Filmové 4 živly s množstvom inšpiratívnych hostí.

Medzi 9. a 13. augustom sa stane Banská Štiavnica slovenským mestom so suverénne najväčšou koncentráciou filmových fanúšikov, ale i tvorcov a odborníkov na kinematografiu a veci s ňou súvisiace. Navštívia 19. ročník Letného filmového seminára 4 živly, venovaného tentoraz téme VIERA.

Takmer tri desiatky celovečerných filmov a rovnaké množstvo krátkometrážnych titulov nie sú ani zďaleka jediným lákadlom, ktoré seminár potenciálnym návštevníkom ponúka. Jeho pozvanie prijalo tento rok množstvo tvorkýň a tvorcov, ktorí budú o svojich filmoch diskutovať v kinosálach, ale i na neformálnych stretnutiach v miestnych kaviarňach.

Kontroverzný česko-slovenský dokument Svet podľa Daliborka premietnu 4 živly v slovenskej distribučnej predpremiére. Jeho projekciu uvedie na banskoštiavnickom amfiteátri režisér Vít Klusák v piatok 11. augusta. O deň neskôr spolu s producentom Petrom Kerekesom a zástupcami distribučnej spoločnosti Bontonfilm, ktorá snímku uvedie do slovenských kín, absolvujú diskusiu o špecifikách svojho filmu, jeho protagonistu i o reakciách, ktoré portrét autentického českého neonacistu vyvoláva.

Známa slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi sa pred pár rokmi presťahovala do Českej republiky a začala tam aj tvorivo pôsobiť. Jedným z výsledkov je film Český Alláh, ktorým skúma dopady utečeneckej krízy na českú spoločnosť, či presnejšie – na jej predstavivosť. Zuzana Piussi príde svoj film rovnako osobne uviesť a po jeho projekcii zodpovedať otázky publika.

V spolupráci s distribučnou platformou KineDok a spoločnosťou Filmtopia uvedú 4 živly rumunský dokumentárny film Iba dych a publiku predstavia jeho režisérku Monicu  Lăzurean-Gorgan. Jej dôsledné dielo sleduje život Dobrina, nábožne založeného otca ťažko chorej dcéry, ktorého viera v Boha i v súdržnosť rodiny je počas siedmich zaznamenaných rokov ťažko skúšaná.

Banskú Štiavnicu navštívi i svojrázny režisér maďarského pôvodu Gyula Nemes, ktorého filmografia balansuje medzi dokumentárnou, hranou tvorbou a bizarným experimentovaním. Uvedie svoj nekonvenčný celovečerný film Zero, v ktorom premýšľa nad budúcnosťou, vychádzajúc zo známeho výroku, že ak by na Zemi vyhynuli včely, ľudstvu by ostali štyri roky života.

Detské 4 živly, teda program pre deti a ich rodičov, ponúkajú mimoriadne zaujímavú kombináciu podnetných filmov i hostí, vďaka ktorým najmladšie publikum nahliadne do zákulisia audiovizuálnej tvorby. Oceňovaný slovenský film Piata loď uvedie jeho producentka Katarína Krnáčová. Švajčiarsko-francúzsku animovanú snímku Ja ako tekvička si budú môcť návštevníci a návštevníčky 4 živlov pozrieť so živým dabingom v podaní ostrieľaných (nielen) dabingových hercov Kamila Kollárika a Henriety Kollárikovej. A čo-to o tvorbe večerníčkovej rozprávky Drobci prezradia jej tvorcovia, animátorská trojica Vanda Raýmanová, Michal Struss a Jozef Just, ktorí pre deti pripravili tiež animačný workshop a otvorenú tvorivú dielňu venovanú práve Drobcom.

Dospelým bude venovaná prednáška o výbere vhodných videohier pre svojich potomkov, ktorú 4 živly pripravili v spolupráci s portálom Vĺčatá.sk, ale aj prednáška Paula Rietha, nemeckého odborníka na tzv. crowdfunding, čoraz obľúbenejších spôsob financovania umeleckých či startupových projektov.

Okrem filmov a množstva inšpirácie prostredníctvom svojich hostí prinášajú 4 živly aj viacero sprievodných aktivít v podobe koncertov, večerných párty či výstav výtvarného umenia. Vstup na väčšinu sprievodných akcií je voľný, lístky na filmy si budú môcť záujemcovia zakúpiť priamo na mieste ich premietaní. Prednostne však budú do kinosál vpúšťaní držitelia akreditácie na celé podujatie. Za zvýhodnenú cenu si ju môžete v týchto dňoch zakúpiť na portáli Inviton.sk. Ďalšie potrebné informácie ponúka webstránka podujatia – www.4zivly.sk.

Zdroj: OZ štyri živly