Filmový seminár 4 živly zisťoval, či treba veriť médiám.

Desiatku filmových projekcií, niekoľko sprievodných podujatí a zaujímavých hostí priniesol do Banskej Štiavnice na prelome februára a marca 3. Zimný filmový seminár 4 živly. Jeho témou sa stala MOC MÉDIÍ a účasť presahujúca 1000 divákov a diváčok výrazne prekonala predchádzajúce ročníky zimného seminára.

Zimná verzia 4 živlov sa každoročne nesie v komornom duchu – kapacita premietacích priestorov v Banskej Štiavnici je značne obmedzená a v zime mesto neponúka také množstvo alternatív programu ako v lete. O to viac nás teší, že tentoraz sme kinosálu naplnili do posledného miesta v prípade viacerých projekcií a so záujmom sa stretli aj sprievodné podujatia,“ hovorí za organizátorský tím Daniela Chlapíková.

4_zivly_Vuk_Cosic

Okrem tradičného Veľkého filmového kvízu či večerných párty ponúkol tentoraz sprievodný program seminára napríklad aj diskusiu nazvanú Ambivalentná moc a zameranú na svetlé i temné stránky internetovej komunikácie. O moci sociálnych médií v sobotu 1. marca 2014 hovorili medzinárodne uznávaní odborníci – slovenský umelec, spisovateľ a kultúrny aktivista Dušan Barok, priekopník internetového umenia Vuk Ćosić zo Slovinska a šéfredaktorka nemeckého antinacistického portálu Netz-gegen-Nazis.de Simone Rafael. Diskusiu pre 4 živly zostavil a viedol Kristian Lukić, autor, umelec a kurátor, ktorý uviedol aj nedeľňajšiu prezentáciu Vuka Ćosića, zameranú na možnosti a vývoj komunikácie v digitálnom veku.

Do 70 rokov vzdialenej minulosti nazrelo publikum seminára vďaka výberu šotov z propagandistických týždenníkov Nástup, ktorý zostavila a uviedla historička a teoretička umenia Petra Hanáková.

4_zivly_Kubos_Blascak

Slovenskej dokumentárnej snímke Film ako dokument sa podarilo vyvolať živelnú diskusiu medzi tvorcami – režisérom Marekom UrbanomDanielom Dluhým, jedným kameramanov filmu – a obecenstvom seminára.

Dokumentarista Marek Kuboš a filozof Fedor Blaščák neváhali diskutovať dokonca dvakrát – prvý raz po premietnutí dokumentov Hlas 98Taká malá propaganda v štiavnickom kine, druhýkrát počas akcie KinObývačka priamo v obývacej izbe domácnosti v neďalekej obci Beluj. Sprievodné podujatie, počas ktorého sa obývačka na chvíľu premení na kinosálu pre domácich a ich hostí, sa tak vďaka druhému úspešnému ročníku stáva pevnou súčasťou programu zimného filmového seminára.

4_zivly_diskusia

S témou MOC vo všetkých jej podobách sa 4 živly vrátia do Banskej Štiavnice v polovici letných prázdnin. V dňoch 6. – 10. augusta jej bude patriť 16. ročník letnej verzie filmového seminára. Viac informácií o podujatí nájdete na www.4zivly.sk, prípadne na facebookovom profile https://www.facebook.com/4ZIVLY.

Zdroj: OZ štyri živly