Fimové klasiky, ale hlavne horúce noviny na 21. ročníku putovnej prehliadky Projekt 100!

Už dnes začína slávnostným otvorením 21. ročník najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku – PROJEKT 100. Bude trvať od 10. septembra až do konca februára 2016 a už teraz je zapojených 80 kín po celom Slovensku.

Vo výbere 10 filmov sa ocitli 3 filmové klasiky, ale aj 7 úplných noviniek. Tohtoročná kolekcia bude naozaj rôznorodá. V kinách vzhliadneme nemý film, thrillerovú klasiku, kultovku z konca deväťdesiatych rokov, očakávaný film talianskeho režiséra, kontroverznú sexuálnu melodrámu v 3D, ale aj belgickú komédiu, nemeckú drámu, španielsku novinku len 5 týždňov po jej domácej premiére, historicko – dobrodružný film z Rumunska a chýbať nebude ani zástupca zo Slovenska. Práve slovenská snímka, ovenčená cenami zo svetových festivalov – film KOZA Ivana Ostrochovského – otvorí celú prehliadku.

Najstarším titulom na prehliadke bude dráma Východ slnka z roku 1927 od Friedricha Wilhelm Murnaua. Táto čiernobiela snímka nemeckého režiséra zásadného filmu Upír z Nosferatu má na svojom konte až 3 zlaté sošky – Oscary. Nemenej dôležitým filmom bude aj klasika velikána Alfreda Hitchcocka Okno do dvora (1954), ktorá sa považuje za jeden z vrcholov jeho tvorby. PROJEKT 100 doteraz uviedol už tri jeho filmy: Vertigo , Na sever severozápadnou linkou a Psycho. V mene klasiky sa bude niesť aj kultový film z roku 1999 Klub bitkárov Davida Finchera. Film o anarchii podľa knihy Chucka Palahniuka s hviezdami Brad Pitt a Edward Norton je určite našim divákom známy, vidieť ho v kine je nepochybne zážitok aj po toľkých rokoch.

SET DEL FILM "LA GIOVINEZZA" DI PAOLO SORRENTINO. FOTO DI GIANNI FIORITO

V prehliadke PROJEKT 100 nesmú chýbať ani nové a oceňované tituly z festivalov. Tým prvým je zároveň aj otvárací film, slovenská snímka Koza Ivana Ostrochovského, ktorý sa môže popýšiť už 11 oceneniami z festivalov po celom svete. Najnovšie bol dokonca zaradený Európskou filmovou akadémiou do výberu 52 najlepších európskych titulov uplynulého roka. Snímka o ceste bývalého olympionika, boxera, Petra Baláža prezývaného Koza, za poslednou prehrou, prinesú filmové kluby, kiná, miniplexy aj mutliplexy do slovenskch kín už 10. septembra. V rámci prehliadky príde na Slovensko aj snímka Aferim! rumunského režiséra Radu Judeho. Dobrodružno – historická dráma zaujala na tohtoročnom Berlinale, kde získal Strieborného medveďa za réžiu. O nič menej dôležitou snímkou je nemecký film Fénix Christiana Petzolda. Ten od svojho uvedenia minulý rok získal niekoľko cien, medzi nimi FIPRESCI na MFF San Sebastián, cenu SIGNIS – zvláštne uznanie na MFF Hong Kong a až dve ocenenia získala herečka Nina Hoss za jej stvárnenie hlavnej hrdinky Nelly.

Najočakávanejší súčasný európsky film tohto ročníka PROJEKT 100 je nepochybne film Mladosť režiséra Paola Sorrentina. Po jeho poslednom filme Veľká nádhera, ktorý získal nie len množstvo cien, ale aj priazeň divákov, sa vracia na plátna kín. Príbeh nás tentokrát zavedie do kúpeľov a okrem hviezdneho obsadenia (Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano) sa diváci opäť môžu tešiť aj na silnú vizuálnu stránku filmu a výborný soundtrack. Premiéra snímky bola v Cannes, kde bola nominovaná aj na ocenenie Zlatá Palma. Okrem toho film získal už cenu divákov na MFF Karlove Vary a až tri Strieborné stuhy na Cenách Talianskeho syndikátu filmových novinárov (za réžiu, kameru a strih).

