Filmový festival 4 živly venoval pozornosť happy endom!

Desiatky celovečerných i krátkometrážnych filmov, prednáška, vedomostný kvíz, ale aj výstavy, interaktívna svetelná inštalácia či večerné párty – Letný filmový festival 4 živly prilákal minulý týždeň do Banskej Štiavnice filmových nadšencov a nadšenkyne z celého Slovenska. Témou jeho 20. ročníka sa stal HAPPY END.

Jubileum sa organizátori rozhodli osláviť výberom čo najkvalitnejších filmov venovaných zvolenej téme, ale aj reflexiou minulosti podujatia. Už pri príchode mohla verejnosť v akreditačnom centre obdivovať výstavu plagátov, ktoré pre festival v ostatných rokoch vytvorili renomovaní slovenskí grafici a grafičky. Prvky z minuloročných vizuálov tvorili aj základ interaktívnej svetelnej inštalácie, ktorú pre 4 živly pripravilo občianske združenie TRAKT, organizátor banskobystrického Festivalu svetla a tieňa.

4 živly sú podujatím, ktoré chce okrem premietania filmov aj neformálne vzdelávať prostredníctvom lektorských úvodov a sprievodných podujatí. Jedným z takých bola prednáška scenáristky a producentky Michaely Sabo, ktorá festivalovému publiku predstavila fenomén tzv „web series“, seriálov určených na internetovú distribúciu. Vedomosti z oblasti kinematografie si mohol ktokoľvek odvážny otestovať v obľúbenom Kvíze Petra Konečného.

Tri z premietaných filmov zaradil festival do svojho programu ako prvé slovenské podujatie. Nemecký režisér Phillipp Eichholtz, spolu s producentom Oliverom Jerkem prišli do Banskej Štiavnice uviesť svoju snímku Úlet (2018), ktorej časť v meste nakrúcali. Ukrajinská režisérka Anna Kryvenko, spoločne s producentom Michalom Kráčmerom a kameramankou Radkou Šišulákovou vo svetovej premiére uviedli dokument Môj neznámy vojak (2018), v ktorom sledujú dopad okupácie Československa na svoju ukrajinskú rodinu. Aktuálnej politickej situácii v Slovinsku sa venuje interaktívny dokumentárny film Povstania v Maribore (2017). Tvorcovia v ňom nechávajú publikum aktívne zasahovať do deja a konfrontujú ho s dilemami, s ktorými bojovali účastníci slovinských protestov v rokoch 2012 a 2013.

Bohatý program pripravil festival pre detské publikum, ktoré si okrem sledovania filmov mohlo na Detských 4 živloch užiť aj dvojicu tvorivých dielní. Pod vedením animátorského tímu, ktorý stojí za seriálom Websterovci, sa mohli deti zúčastniť animačnej a výtvarnej dielne, a odniesť si hravý tematický artefakt či sa podieľať na krátkometrážnom animovanom filme. Workshop tvorby mapiek, ktorému predchádzala prechádzka mestom, pripravili tvorcovia knihy Lakiho mestečko. Jej vydanie môžete podporiť aj vy – v crowdfundingovej zbierke na portáli Startlab.sk – www.startlab.sk/projekty/504-lakiho-mestecko/.

20. Letný filmový festival 4 živly trval od stredy 8. augusta do nedele 12. augusta 2018. Podujatie sa do Banskej Štiavnice vráti na konci februára, kedy sa uskutoční 8. ročník jeho zimnej verzie. Podrobnosti o jeho programe budete môcť nájsť na webstránke www.4zivly.sk.

Zdroj: TS