Franz Liszt a jeho bratislavskí priatelia!

Franz Liszt (22.10.1811 Raiding – 31.7.1886 Bayreuth) – génius hudby 19. storočia a jeden z najslávnejších mužov kultúrnej Európy svojej doby, bol hudobnou osobnosťou mnohých tvárí. Ako fenomenálny klavírny virtuóz triumfoval po celej Európe ako nikto pred ním. Bol revolucionárom klavíra a rozšíril možnosti pianistiky do predtým nevídaných rozmerov.

Symfonickú hudbu radikálne inovoval a svojimi experimentmi v oblasti harmónie, foriem a miešania štýlov anticipoval hudbu 20. storočia. Bol nekonvenčným dirigentom, podporovateľom novej hudby, originálnym mysliteľom a inšpirujúcim spisovateľom. Stal sa najväčším učiteľom klavíra svojej generácie a svojou metódou vyučovania udomácnil princíp dnešných majstrovských kurzov. Bol človekom, ktorý sa veľkoryso angažoval v mnohých dobročinných podujatiach, pomáhal propagovať hudbu iných skladateľov a usiloval zlepšiť spoločenské postavenie umelcov.

Bratislava zažívala F. Liszta v rôznych etapách jeho umeleckého života: ako zázračné dieťa, mladého nádejného virtuóza, zrelého interpreta a skladateľa, ale aj ako umelca rozširujúceho svoje spirituálne obzory, ktorý napokon vstúpil do duchovného stavu. Prvý koncert deväťročného Liszta v Bratislave v roku 1820 mal mimoriadny význam pre jeho ďalšiu medzinárodnú koncertnú kariéru a priniesol mu prísľub štipendia pre ďalšie vzdelávanie. Nasledujúce Lisztove návštevy a pobyty v Bratislave (až do roku 1885, keď mesto navštívil naposledy), sú svedectvom živého vzájomného vzťahu umelca a svetoobčana Liszta a mesta, jeho záujmu o hudobný život v Bratislave a priateľských vzťahov s mnohými Bratislavčanmi.

Výstava približuje osobnosť, život a dielo Franza Liszta a jeho vzťahy k Bratislavčanom na základe historických dokumentov – originálov aj ich reprodukcií, ktoré sú sprístupnené klasickými formami muzeálnej prezentácie ako aj využitím moderných vizualizačných postupov, interaktívnych prvkov a multimediálnych inštalácií.

Súčasťou výstavy je aj nový dokumentárny film Franz Liszt a jeho bratislavskí priatelia, ktorý bol vytvorený v roku 2011 pre túto výstavu. Účinkujú v ňom odborníci a známe osobnosti z oblasti kultúry a umenia: Mgr. Adrián Rajter, Doc. ThDr. Jozef Haľko PhD., PhDr. Štefan Holčík, prof. PhDr. Eva Szórádová CSc., Dr. Csehi Ágota ako aj klavirista Mgr.art. Ladislav Fančovič,ArtD. Režisérom filmu je Csaba Molnár.

Dokumenty k téme Franz Liszt a jeho bratislavskí priatelia pochádzajú predovšetkým z bratislavských zbierkotvorných, archívnych, knižničných a cirkevných inštitúcií.

 Z Galérie mesta Bratislavy sú na výstave prezentované okrem iného olejové portréty a busty F. Liszta a jeho priateľov – osobností bratislavského kultúrneho života, od významných výtvarných umelcov 19. storočia Viktora Tilgnera, Jána Fadrusza, Aloisa Strobla. Dobovú Bratislavu približujú početné grafiky – originály aj reprodukcie (veduty etc.).

Výrazná časť dokumentov na výstave pochádza z pozostalosti bratislavského mestského archivára Jána Batku (1845-1917), jedného z najväčších obdivovateľov F. Liszta v Bratislave, ktorá je uložená v Archíve hl. mesta SR Bratislavy. Sú medzi nimi aj listy písané Franzom Lisztom, ako aj množstvo archívnych dokumentov, fotografie atď., o dobovom hudobnom živote v mnohonárodnostnej a nábožensky diferencovanej Bratislave a návštevách F. Liszta v tomto meste. Listy, ktoré F. Liszt písal svojim priateľom do Bratislavy a počas svojich pobytov v Bratislave, sú na výstave prezentované vo forme audionahrávok a možno si ich vypočuť v slovenskom a maďarskom jazyku.

Zo zbierkového fondu SNM – Hudobného múzea sú okrem iného vystavené dobové klavíry a hudobné nástroje domácich nástrojárov.

Katedrála sv. Martina, ktorá bola miestom častého uvádzania skladieb F. Liszta počas jeho života (ktorý sa tu predstavil aj ako dirigent), poskytla na výstavu súbor historických notových pultov. Pamätné múzeum a dokumentačné centrum Ferenca Liszta v Budapešti (Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Budapest) zapožičalo na výstavu hudobniny (dobové tlače).

Názov výstavy: Franz Liszt a jeho bratislavskí priatelia
Miesto výstavy: Výstavný pavilón Slovenského národného múzea Podhradie, Žižkova ul. 16, Bratislava
Trvanie výstavy: do 31. 5. 2012 denne okrem pondelka od 10.00 hod. do 17.00 hod., posledný vstup je o 16.30 hod.

Liszt

Zdroj: Slovenské národné múzeum
Publikoval: Redakcia GREGI.NET