Naozaj horúcou novinkou bude snímka Ma ma španielskeho režiséra Julia Medema, ktorý je u nás známy najmä vďaka svojmu filmu Sex a Lucía (2001). Jeho film Ma ma ASFK uvedie v slovenských kinách len 5 týždňov po premiére v rodnom Španielsku. Silná melodráma o živote, smrti a materstve, s Penélope Cruz v hlavnej úlohe, prinesie príbeh Magdy, ktorá zistí, že má rakovinu prsníka. Na svojej ceste sa stretáva s Arturom, ktorý tiež utrpel osobnú tragédiu. Vznikne tak zvláštne puto, ktoré s nimi prekonáva prekážky na ich ťažkej ceste.

Tohtoročný PROJEKT 100 prinesie aj dva tituly, ktoré isto vyvolajú vlnu diskusií a kontroverzie. Prvým je nový titul z dielne argentínskeho režiséra Gaspara Noého – LOVE. Sexuálna melodráma hovorí o príbehu chlapca, dievčaťa a ďalšieho dievčaťa. Film je kvôli nevhodnému obsahu prístupný až od osemnásť rokov a v hlavnej úlohe neuvidíte žiadne známe tváre. Sex odohrávajúci sa vo filme totiž nie je simulovaný a pri filme neboli využití ani dabléri. Všetko je skutočné. A aby toho nebolo málo, Gaspar Noé sa rozhodol film pripraviť nielen vo formáte 2D, ale divákom ponúkne aj 3D verziu. Druhým titulom je film Zbrusu Nový zákon od Belgičana Jaca Van Dormaela.  Snímka, ktorá sa na Boha pozerá úplne inak ako sme zvyknutí, a preto sa o ňom nepochybne bude hovoriť. Boh totiž žije v Bruseli. Okrem toho je ženatý a nemá len syna, ale aj dcéru a jeho to úplne odporný, škodoradostný chlap. Všetko sa rozhodne zmeniť jeho dcéra Ea, ktorá vstúpi medzi smrteľníkov. Zábavný titul, ktorý nám servíruje režisér, nenechá nikoho chladným.

PROJEKT 100 – 2015 sa dnes naplno rozbehne. Nebude núdza o dobré filmy, ale ani skvelé filmové plagáty, zberateľské odznaky a samozrejme chýbať nebude ani zvláštne vydanie magazínu Film.sk. To opäť ponúkne 10 skvelých filmových štúdií o tohtoročných tituloch.

Akékoľvek ďalšie informácie získate na www.asfk.sk

image1

Z HISTÓRIE 

Od svojho vzniku v roku 1995 je PROJEKT 100 významnou súčasťou filmovej kultúry na Slovensku. Idea sa zrodila v hlave Jiřího Králika, v tom čase vedúceho Mestských kín v Uherskom Hradišti, riaditeľa Letnej filmovej školy a v spolupráci s Petrom Dubeckým, predsedom  ASFK, sa im spoločne podarilo vybudovať značku vysokej kvality prezentácie filmového umenia v Čechách i na Slovensku. Tento originálny spôsob distribúcie a premiérového nasadenia novo zakúpených filmov si aj po dvadsiatich rokoch kladie za cieľ nielen obohatiť slovenskú distribúciu o tituly, ktoré sú zaradené do zlatého fondu svetovej kinematografie, ale v čase prudkej komercializácie všetkých médií posilňuje vplyv umeleckého filmu na nové generácie divákov.

Dôležité roky v histórii prehliadky: 1995, 2005, 2011, 2012 a 2015.

Prehliadka sa po prvý raz uskutočnila v roku 1995, teda  symbolicky v roku stého výročia prvého verejného kinematografického predstavenia na svete. Konala sa v Českej republike a na Slovensku. Na Slovensku predstavoval PROJEKT 100 v čase svojho vzniku a v nasledujúcich rokoch doslova záchranný „kotúč“ pre filmové kluby, ktorých existencia bola vážne ohrozená. To, že sa prehliadka mohla konať však bolo možné iba vďaka grantu z nadácie Pro Helvetia, ministerstvo kultúry konanie prehliadky nepodporilo.

Počas prvých jedenástich rokov boli dramaturgické rozdiely medzi českým a slovenským vydaním Projektu 100 len v troch prípadoch. Išlo o rôznosť v distribučnom potenciály filmov v oboch krajinách. Zlomovým, čo do organizácie a programovania prehliadky bol rok 2005. V roku 2004 sa totiž zdalo, že na Slovensku pôjde o posledný ročník podujatia. Našťastie sa tak nestalo. Projekt 100 sa z pôvodných mesiacov konania marec – jún presunul na jeseň. Pozitívny  výsledok tejto zmeny bol okamžite evidentný z počtu zapojených kín, keďže ich počet vzrástol a Projekt 100 –2005 sa už konal v rekordných štyridsiatich kinách, vrátane jedného multiplexu.

