Film Pozor, padá SNG! je prístupný zdarma na zhliadnutie v kinách aj online. Reaguje na aktuálnu situáciu v kultúre

Časozberný film Pozor, padá SNG! sleduje náročný proces rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie a autenticky odráža náročné podmienky práci v slovenskej kultúre.

Distribútor Film Expandedsa spolu s režisérkami a producentami rozhodli film zadarmo sprístupniť na projekcie pre kiná do 18. augusta. Zároveň si ho diváctvo môže aj zadarmo pustiť online na plaforme Dafilms do 14. augusta. Rozhodnutie vychádza z aktuálnej situácie, keď miniserka kultúry odvolala Alexandru Kusú z pozície generálnej riaditeľky Slovenskej národnej galérie. Vo filme si môžete pozrieť jej príbeh.

Znovuotvorenie Slovenskej národnej galérie v decembri 2022 sprevádzalo nadšenie verejnosti aj odborníkov, otvorenie dokonca v ankete Denníka N označili za kultúrnu udalosť roka 2022. Proces rekonštrukcie bol však strastiplný a režisérky filmu Jana Durajová a Lena Kušnieriková boli po celý čas pri tom. Desať rokov sprevádzali generálnu riaditeľku galérie Alexandru Kusú a zaznamenávali jej zápas s mnohými veternými mlynmi.

Režisérky sledujú jej boj s úradmi, dodávateľmi, slovenskou realitou či nedostatkom zdrojov. Dokáže jeden človek zvrátiť osud významnej kultúrnej inštitúcie? Ako sa desaťročný boj s veternými mlynmi podpíše na Alexandre samotnej?

Film si môžete bezplatne pozrieť napríklad v košickom Kine Úsmev, malackom Kine Záhoran, hlohoveckom Úsmeve či bratislavských Kine Lumiére a Kino Film Europe.

Synopsa:

Kafkovský proces rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie trval viac ako desať rokov. Príliš dlho sa zdalo, že svetlo na konci tunela a dokončenie stavby ostane v nedohľadne. Celé tie roky riaditeľka galérie Alexandra spolu so svojím otcom, architektom rekonštrukcie a kolegyňami a kolegami bojovali za to, aby sa slovenskej spoločnosti splnil sen o modernej kultúrnej inštitúcii. Šialená horská dráha plná politických úskalí, chýbajúcich financií a bojov so stavebníkmi priviedla Alexandru viackrát k pochybnosti, či jej úsilie má vôbec zmysel.

https://www.filmexpanded.com
https://www.facebook.com/filmexpanded

TS