Foolk – Millions Of!

Celé štyri roky od vydania debutového albumu „Red Pills For Daddy“ sme museli čakať na novú platňu Dušana Vanča, ktorý svoju tvorbu skrýva pod pseudonymom FOOLK.

Tieto štyri roky FOOLK ale rozhodne nezaháľal, vydal dve EPčká na ruskom net-labeli 56Stuff, prispel skladbou na kompiláciu rešpektovaného poľského vydavateľstva Mad-Hop, remixoval, skladal hudbu do dokumentárnych filmov, ale hlavne nepretržite koncertoval v kluboch po celej Európe, vrátane metropolí ako Londýn, Budapešť, Viedeň, Graz, Praha, Kolín nad Rýnom a pod.

Skladby z „Millions Of“ vznikali relatívne dlho, od zimy roku 2011 do zimy roku 2012, lenže život mnohých trackov predčasne a neúprosne ukončovalo tlačidlo delete. Okrem už tradičného počítača a sampleru tentokrát FOOLK použil vo svojich nahrávkach zvuky field recordings, jednoduchých sytetizátorov z iPadu či zvuky svojich znovu objavených hračiek: od drevených kociek cez zvuky autíčok až po rytmy dreveného guľôčkového počítadla. Názov albumu je príznačný – milióny spomienok na zdanlivo zabudnuté zážitky z detstva, ktoré nečakaný objav pomohol odhaliť. Flashback, úryvky pamäte, retrospektíva, kúsok nostalgie pretavenej do zvukov súčasného albumu. Ten koniec koncov pestrofarebne odkazuje na bass music, inštrumentálny hip-hop, ale aj na avantgardnejšiu tanečnú elektroniku.

Výrazným posunom v tvorbe FOOLK je prizvanie k spolupráci na albume speváčky skupiny Moustache – Szabiny Csánó, ktorá naň naspievala vokály do štyroch skladieb vrátane úspešného singlu Oak Tree. Ten zabodoval aj vo vysielaní britského rádia XFM, kde chválou nešetrila aj legendárna DJ-ka Mary Anne Hobbs.

O mastering albumu sa postaral Gaex aka Tomáš Karásek v štúdiu Gargle & Expel v írskom Dubline, vizuálny koncept obalu vytvorili v trnavskom Cukru Production.

Foolk – Millions Of
Vydavateľ: Deadred / Starcastic
Katalógové číslo: DR-021 / STC-36
Formát: CD digipak / MP3 / FLAC
Vychádza: 12. januára 2013

Zoznam skladieb:
1. Speechless Word
2. Invisible
3. Stars
4. Oak Tree
5. Le Petit Prince
6. Soho Trick
7. Handmade Love
8. Mirror
9. Fishes Dishes
10. Ding Dong
11. Hungry For The Real
12. Telescopic Beat
13. Toys

Zdroj: Deadred Records*