Ďalším prelomovým okamihom v histórii prehliadky bol rok 2011. Počas sedemnásteho ročníka si Projekt 100 odpočítal miliónteho diváka za celú históriu prehliadky v ČR i SR. Bez pár divákov tretinu z celkového aktuálneho čísla návštevnosti 1 114  643  divákov (v oboch krajinách) tvoria slovenskí diváci.

Jemné dramaturgické rozdiely medzi českou a slovenskou dramaturgiou, ktoré vznikali v priebehu rokov sa  v roku 2012 definitívne vykryštalizovali. Vznikli dve rozličné a samostatné koncepcie podujatia. Dnes PROJEKT 100 naďalej pokračuje v oboch krajinách. Kým je v ČR celoročnou prezentáciou štyroch titulov zo zlatého fondu svetovej kinematografie, na Slovensku fungoval na princípe 10 filmov a trvania 4 mesiacov. V roku 2015 sa trvanie prehliadky oficiálne posunulo, trvať bude až do konca februára 2016, teda 6 mesiacov. Počet filmov ostáva nezmenený.

PROJEKT 100 V ČÍSLACH / 1995 – 2014

NAJNAVŠTEVOVANEJŠIE FILMY PODĽA ROKOV UVEDENIA

1995Pink Floyd- The Wall                                            r. A. Parker
1996Kuchár, zlodej, jeho žena a jej milenec      r. P. Greenaway
1997Pret-a-Porter                                                        r. R. Altman
1998Saló alebo 120 dní Sodomy…                        r. P.P. Pasolini
1999Monty Python: Život Briana                                  r. T. Jones
2000Satyricon                                                                r. F. Fellini
2001Všetko, čo ste chceli vedieť o sexe a báli ste sa opýtať

r.  W. Allen

2002Intimita                                                               r. P. Chereau
2003Naqoyqatsi                                                           r. G. Reggio
2004Invázia barbarov                                                  r. D. Arcand
2005Káva a cigarety                                                 r. J. Jarmusch
2006Dvojaký život Veroniky                                  r. K. Kieslowski
2007Svetlá v súmraku                                           r. A. Kaurismäki
20084 mesiace, tri týždne a dva dni                          r. C. Mungiu
2009Medzi stenami                                                     r. L. Cantent
2010Užívaj si ako sa len dá                                           r. W. Allen
2011Melancholia                                                        r. L. von Trier
2012Hanba                                                               r. S. McQueen
2013Nymfomanka I. a II.                                            r. L. von Trier
2014Nick Cave: 20 000 dní na Zemi                            r. I. Forsyth

PROJEKT 100 V SR A ČR V ROKOCH 1995 – 2014 + SÚHRNNÉ ČÍSLA

RokKináPočet filmovPredstaveniaDiváci
   ČRSRČRSRČRSRČRSR
199522910102726026 8457 309
19964415101055214435 15412 591
19976018101063321337 16810 855
19986021101069129360 16120 490
19996830101082237161 41423 223
20007735111197630540 02612 255
20018436101092939557 47721 210
20029035101097048460 74630 098
2003121361010122448871 18017 417
2004153311010136434968 34814 461
2005115401010117548445 09113 201
2006119391010176756557 42114 914
2007110311010147049032 7169 555
2008100371010109350827 61717 329
20091004481086146423 24212 416
2010964481087242319 72214 013
2011834161063558211 85416 083
20121074441149253312 59814 016
2013135   834    12802197121 372    63 055
2014161   774    1074378325 931    16 343
SPOLU175  21418 3439 905796 083    360 834
ČR + SR  28 2481 156 917 

