Finalisti Ceny LUX 2015 v programe MFF Bratislava.

17.ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava uvedie v programe troch finalistov filmovej Ceny LUX. Do finálneho výberu na filmovú cenu Európskeho parlamentu sa dostali debutové snímky mladých európskych tvorcov, ktorých témy výrazne rezonujú v súčasnej Európe.

Kvalitná európska produkcia má v programe bratislavského filmového festivalu svoje pevné miesto. Aj tento rok MFF Bratislava odpremieta filmy nominované na Cenu LUX 2015, ktorú udeľuje Európsky parlament. Cena LUX bola založená v r. 2007 Európskym parlamentom, ktorý sa rozhodol podporovať európsku kinematografiu a zasadzuje sa tak za rozmanitosť európskej kultúry, sprístupnenie filmov naprieč Európou a za diskusiu o témach, ktoré vybrané filmy otvárajú. Tento rok boli do finálneho výberu zaradené tri európske snímky, ktoré reflektujú aktuálne problémy a  témy súčasnej Európy akými sú migrácia, ekonomická kríza či napätie medzi tradíciami a modernitou.

Mediterranea

Jednou z najpálčivejších a najvážnejších tém dnešných dní je problém migrácie. Tú autenticky zobrazuje celovečený debut Mediterranea režiséra Jonasa Carpignana, ktorý sám pochádza zo miešanej rodiny, otec je Talian a matka Afroameričanka. Realistickou atmosférou a dokumentárnym štýlom nás vťahuje do príbehu dvoch černošských kamarátov Ayiva a Abasa, ktorí sa so skupinou migrantov z Afriky dostali strastiplnou cestou cez more do Talianska za vidinou lepšieho života.

Ďalšiou finalistkou Ceny LUX je turecká režisérka Deniz Gamze Ergüven, ktorá nakrútila silnú debutovú snímku Mustang. Film vychádzajúci z vlastných skúseností mladej režisérky bol na festivale v Cannes uvedený v nezávislej sekci Quinzaine des Réalisateurs, kde získal dve ocenenia. Vykresľuje dospievanie piatich sestier, žijúcich na tureckom vidieku, ktoré sa musia podriadiť autoritatívnej a tradicionalistickej výchove, ktorá určuje úlohu ženy v muslimskej spoločnosti.

lux-competitors

Trojicu finalistov na filmovú cenu Európskeho parlamentu uzatvára režisérska dvojica Kristina Grozeva a Petar Valčanov s drámou Lekcia (Urok, The Lesson). Ide o civilne nakrútený príbeh mladej bulharskej učiteľky, ktorá sa ocitla v zúfalej ekonomickej situácii. V snahe vymaniť sa z dlhov a zachrániť svoju rodinu je schopná svojím konaním zájsť až do extrému. Snímka veľmi otvorene rieši morálnu dilemu a poukazuje na to, ako môžu ekonomické problémy zničiť ľudskú dôstojnosť a existenciu.

Nominované filmy uvedie 17. ročník MFF Bratislava v programovej sekcii Made in Europe, ktorá festivalovým návštevníkom sprostredkuje silné divácke zážitky s európskym filmom.

Pri príležitosti zverejnenia nominácií na filmovú Cenu LUX 2015 bol vyhlásený tiež najobľúbenejší divácky film z minulého roka. Najviac diváckych hlasov získala aj u nás známa a úspešná snímka Triedny nepriateľ (Razredni sovražnik, Class Enemy) mladého slovinského režiséra Roka Bičeka, ktorá v roku 2013 na MFF Bratislava získala Grand Prix za najlepší film, Cenu pre najlepšieho herca (Igor Samobor), Cenu divákov a Cenu FIPRESCI.

17. Medzinárodný filmový festival Bratislava
12. – 17. november 2015

Zdroj: MFF Bratislava