Fiesta Latina Miguela Méndeza Reunion II!

“Hudba, tanec a dobrá nálada búrajú bariéry medzi nami” mottom podujatia privítal Miguel Méndez pôvodom z Nikaraguy návštevníkov pri príležitosti  27. rokov svojej tanečnej kariéry a Latinsko-amerického kultúrneho projektu na Slovensku v sobotu večer v dome kultúry Ružinov.

Pestrý program plný temperamentom nabitých čísel exotických tancov párovej Cumbie, Sobrera, Mozambique, Merengue, a brazílskej samby predviedli Tanečná skupina Latino Flash, Tanečná skupina Chicos y Chicas a priatelia Miguela Méndeza.

,,Vážení kamaráti, bývalí tanečníci a priatelia, dňa 17.novembra 2012  som rád s Vami oslávil 27.výročie mojej tanečnej kariéry na Slovensku. Akciu som pripravil pomocou všetkých ľudí, čo majú radi Latino kultúru a ktorí počas mojej tanečnej kariéry boli vždy a sú stále pri mne. Táto akcia ako REUNION II sa  stala podujatím, kde sa môžme stretnúť my všetci, čo sme spolu prežili kus života.  Prajem Vám z celého svojho indiánskeho srdca krásny život.,, prejavil svoju radosť z veľkého záujmu o podujatie a latinsko- americké tance  tréner a choreograf Miguel Méndez.

Po bohatej prehliadke exotických latino-americký tancov pokračovala zábava v znamení latino kultúry latino diskotékou animáciami DJmi DJom GEE a DJom Mix. Horúčka sobotňajšej noci vyvrcholila tombolou a krájaním oslavnej torty pre Miguela.

,,Reunion pre mňa znamená stretnutie, dobrých ľudí, známych, priateľov. Stretnutie ľudí, ktorý na sebe nehľadajú to, čo ich rozdeľuje, ale čo ich spája. ľudí, ktorí majú radi a ktorých teší,  že môžu spolu tráviť spoločné chvíle. Preto som šťastný. Šťastný, že na dnešnom Reunione sa stretlo také množstvo spriaznených duší. Napriek hektickým časom, náročnym životnym cestám, napriek píiliš komplikovanému svetu… Miguel Vám želá, zo svojho úprimneho majského indiánskeho srdca a tak ako to vie iba on… veľa lásky. Aby pretrvavala medzi všetkými, prítomnými aj neprítomnými. Aby sme na jej krídlach a s pomocou pevnej vôle prekonali silne vibrácie, ktoré hýbu súčasnym svetom. Pretože, keď je vôla ,tam je cesta. A keď sa k vôli pridá láska, tam už cestu nikto a nič nezahatá . Dnes sa na Vás všetkých teším….. ,, prihovoril sa k priateľom Miguel Méndez.

Latino Culture Project. Projekt sa zrodil na Slovensku v meste Nitra 12.11.1985 pri príležitosti osláv Októbrovej revolúcie, na ktorých sa predstavil Miguel Méndez s partnerkou Zairou, obaja pôvodom z Nikaraguy, s nikaragujským folklórnym tancom Trpký čaj maté (Mate Amargo). V tom čase Miguel Méndez založil svoju prvú skupinu latinskoamerických tancov s názvom Sabor Latino.. Po novembri 1989 došlo v Československu k politickým zmenám vyvolaným nežnou revolúciou, mnohí členovia skupiny Sabor Latino emigrovali do iných krajín.Tanečný projekt pokračoval od roku  1990 s názvom: Pump at the Jam, ktorý sa dňa 24.03.1990 oficiálne premenoval na Latino Flash so sídlom v priestoroch študentského klubu UNIC – Mlynská dolina v Bratislave.

Základnou myšlienkou a cieľom nového projektu jediného svojho druhu v celej bývalej Česko-slovenskej federatívnej republike je zanechať latinskoamerickú kultúrnu stopu v mládeži Slovenska a Čiech pomocou popularizácie latinskoamerických tancov. Latino Flash sa stal živým šíriteľom latinskoamerickej kultúry v tomto priestore, tešil sa veľkému úspechu, európske publikum ho vrelo prijímalo a preto sa jeho zakladateľ Miguel Méndez rozhodol v začatom úsilí pokračovať. 9.03.1995 založil LATINO CULTURE PROJECT – kultúrnu organizáciu so širším záberom pokrývajúcu všetky vekové kategórie, vrátane malých detí a starších ľudí. Dňa 17.októbra 2012 slávnostne oslávil Miguel zo svojími priateľmi 27 rokov svojho Latino Culture Projectu na Slovensku v dome kultúry Ružinov v Bratislave.

Zdroj: Milan Štefánik
Foto: Vladimír Kuric, Katka Orešanská