PROJEKT 100 1995 – 2015 CELOVEČERNÉ FILMY UVEDENÉ DO KÍN V SR

1995  – BEZSTAROSTNÁ JAZDA (r. D. Hopper, USA 1969) ● KOYAANISQATSI (r. G. Reggio, USA 1983) ● LÁSKY JEDNEJ PLAVOVLÁSKY (r. M. Forman, Československo 1965) ● MARKETA LAZAROVÁ (r. F. Vlačil, Československo 1967) ● OBCHOD NA KORZE (r. J. Kadar, E. Klos, Československo 1965) ● PERLIČKY NA DNE (r. J. Menzel, J. Němec, E. Schorm, V. Chytilova, J. Jireš, Československo 1965) ● PINK FLOYD: THE WALL (r. A. Parker, Veľka Britania 1982) ● TAK ĎALEKO, TAK BLÍZKO! (r. W. Wenders, SRN 1993) ● TRI FARBY: MODRÁ (r. K. Kieslowski, Francúzsko / Švajčiarsko / Poľsko 1993) ●k URGA (r. N. Michalkov, ZSSR / Francúzsko 1991) k + krátkometrážna tvorba (9 filmov)

1996 – KUCHÁR, ZLODEJ, JEHO ŽENA A JEJ MILENEC (r. P. Greenaway, Veľka Britania / Francúzsko 1989) ● LOVEC JELEŇOV (r. M. Cimino, USA 1978) ● PRED DAŽĎOM (r. M. Manchevski, Francúzsko / Macedonsko / Veľka Britania 1994) ● TAJOMNÝ VLAK (r. J. Jarmusch, USA 1989) ● TOMMY (r. K. Russell, Veľka Britania 1975) ● TOTO HRDINA (r. J. van Dormael, Belgicko / Francúzsko / SRN 1991) ● ÚDOLÍ VČEL (r. F. Vlačil, Československo 1967) ● VEĽKÁ ŽRANICA (r. M. Ferreri, Francúzsko / Taliansko 1973) ● ZBEHOVIA A PÚTNICI (r. J. Jakubisko, Československo / Taliansko 1968) ● ZLODEJ DETÍ (r. G. Amelio, Taliansko / Francúzsko 1992) k + krátkometrážna tvorba (11 filmov)

1997 –  DALEKÁ CESTA (r. A. Radok, Československo 1949)  ● BOZK PAVÚČEJ ŽENY (r. H. Babenco, Brazilia / USA 1985) ●  DOM OBESENCA (r. E. Kusturica, Juhoslavia 1987) ● FALOŠNÁ HRA S KRÁLIKOM ROGEROM (r. R. Zemeckis, USA 1988) ● POVOLANIE: REPORTÉR (r. M. Antonioni, Taliansko / Francúzsko / Španielsko 1975) ● PRET-A-PORTER (r. R. Altman, USA 1994) ● SMOKE (r. W. Wang, USA 1995) ●k UNAVENÍ SLNKOM (r. N. Michalkov, Francúzsko / Rusko 1994) ● VÝSTRELY NA BROADWAYI (r. W. Allen, USA 1994) ● ZEM A SLOBODA (r. K. Loach, Veľka Britania / SRN / Španielsko 1995) ● + krátkometrážna tvorba (10 filmov)

1998 – CHUŤ ČEREŠNÍ (r. A. Kiarostami, Iran 1997) ● MAZACIA HLAVA (r. D. Lynch, USA 1976) ● MOST CEZ  RIEKU KWAI (r. D. Lean, Veľka Britania 1957) ● MÔJ RUŽOVÝ ŽIVOT (r. A. Berliner, Francúzsko 1997) ● NOSTALGIA (r. A. Tarkovskij, Taliansko / ZSSR 1983) ● SALÓ ALEBO 120 DNÍ SODOMY (r. P. P. Pasolini, Taliansko / Francúzsko 1975) ● SLADKÉ HRY MINULÉHO LETA (r. J. Herz, Československo 1969) ●  TAJNOSTI A LŽI (r. M. Leigh, Veľka Británia / Francúzsko 1996) ● VERTIGO (r. A. Hitchcock, USA 1958) ● NICK PARK UVÁDZA… (kolekcia fi lmov Nicka Parka) k + krátkometrážna tvorba (1 film)

1999 – ANTONIA (r. M. Gorris, Holandsko / Belgicko / Veľka Britania 1995) ● CANTERBURSKÉ POVIEDKY (r. P. P. Pasolini, Taliansko / Francúzsko 1971) ● KORIDA LÁSKY (r. N. Ošima, Japonsko 1976) ● NAHÝ (r. M. Leigh, Veľka Britania 1993) ● OHŇOSTROJ (r. T. Kitano, Japonsko 1997) ● POSLEDNÉ POKUŠENIE KRISTA (r. M. Scorsese, USA 1988) ● RUŽOVÉ SNY (r. D. Hanak, Československo 1976) ● SMRTIACI BUMERANG (r. B. B. Thornton, USA 1995) ● STALKER (r. A. Tarkovskij, ZSSR 1979) ● ŽIVOT BRIANA (r. T. Jones, Veľka Britania 1979) + krátkometrážna tvorba (7 filmov)

