Filmonáda: Tretí ročník nesúťažnej prehliadky krátkych filmov pod novým názvom vo väčšom, lepšom a chutnejšom prevedení!

Neformálna skupina Zelená Zebra a Fórum mladých srdečne pozývajú na tretí ročník nesúťažnej prehliadky krátkych študentských filmov, ktorá sa tento rok uskutoční pod novým názvom Filmonáda.

Po dvoch úspešných predchádzajúcich ročníkoch podujatia Videoart+animácia+ hraný film sme sa rozhodli urobiť z neho tradíciu, ktorá sa bude konať každý rok na prelome apríla a mája. Našim cieľom je predstaviť nitrianskemu publiku videotvorbu najmladšej generácie filmových tvorcov, ktorá sa nebojí pýtať a hľadať odpovede na najrôznejšie spoločenské otázky a fenomény, vytvára si svoj vlastný svet i komentuje ten okolo nás. Premietanie je určené širokej verejnosti, vstup je voľný.

Podujatie sa uskutoční už tento štvrtok, 10. mája, so začiatkom o 16:00 vo Fóre mladých v Nitre (Fraňa Mojtu 18). Uvedených bude celkovo 24 filmov od 22 autorov z 5 slovenských škôl – Strednej umeleckej školy v Trenčíne, Vysokej školy výtvarných umení, Akadémie umení v Banskej Bystrici, Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre i bratislavskej Filmovej a televíznej fakulty VŠMU.

Hovorí sa, že do tretice všetko dobré a my sme sa heslom riadili aj pri vytváraní programu tretieho ročníka podujatia. Novinky sú hneď tri.

Prvou je tretia kategória Dokument, ktorá obohatí už tradičné dve kategórie Videoart/animácia a Hraný film.

Novinkou číslo 2 je beseda s filmovým hosťom Mirom Remom, ktorý patrí medzi najvýraznejších slovenských dokumentaristov najmladšej generácie. Besedu s úspešným filmárom bude viesť Mgr. Tomáš Tvrdoň z Ústavu literárnej a umeleckej komunikácie UKF v Nitre.

Treťou novinkou je premietanie bonusového filmu, ktorým sa tento rok stal medzinárodne úspešný dokument Arsy Versy od nášho hosťa Mira Rema. Dokument získal 34 cien z festivalov z celého sveta a na Filmonáde ho budeme premietať v celkovom závere ako filmovú bodku.

Súčasťou prehliadky je už tradične aj divácke hlasovanie o najlepší a najzaujímavejší videopočin. Hlasovať sa bude v jednotlivých kategóriách a v závere vyhlásime i absolútneho diváckeho víťaza. Pre filmových nadšencov budeme podávať sviežu filmonádu, makový i orechový filmovník, porozprávame sa s Mirom o jeho práci a veríme, že prežijeme výnimočný filmový večer.

Podujatie organizuje neformálna skupina Zelená Zebra, ktorej hlavnou náplňou je prezentovanie mladých neprofesionálnych umelcov nitrianskemu publiku.

Filmonáda

Zdroj: Barbora Mlejová
Publikoval: Redakcia GREGI.NET