Fínsky víkend.

V dňoch 21. – 23. augusta prinesie do Bratislavy Kino inak, ktoré funguje ako súčasť A4 – priestoru súčasnej kultúry, v spolupráci s Kinom Lumière trochu fínskeho chladu. Fínsky víkend v krátkosti predstaví súčasnú filmovú tvorbu, no taktiež fínsku kultúru. Návštevníci sa môžu tešiť na ľahké komédie, severské krimi i klasiku so živou hudbou, program doplní ochutnávka fínskej kuchyne, literárny večer a program pre deti.

Dramaturgickým zámerom prehliadky filmov je divákom predstaviť takmer úplne neznámu fínsku filmovú tvorbu. Tunajším divákom je dobre známy zrejme len  solitér Aki Kaurismäki. Počas Fínskeho víkendu budú mať návštevníci šancu spoznať aj ďalšie nemenej atraktívne stránky tejto „exotickej“ kinematografie a kultúry.

V augustových horúčavách sa môžu diváci schladiť na komédii o dvoch kamarátoch-zlodejoch, ktorí sa odrazu musia starať o malé dieťa 3Simoa. Táto situačná komédia v kolorite Helsiniek je dôkazom, že Fíni nie sú národ bez zmyslu pre humor ako sa traduje. Priamo do zimy vás vtiahne podvratný vianočný film o Santa Clausovi, ktorý neodmeňuje dobré deti, ale trestá tie zlé Vzácny export (Rare Exports). Hororovo-komediálna variácia uja v červenom, čo rozdáva darčeky, je poňatá veľmi svojrázne a doručí porciu nefalšovaného severského čierneho humoru.

Temnejšiu stránku Fínska predstavia filmy Osmička a Konkrétna noc. Osmička (8-Ball) rozpráva príbeh o tom, aké ťažké je vyrovnať sa s minulosťou. Slobodná matka 8-mesačného dieťaťa sa práve vrátila z väzenia, kde si odpykávala trest za drogy. Chce začať odznova a žiť bez problémov, no vracia sa taktiež jej bývalý priateľ Lalli. Konkrétna noc (Concrete Night) je najnovším filmom režisérskej a kameramanskej legendy Pirjo Honkasalo. Hlavným hrdinom je 14-ročný Simo, ktorý sa snaží nájsť si svoje miesto a pochopiť, kým je. Jeho veľký brat Ilkka je posledný deň na slobode predtým, ako nastúpi do väzenia a jeho matka ho presvedčí, aby túto noc strávil so Simom. Počas toho, ako sa túlajú betónovou džungľou Helsínk, sa stanú svedkami niečoho, čo by radšej nechceli vidieť. Zraniteľný Simo nie je pripravený vnímať veci tak, aký naozaj sú.

Fínsky víkend uvedie taktiež filmovú klasiku. Jeden z najznámejších fínskych nemých filmov Anna-Liisa je moderný film s feministickými podtónmi a ukazuje mladú ženu, ktorá chce sama rozhodovať o svojom osude: Anna-Liisa má tesne pred svadbou, no odrazu sa objaví jej bývalý milenec a žiada, aby sa vydala za neho, pretože inak vyzradí nepríjemné tajomstvo. Najúspešnejší fínsky film vôbec Neznámy vojak (The Unknown Soldier) zas divákom priblíži fínsko-sovietskú vojnu zo 40. rokov.  Takzvaná Zimná vojna je najkrutejšie obdobie novodobej fínskej histórie a Neznámy vojak patrí ku klasike, ktorá ju so zdravou mierou patriotizmu zachytáva. Byť Fín a nevidieť Neznámeho vojaka je hriech. Epický antivojnový majsterštik sa bude raritne premietať v Kine Lumire z 35 milimetrového filmového pásu na záver Fínskeho víkendu.

Deťom i dospelým bude venovaný program o slávnych Mumínovcoch. Muminúdolie je zázrak, ktorý obletel z Fínska celý svet. Rozprávka o dobrosrdečných troloch z magickej krajiny na severe si vydobila výhradné postavenie v tvorbe nielen pre deti. Tie sa môžu tešiť na premietanie epizód zo seriálu o Muminovcoch, na čítanie z kníh a komiksov a na tematické hry. Nasledovať bude literárny večer o autorke Mumínovcov, no taktiež slávnej fínskej maliarke, ilustrátorke a autorke komixov Tove Jansson. Hosťom večera bude prekladateľka jej kníh Zuzana Drábeková.

Fínsky víkend sa koná v spolupráci s Veľvyslanectvom Fínska v Bratislave, fínskym Národným audiovizuálnym inštitútom a Fínskou filmovou nadáciou.

Zdroj: A4