2000 – DEKAMERON (r. P. P. Pasolini, Taliansko 1970) ● JUHA (r. A. Kaurismaki, Finsko 1998) ● KĽÚČ (r. E. Foruzeš, Iran 1986) ● MUŽ, KTORÝ SPADOL NA ZEM (r. N. Roeg, Veľka Britania 1976) ● POD SLNKOM SATANOVÝM (r. M. Pialat, Francúzsko 1987) ● SATYRICON (r. F. Fellini, Taliansko / Francúzsko 1969) ● PREKLIATA LÁSKA (r. J. Maybury, Veľka Britania 1998) ● SEN NOCI SVÄTOJÁNSKEJ (r. J. Trnka, Československo 1959) ● SUD PRACHU (r. G. Paskaljević, Juhoslávia 1998) ● TRI SEZÓNY (r. T. Bui, USA / Vietnam 1999) ● VEČNOSŤ A DEŇ (r. T. Angelopulos, Grecko / Francúzsko / Taliansko / Nemecko 1998) k + krátkometrážna tvorba (4 filmy)

2001 – CESTA (r. F. Fellini, Taliansko 1954) ● DR. DIVNOLÁSKA ALEBO AKO SOM SA NAUČIL NEROBIŤ SI STAROSTI A MAŤ RÁD BOMBU (r. S. Kubrick, Veľka Britania 1964) ● MODRÝ ZAMAT (r. D. Lynch, USA 1986) ● NEVESTA (r. J. Suchy, Československo 1970) ● OBČAN KANE (r. O. Welles, USA 1941) ● POSLEDNÉ TANGO V PARÍŽI (r. B. Bertolucci, Taliansko / Francúzsko 1972) ● SNY AKIRA KUROSAWU (r. A. Kurosawa, Japonsko / USA 1990) k SOLARIS (r. A. Tarkovskij, ZSSR 1972) ● THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW (r. J. Sharman, Veľka Britania 1975) ● VLAK ŽIVOTA (r. R. Mihaileanu, Francúzsko / Holandsko / Belgicko 1998) ● VŠETKO, ČO STE CHCELI VEDIEŤ O SEXE A BÁLI STE SA OPÝTAŤ (r. W. Allen, USA 1972) k + krátkometražna tvorba (1 film)

2002 – ABSOLVENT (r. M. Nichols, USA 1967) ● ARIZONA DREAM (r. E. Kusturica, Francúzsko 1992) ● INTIMITA (r. P. Chereau, Veľka Britania / Francúzsko 2000) ● KAČACIA POLIEVKA (r. L. McCarey, USA 1933) ● KYTICA Z TISÍC A JEDNEJ NOCI (r. P. P. Pasolini, Taliansko / Francúzsko 1974) ● ĽALIE POĽNÉ (r. E. Havetta, Československo 1972) ● MONTY PYTHON: ZMYSEL ŽIVOTA (r. T. Jones, Veľka Britania 1983) ● NEBO NAD BERLÍNOM (r. W. Wenders, SRN / Francúzsko 1987) ● PIESNE Z DRUHÉHO POSCHODIA (r. R. Andersson, Švedsko / Dánsko / Norsko / SRN 2000) ● SMRŤ V BENÁTKACH (r. L. Visconti, Taliansko / Francúzsko 1971)

2003 – AMARCORD (r. F. Fellini, Taliansko / Francúzsko 1973) ● BRAZIL (r. T. Gilliam, USA 1985) k DIKTÁTOR (r. Ch. Chaplin, USA 1940) ● IDIOTI (r. L. von Trier, Dánsko / Francúzsko / Taliansko / Holandsko 1998) ● MLIEČNA DRÁHA (r. L. Buňuel, Francúzsko / Taliansko 1968) ● MUŽ BEZ MINULOSTI (r. A. Kaurismäki, Finsko / Nemecko / Francúzsko 2002) ● NAQOYQATSI (r. G. Reggio, USA 2002) ● NOČNÉ HOVORY S MATKOU (r. J. Němec, Česka republika 2001) ● OSTROV (r. Kim Ki-duk, Južná Kórea 2000) ● ZVÄČŠENINA (r. M. Antonioni, Veľká Británia 1966)

