Funky Live / Dance Night si pripomenie Maurica Whita.

V Petržalke vzniká nová séria živých koncertov spojených s tanečným žúrom. Jej ambíciou je dostať obnovený Klub Za zrkadlom opäť do povedomia klubovej scény. Prvý tematický večer bude venovaný obľúbenému žánru – funky.

Zároveň je podujatie Funky Live / Dance Night poctou hudobnej legendy tohto štýlu, zakladateľovi a kapelníkovi kultových Earth, Wind & Fire, Mauricovi Whitovi. O hudobnú produkciu sa postarajú kapely Good Feeling, DJ Koki – Funkadelicbrothers SAX a hlavný hosť večera: Igor Kmeťo mladší.

https://www.youtube.com/watch?v=QdCXZ2BjB1Q

Maurice White zomrel 4. februára 2016 po dlhotrvajúcom boji s Parkinsonovou chorobou, ktorú mu diagnostikovali ešte na konci osemdesiatych rokov. Deväťdesiat miliónov predaných dosiek, tie komerčne najúspešnejšie single a koncertné turné baviace celý svet. Svoju skupinu Earth, Wind & Fire uviedol do siene hudobnej slávy, pričom vlastné vokálne a skladateľské kvality premenil do siedmych ocenení Grammy. Skladby na pomedzí funky, disca, soulu a rocku vniesli sviežosť aj do Československa, kde boli mimoriadne populárne a dodnes sa každá poriadna párty bez nich nezaobíde. Ale Whitov odkaz koluje i v žilách energickej – koncertnej formácie Good Feeling, ktorá mieša funky s pestrou multižánrovosťou a to v bohatom sedemčlennom obsadení Mišo Lasan (klávesy, spev), Karol Matúš (basa), Tomáš Kurucz (bicie), Juro Strapec (gitara), Ivka Majirská (saxofón), Jana Jakubova (saxofón) a Tomáš Foeldes (trúbka). O inšpirácii z tvorby Maurica Whita hovorí kapelník Good Feeling, Michal Lasan: “ Ja som na ich tvorbe vyrastal, poznal som ich hudbu už na základnej škole, ale intenzívnejšie som sa nimi začal zaoberať až na strednej. Tej rytmike sa nedalo odolať a každá ich skladba mi spôsobovala zimomriavky. Mám od nich napočúvaného dosť a pri skladaní nových pesničiek sa mi už dopredu v hlave vyjasní, ako by mohli znieť dychy. Earth, Wind & Fire fungujú dodnes a stále sú skvelí… keď však Maurice odišiel, cítil som, ako by som niečo stratil zo svojej mladosti.“ Tvorba kapely Good Feeling tak poteší staromilcov spomínajúcich na zlaté časy angloamerickej genézy i jej slovenskej mutácie v originálnom skladateľskom tvare so slovenskými textami.

Ďalšími do partie bude jedinečné zoskupenie Funkadelic Brothers, Dj Koki & Matthew.Sax hrajúca modernú tanečnú hudbu 21. storočia v podobe syntézy acid jazzu, soulu, hip hopu, breakbeatu, elektroniky a funky. Ako jedni z prvých začali spájať jazzové hranie s DJingom, pričom až osemdesiat percent v ich skladbách je čistá improvizácia. Takže každá párty a každý ich živý koncert je jedinečným a neopakovateľným zážitkom. O ich talente sa mohli presvedčiť aj návštevníci renomovaných Bratislavských Jazzových Dní, kde sa koncerty väčšinou nekončia na tanečnom parkete, ale pri ich šou sa inak ani nedalo.

Formácia sa takisto nezaobišla bez vplyvu Earth, Wind & Fire, ich spoločné slová tlmočil DJ Koki: : “ Dychové sekcie, rytmika, groove, vokály, aranžmány a tá čistota v kompozíciách sú jedinečné a neprehliadnuteľné, boli inšpiráciou a veľkou školou pre mnohých muzikantov a fanúšikov funku a jazzu. Ich platne majú stabilné miesto v mojom kufri. Ďakujem za hudbu, Maurice.“

A na záver je nám veľkým potešením oznámiť, že hosťom Funky Live / Dance Night, ktorá sa uskutoční 8. apríla v priestoroch Klubu Za zrkadlom bude Igor Kmeťo mladší, o ktorom je známe, že je veľkým fanúšikom Earth, Wind & Fire a samotného Maurica White.

Vstupenky v predaji v pokladniach KZP a sieti ticketportal.

FUNKY LIVE / DANCE NIGHT
Klub Za zrkadlom – 08.04.2016 – od 20:00
8 eur v predpredaj
GOOD FEELING
FUNKCADELIC BROTHERS, DJ KOKI & MATTHEW.SAX

funky live

Zdroj: KRZP