: Crest Communications a.s.