2004 – ANNIE HALL (r. W. Allen, USA 1977) ● FANNY A ALEXANDER (r. I. Bergman, Švédsko / Francúzsko / SRN 1982) ● INVÁZIA BARBAROV (r. D. Arcand, Kanada / Francúzsko 2003) k NÁVRAT (r. A. Zviagincev, Rusko 2003) ● PRÍBEH Z TOKIA (r. J. Ozu, Japonsko 1953) ● ROSEMARY MÁ DIEŤATKO (r. R. Polanski, USA 1968) ● SLADKÝ ŽIVOT (r. F. Fellini, Taliansko / Francúzsko 1960) ● SLONÍ MUŽ (r. D. Lynch, USA 1980) ● SPALOVAČ MRTVOL (r. J. Herz, Československo 1968) • ZÚRIACI BÝK (r. M. Scorsese, USA 1980) k + krátkometrážna tvorba (1 film)

2005 – DVE TVÁRE VERY DRAKE (r. M. Leigh, Veľka Britania / Francúzsko / Novy Zeland 2004) ● KÁVA A CIGARETY (r. J. Jarmusch, USA / Japonsko / Taliansko 2003) ● KTO SA BOJÍ VIRGINIE WOOLFOVEJ? (r. M. Nichols, USA 1966) ● METROPOLIS (r. F. Lang, Nemecko 1926) ● MODERNÁ DOBA (r. Ch. Chaplin, USA 1936) ● OTEC NA SLUŽOBNEJ CESTE (r. E. Kusturica, Juhoslavia 1985) ● PLECHOVÝ BUBIENOK (r. V. Schlondorff , SRN / Francúzsko, 1979) ● POLNOČNÝ KOVBOJ (r. J. Schlesinger, USA 1969) ● REVÍZORI (r. N. Antal, Maďarsko 2003) ● TAKING OFF (r. M. Forman, USA 1971) k + krátkometrážna tvorba (2 filmy)

2006 – COMMITMENTS (r. A. Parker, Irsko / Veľka Britania / USA 1991) ● DIEŤA (r. J.-P. Dardenne, L. Dardenne, Belgicko / Francúzsko 2005) ● DVOJAKÝ ŽIVOT VERONIKY (r. K. Kieślowski, Francúzsko / Poľsko, 1991) ● KEBY… (r. L. Anderson, Veľka Britania 1968) ● KRÍŽNIK POŤOMKIN (r. S. M. Ejzenštejn, ZSSR 1925) ● MANDERLAY (r. L. von Trier, Dánsko / Švédsko / Francúzsko / Veľka Britania / SRN / Holandsko 2005) ● MOTOCYKLOVÉ DENNÍKY (r. W. Salles, Argentina / Čile / Peru / USA 2004) ● NA KONCI S DYCHOM (r. J.-L. Godard, Francúzsko 1959) ● NA VÝCHOD OD RAJA (r. E. Kazan, USA 1955) ● THX 1138 (r. G. Lucas, USA 1970 / 2004) + krátkometrážna tvorba (10 filmov)

2007 – CARMEN (r. C. Saura, Španielsko 1983) ● CESTA DOMOV (r. Zh. Yimou, Čina 1999) ● CLÉO OD PIATEJ DO SIEDMEJ (r. A. Varda, Francúzsko / Taliansko 1961) ●  NA SEVER SEVEROZÁPADNOU LINKOU (r. A. Hitchcock, USA 1959) ● PAT GARRETT A BILLY THE KID (r. S. Peckinpah, USA 1973) ● SVETLÁ V SÚMRAKU (r. A. Kaurismaki, Finsko / SRN / Francúzsko 2006) ● TAXIDERMIA (r. Gy. Palfi , Maďarsko / Rakusko / Francúzsko 2006) ● TRETÍ MUŽ (r. C. Reed, Veľka Britania 1949) ● TSOTSI (r. G. Hood, Juhoafricka republika / Veľka Britania 2005) ● ZDVÍHA SA VIETOR (r. K. Loach, Irsko / Veľka Britania / SRN / Taliansko / Španielsko 2006)

