Folkmetalový maratón bude aj so slovenskými zastávkami.

Fanúšikovia starodávnych príbehov, tradičných nástrojov, no najmä metalovej muziky sa môžu koncom septembra tešiť na poriadnu porciu folk metalu. V rámci európskeho turné Folk Metal Marathon sa na Slovensku predstavia tri vysoko kvalitné formácie z Ruskej federácie.

Hlavnými hviezdami týchto koncertov budú GRAI z Tatarstanu. Tento pagan/folkmetalový spolok sa na scéne pohybuje už dvanásť rokov a za túto dobu vyprodukoval cenené albumy Polyn – Trava (2009), O Zemle Rodnoy (2011) a Mlada (2014). Na každom albume badať progres a napriek žánrovej stálosti znejú všetky nahrávky odlišne. Výrazne tomu dopomáha melodický hlas hlavnej speváčky Iriny, ktorej zdatne vypomáhajú flautistka Aliya a basgitarista Yuri. Grai sa okrem koncertov v domovskom Rusku môžu pochváliť aj vystúpeniami v Poľsku a Česku či na festivaloch vo Francúzsku a Nemecku.

Aktuálna zostava:

  • Irina Zybina – spev Ruzveld – gitara
  • Aliia “Leta” – flauta, gajdy, vokál
  • Yuri “Sadist” – basgitara, growl, kaljuka, drumbľa Vitold Buznaev – gitara, growl
  • Ilnur – bicie

Na svoje si prídu aj tí, ktorí majú radi tvrdší variant folk metalu na spôsob Finntroll, aký hrajú karelskí SATANAKOZEL. Skupina sa dala dokopy v roku 2003 a rovnako ako Grai majú na konte tri recenzentmi pozitívne hodnotené albumy: Rogatiy (2008), Solntse Mortvykh (2010) a najnovší s názvom Sever (2015) vydaný pod vydavateľstvom Soundage prod.

Aktuálna zostava:

  • Vasiliy Kozlov – vokál, gitara, basgitara, ľudové nástroje Dmitriy Dobrinin – klávesy, vokál
  • Vladimir Savvateev – gitara Nikolai Kuskov – bicie

Posledným, no nemenej zaujímavým zoskupením sú ANABIOZ pochádzajúci z republiky Baškirsko. Tento kvintet na svojich albumov na rozdiel od vyššie uvedených kapiel využíva aj angličtinu. Za štrnásť rokov aktivity nahrali albumy Through Darkness (2008), …to Light (2010) a There the Sun Falls (2014). Ich netradičné poňatie folk metalu s výrazným vplyvom doomu, deathu a iných metalových subžánrov sľubuje nevšedný zážitok.

Aktuálna zostava: Olga – vokál, husle

  • Anton -vokál, basgitara Damir -gitara
  • Danil -gitara Alexander -bicie.

Tieto tri spolky vystúpia na jednom pódiu postupne 25. septembra v bratislavskom Randale

(support – RAMCHAT), 26. septembra v Tartarose v Banskej Bystrici (support – ACHSAR) a napokon 27. septembra v Prešove v klube Amfiteáter. Ešte predtým zahrajú samostatný koncert Grai v Novom Meste nad Váhom, a to na charitatívnom podujatí Dúha v srdci 24. septembra v Spoločenskej sále MsKS.

Zdroj: TS