Folklórne zrkadlenie: FS Bezanka a FS Gymnik!

Folklórny súbor Bezanka sa svojmu poslaniu šíriť slovenské ľudové umenie v hudbe, tanci a speve venuje už od roku 1974. Prvé úspešné choreografie boli Karičky zo Zemplína a Párové tance z Liptova od Štefana Akácsa.

Zaslúžený úspech a odborné uznanie doma i v zahraničí získal súbor vďaka systematickejšej práci pod dohľadom ďalších tvorivých osobností – Ing. Mikuláša Hubu a Magdalény Piliarikovej, Mariána Vojtka, Ing. Emílie Ondrejkovej (vedúca speváckej skupiny), Jána Dózsu (tanečný pedagóg), Stanislava Vaseka, Petra Gabriela, Mgr. Jána Kružliaka (vedúci ľudovej hudby), Mgr. Jozefa Buriča (choreograf, pedagóg, neskôr i umelecký vedúci). Bezanka získala rad ocenení, z ktorých najvzácnejšie sú nesporne ocenenia dosiahnuté na celoštátnych súťažných prehliadkach. Tak sa zaradila medzi popredné amatérske umelecké telesá na Slovensku.

Folklórny súbor Gymnik pôsobí pri Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave. Vo svojom repertoári má hudbu, tance a spevy zo všetkých regiónov Slovenska. Folklórny súbor Gymnik vznikol v roku 1964 na podnet odbornej asistentky pani Hedy Šimonekovej pri Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave. Názov „GYMNIK“ je odvodený z termínov gymnopédia (grécky bojový tanec), gymnos (cvičiť nahý), gymnikológia (náuka o telesných cvičeniach). Súbor dlhodobo patrí medzi najlepšie akademické folklórne súbory na Slovensku. Za roky svojej existencie sa v ňom vystriedalo viac ako 700 členov. Gymnik sa publiku predstavil na stovkách vystúpení doma i v zahraničí. Špecifikum súboru vyplýva z tradície prirodzených daností poslucháčov FTVŠ – šikovnosti, obratnosti, pohybovej zdatnosti, ale aj hravosti a humoru. V repertoári súboru sú tance a tanečné bloky z mnohých regiónov Slovenska. Nesú rukopis choreografa Jána Blaha, ale aj Juraja Hamara, Petra Mezeia a iných choreografov mladšej generácie. Choreografie sa vyznačujú návratom k pôvodným zdrojom ľudového umenia so snahou o minimálnu štylizáciu.

FOLKLÓRNE ZRKADLENIE
FS Bezanka a FS Gymnik
v DK Zrkadlový háj
10.11.2012 o 19:00
Vstupné: 8€

Zdroj: KZP