2008 – 4 MESIACE, 3 TÝŽDNE A 2 DNI (r. C. Mungiu, Rumunsko 2007) ● KABINET DOKTORA CALIGARIHO (r. R. Wiene, Nemecko 1920) ● KATYŇ (r. A. Wajda, Poľsko 2007) ● KORYTNAČKY MÔŽU LIETAŤ (r. B. Ghobadi, Irak / Iran 2004) ● OBRAZY STARÉHO SVETA (r. D. Hanak, Československo 1972) ● SKAFANDER A MOTÝĽ (r. J. Schnabel, Francúzsko / USA 2007) ● SKRYTÝ PÔVAB BURŽOÁZIE (r. L. Buňuel, Francúzsko / Taliansko / Španielsko 1972) ● SVÄTÁ HORA (r. A. Jodorowsky, Mexiko / USA 1973) ● TY, KTORÝ ŽIJEŠ (r. R. Andersson, Švedsko / SRN / Francúzsko / Dánsko / Norsko / Japonsko 2007) ● ZABRISKIE POINT (r. M. Antonioni, USA 1970) k + krátkometrážna tvorba (2 filmy)

2009 – ANTÉNA (r. E. Sapir, Argentina 2007) ● DOM OBESENCA (r. E. Kusturica, Juhoslavia 1989) ● MEDZI STENAMI (r. L. Cantet, Francúzsko 2008) ● MLČANIE LORNY (r. J.-P. Dardenne, L. Dardenne, Belgicko / Francúzsko / Taliansko 2008) ● PRACH ČASU (r. T. Angelopoulos, Grecko / Taliansko / SRN / Francúzsko / Rusko 20 8) ● PSYCHO (r. A. Hitchcock, USA 1960) ● REKVIEM ZA SEN (r. D. Aronofsky, USA 2000) ● REMBRANDTOVA NOČNÁ HLIADKA (r. P. Greenaway, Veľka Britania / Poľsko / Kanada / Holandsko 2007) ● SEDEM SAMURAJOV (r. A. Kurosawa, Japonsko 1954) ● UPÍR NOSFERATU (r. F. W. Murnau, Nemecko 1921).

2010 – BIELA STUHA (r. M. Haneke, SRN / Rakusko / Francúzsko / Taliansko 2009) ● FISH TANK (r. A. Arnold, Veľka Britania 2009) ● HAROLD A MAUDE (r. H. Ashby, USA 1971) ● HLBOKÝ SPÁNOK (r. H. Hawks, USA 1946) ● MUŽ Z LONDÝNA (r. B. Tarr, Maďarsko / Francúzsko / SRN / Švajčiarsko 2007) ● PREŽIŤ SVOJ ŽIVOT (r. J. Švankmajer, Česká republika / Slovenská republika 2010) ● SVÄTÁ TRÁVA (r. A. Wajda, Poľsko 2009) ● UŽÍVAJ SI, AKO SA LEN DÁ! (r. W. Allen, USA 2009) ● ZAHRAJ TO ZNOVU, SAM (r. H. Ross, USA 1972) ● ZMLUVA S VRAHOM (r. A. Kaurismaki, Finsko / Švedsko / Francúzsko / Veľka Britania, NSR 1990) k + krátkometrážna tvorba (2 filmy)

2011 – DOBRÉ SRDCE (r. D. Kári, Dánsko, Francúzsko, Island, Nemecko, USA, 2009) ● DRUHÁ STRANA MINCE (r. B. Lankosz, Poľsko, 2009) ● EROTIKON (r. G. Machatý, ČSR, 1929) ● MELANCHOLIA (r. L. von Trier, Dánsko / Švédsko / Francúzsko / Nemecko / Taliansko, 2011) ● NÓRSKE DREVO (r. T.H. Anh, Japonsko, 2010) ● SMRŤ V BENÁTKACH  (r. L. Visconti, Taliansko / Francúzsko, 1971) ● STRÝKO BÚNMÍ (r. A. Weerasethakul, Thajsko / Veľká Británia / Francúzsko / Nemecko / Španielsko, 2010) ● TURÍNSKY KÔŇ (r. B. Tarr, Maďarsko,  Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko, USA, 2011) ● UTOROK PO VIANOCIACH (r. R. Muntean, Rumunsko, 2010) ● VEĽKÁ LÁSKA (r. P. Étaix, Francúzsko, 1969) + krátkometrážna tvorba (1 film).

