Folk Blues Session 2016: slovenská scéna si podá ruku s tou africkou.

Pozývame všetkých priaznivcov folkovej a bluesovej hudby na 16. ročník festivalu Folk Blues Session. Predstaví sa na ňom rozmanitá podoba slovenského bluesu, ktorá sa skonfrontuje so zahraničnými hosťami, ktorých zastúpi multižánrová pesničkárka z Čiech a multikultúrne africké zoskupenie.

Petržalský DK Lúky je domovom bluesu už niekoľko rokov. Vznikla tu silná komunita bluesmanov, ktorí sa pravidelne stretávajú na koncertoch a festivaloch. Slovenská bluesová scéna síce nie je veľká, ale rozhodne má čo ponúknuť a na festivale Folk Blues Session sa predstaví v dvoch podobách. Folk-bluesová kapela Boky Citom upriamuje pozornosť na vlastnú tvorbu, v ktorej sú chytré texty so štipľavými slovnými hračkami spracované do pestrých aranžmánov, postavených najmä na gitarových linkách, ale svoju úlohu zohrávajú aj dychy (flauta a saxofón). Naproti tomu je Ľuboš Beňo považovaný za najscestovanejšieho slovenského bluesmana. Počas svojich pracovných – bluesových ciest precestoval americké štáty ako Mississippi, Louisianu, Arkansas, Alabamu a Tennessee, kde ho spoznalo tamojšie publikum vďaka spolupráci s významným hudobníkom Davidom Evansom. Do petržalského priestoru DK Lúky príde s aktuálnym projektom Slovak Blues Project.

Žánrovo pestrá je pražská pesničkárka Jana Šteflíčková. Svet tradičného jazzu sa v jej prejave pretína so swingom či s originálnym autorským blues. Naživo sa ukazuje jej bezprostredná komunikácia, široká výrazová škála a spontánnosť Na festivale Folk Blues Session predstaví skladby z troch albumov: Jablečno, Jana Šteflíčková, Letná.  Vzácnym zahraničným hosťom bude hudobný projekt Manco Group, ktorý spája hudobníkov z rôznych afrických regiónov, a v ktorom hosťuje slovenská speváčka Silvia Josifoska. Manco založil skvelý senegalský basgitarista a skladateľ Cheikh Ndao a pôsobia v ňom aj charizmatický gitarista a spevák Ben Ball Bass, ktorý spolupracoval i s hviezdnym Yosou Ndour, perkusionista Redouan Bariane a vokalista Djakali Kone. Toto rozpálené africké blues vás prenesie do končín, kde má blues svoje korene.

Vstupenky v pokladniach KZP – DK Lúky a DK Zrkadlový háj a v sieti ticketportal.

Folk Blues Session 2016
Boky citom / Jana Šteflíčková(ČR) / Slovak Blues Project  / Manco Group (Afro blues project-SN,MR,MA) hosť: Silvia Josifoska
DK Lúky / 26. 11. 2016 – 18:30 / predpredaj 8 € / na mieste 10 €

 

final-poster-folk-blues-session-2016

Zdroj: KZP