Festivale autorského divadla Pro-téza 2016: Bulharský performer rozdá počas predstavenia divákom 1000 eur!

V bratislavskom A4 – priestore súčasnej kultúry sa už 9. októbra predstaví kontroverzný bulharský performer Ivo Dimchev. Festival autorského divadla Pro-téza prináša P Project, v ktorom majú hlavnú úlohu odvážlivci z obecenstva. A nebude to zadarmo.

Excentrický choreograf a tvorca v grotesknom kostýme drží v ruke tisíc eur a je pripravený ich rozdať adeptom, ktorí prekonajú obavy a na javisku predvedú to, o čo ich požiada.

V úvode tajomne znejúcej inscenácie Dimchev vyberie z publika dvoch adeptov, ktorí sa za 20 eur posadia za laptopy a napíšu niekoľko jednoduchých veršov. Kto prekoná hanblivosť a prejaví sa tanečne, získa od Dimcheva odmenu 50 eur. Je jasné, že netrvá dlho, kým sa prihlásia prví dobrovoľníci. Tvorca celé predstavenie sprevádza spoza klavíra. Zhudobňuje texty, ktoré skladá obecenstvo.

Dimchev vzápätí hľadá troch odvážlivcov, ktorí odhodia zábrany a za 50 eur predvedú na javisku bozkávanie. Odmena za vykonané výzvy je čoraz vyššia, zároveň však stúpajú aj nároky, ktoré musia odvážlivci prekonať.

P Project dostáva divákov do zvláštnej polemiky. Zapojiť sa do predstavenia a získať finančnú odmenu alebo ostať iba divákom – pozorovateľom? Je motívom výstupu pred obecenstvom iba hotovosť alebo je ďalším spúšťačom aj totálna dramaturgická sloboda, ktorú javisko ponúka?

Netradičná koncepcia inscenácie 40-ročného choreografa a performera vzbudila ohlasy na viacerých európskych divadelných scénach.

Ako prezradil dramaturg festivalu Ľubomír Burgr: „Práca Iva Dimcheva je extrémna a pestrofarebná kombinácia tanca, divadla, hudby, výtvarného umenia a fotografie. Síce pochádza z Bulharska, no za  svoje scénické projekty získal viacero ocenení a rešpekt na divadelnej scéne v Európe i v zámorí. Pôsobí na divadelných školách v Budapešti, Antverpách, Berne či Viedni. Popritom so svojimi predstaveniami neustále cestuje po svete. Preto sme veľmi radi, že sa nám ho podarilo presvedčiť, aby prišiel do Bratislavy. Myslím si, že tu tak skoro druhý raz nebude.“

Ivo Dimchev založil a vedie v Sofii medzinárodnú súťaž súčasnej choreografie a zároveň tu otvoril MOZEI – nezávislý priestor zameraný na súčasné umenie a hudbu.

Jeho P Project môžu diváci zažiť už 9. októbra počas festivalu autorského divadla Pro-téza. Celý program festivalu a ďalšie informácie nájdete na: https://www.facebook.com/proteza.festival.autorskeho.divadla

https://www.a4.sk/program/2016-10

O festivale autorského divadla Pro-téza

Od 6. do 12. októbra sa divákom predstavia inovatívne a provokatívne inscenácie žánrovo na pomedzí fyzického divadla, dokudrámy, kabaretu a inštalácie. Filozofiou festivalu je prinášať výhradne tvorbu, ktorá nespracúva cudzie námety, ale pracuje s vlastnými témami a textami. Festivalový program pozostáva z domácich a zahraničných inscenácií, aké na Slovensku bežne nie sú uvádzané.

Hlavným organizátorom festivalu autorského divadla Pro-téza je známe bratislavské divadlo SkRAT v spolupráci s A4 – priestorom súčasnej kultúry.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a regionálna dotačná schéma Bratislavského samosprávneho kraja.

Vstupenky na predstavenie nájdete v predpredaji na Interticket.sk

14068577_1212089348830953_9167327493851378342_o

Zdroj:  divadlo Pro-téza