2012 – BOHÉMSKY ŽIVOT (r. A. Kaurismäki, Francúzsko, Nemecko, Švédsko, Fínsko, 1992) ● ČIERNA MAČKA BIELY KOCÚR (r. E. Kusturica, Juhoslávia, Francúzsko, Nemecko, 1998) ● HANBA (r. S. McQueen, Veľká Británia, 2011)● CHLAPEC NA BICKYLI (r. J.-P. a L. Dardenne, Belgicko, Francúzsko, 2011) ● ROZCHOD NADERA A SIMIN (r. Asghar Farhadi, Irán, 2011) ● V TME (r. A. Holland, Poľsko, Nemecko, Kanada, 2011) ● NEHA (r. M. Šulík, SR, 1991) ● ČIERNA VENUŠA (r. A. Kechiche, Francúzsko, Belgicko, Taliansko, 2010) ● TRAINSPOTTING (r. D. Boyle, Veľká Británia, 1996) ● ŽIVOT BRIANA (r. T. Jones, Veľká Británia, 1979) ● PROJEKT 100 – ŠPECIÁL: UPÍR NOSFERATU (r. F.W. Murnau, Nemecko, 1921)

2013 – ZÁZRAK (r. J. Lehotský, Slovensko, Česko, 2013) PIETA (r. K. Ki-DUK, Južná Kórea, 2012) ● BIG LEBOWSKI (r. J. Coen, USA, VB, 1998) ● LORE (r. C. Shortland, Nemecko, Austrália, Veľká Británia, 2012) ● SNEHULIENKA: INÝ PRÍBEH (r. P. Berger, Španielsko, Francúzsko,  2012) + SNEH (r. I. Šebestová / Slovensko / Francúzsko / 2013 / 18 min.) ● VTEDY NA ZÁPADE (r. S. Leone, Taliansko, USA, 1968) ● SUNSET BOULEVARD (r. B. Wilder, USA, 1950) ● PENA DNÍ (r. M. Gondry, Francúzsko, Belgicko, 2013) ● HIROŚIMA, MOJA LÁSA (ALAIN RESNAIS / Francúzsko / 1959) + MESIAC (r. O. RUDAVSKÝ / Slovensko / 2012) POST TENEBRAS LUX (r.  CARLOS REYGADAS / Mexiko / Holandsko / Francúzsko / Veľká Británia / 2012) PROJEKT 100 ŠPECIÁL – NYMFOMANKA I. a II.  (r. Lars Von Trier) + kráktometrážna tvorba (2 filmy)

2014 – IDA (r. P. Pawlikowski, Poľsko, Dánsko, 2013) ● PULP FICTION (r. Q. Tarantino, USA, 1994) ● 81/2 (r. F. Fellini, Taliansko, Francúzsko, 1963) ● NICK CAVE: 20 TISÍC DNÍ NA ZEMI (r. I. Forsyth, J. Pollard, VB, 2014) + FONGOPOLIS (r. J. Kozuch, Slovensko, 2014) ● 2001: VESMÍRNA ODYSEA (r. S. Kubrick, USA, VB, 1968) ● KOYAANISQATSI (r. G. Reggio, USA, 1982) ● DETI (r. J. Vojtek, Slovensko, Česko, 2014) ● ŤAŽKÝ DEŇ (r. R. Lester, VB, 1964) ● JIMMY P. (r. A. Desplechin, Francúzsko, USA, 2013) ● BIELY BOH (r. K. Mundruczó, Maďarsko, Nemecko, Švédsko, 2014) + NINA (r. V. Obertová, M. Čopíková, Slovensko, 2014). Krátkometrážna tvorba (2 filmy).

2015 – KOZA (r. I. Ostrochovský, Slovenso, Česko, 2015) ● AFERIM! (r. Radu Jude, Rumunsko, Bulharsko, Česko, 2015) ● KLUB BITKÁROV (r. D. Fincher, USA, Nemecko, 1999) ● FÉNIX (r. Ch. Petzold, Nemecko, 2014) ● OKNO DO DVORA (r. A. Hitchcock, USA, 1954) ● MLADOSŤ (r. P. Sorrentino, Taliansko, Francúzsko, Švajčiarsko, VB, 2015) ● MA MA (r. J. Medem, Španielsko, 2015) ● VÝCHOD SLNKA (r. F. W. Murnau, USA, 1927) ● LOVE (r. G. Noé, Francúzsko, Belgicko, 2015) ● ZBRUSU NOVÝ ZÁKON (r. J. Van Dormael, Luxembrusko, Francúzsko, Belgicko, 2015)

Zdroj: