Filmy ASFK ocenené európskou filmovou cenou!

V sobotu 12. decembra sa v Berlíne rozdali Európske filmové ceny. Filmom roka sa stala Mladosť Paola Sorrentina, ktorá sa aktuálne hrá vo všetkých slovenských kinách.

Ocenenia si však odnieslo aj päť ďalších titulov, ktoré do našich kín prináša Asociácia slovenských filmových klubov.

Už 28. krát rozhodli členovia Európskej filmovej akadémie o udelení Európskych filmových cien. Medzi nominovanými dominovala Mladosť. Tá zožala úspech aj na odovzdávaní. Z 5 nominácii premenila hneď 3. Cenu si prevzal Michael Caine v kategórii Európsky herec a režisér Paolo Sorrentino na pódium prišiel dokonca hneď dvakrát.

Mustang

Dostal ocenenie Európsky režisér a jeho Mladosť získala aj hlavnú cenu – stala sa Európskym filmom roka. Snímka sa ešte stále premieta aj v slovenských kinách, kam vstúpila 15. októbra v rámci najväčšej filmovej putovnej prehliadky Projekt 100. Filmom Mladosť sa však úspechy titulov, ktoré patria do distribúcie ASFK, nekončia.

V rámci Projektu 100 sa k slovenským divákom dostala aj snímka Zbrusu Nový zákon, za ktorú si prebrala v sobotu cenu Sylvie Olivé ako najlepší Európsky výpravca. Európskym animovaným filmom roka sa stala Pieseň mora režiséra Tomma Moora, ktorá vstúpila do našich kín v apríli a odvtedy sa drží v top trojke v návštevnosti filmov ASFK za rok 2015. Cenu Európsky skladateľ si prevzalo hudobné duo Cat′s Eyes za hudbu k filmu Motýle a Európskym dokumentom roka sa stala AMY Asifa Kapadiu.

youth_02884_picture_by_gianni_fiorito

Medzi ocenenými je aj film Mustang režisérky Deniz Gamze Ergüven. Ten sa stal Európskym objavom roka. Film, je príbehom piatich sestier, ktorých nevinná hra s kamarátmi je vnímaná ako absolútne neprípustná pre tradične zmýšľajúcich rodinných príbuzných. Tak sa domácnosť, v ktorej dievčatá žijú, v momente mení na väzenie a totálnu izoláciu od okolitého života.

Táto dráma získala už niekoľko cien z filmových festivalov a najnovšie sa jej ušla aj nominácia na Zlatý Glóbus v kategórii Najlepší zahraničný film. Do slovenských kín ho uvedie Asociácia slovenských filmových klubov v roku 2016.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov