GIRL POWER – 6 KRÁKYCH FILMOV SILNÝCH ŽIEN.

Produkčná spoločnosť Artichoke a Asociácia slovenských filmových klubov pripravili v piatok 25. novembra 2016 o 20.15 v Kine Lumière unikátne premietanie pásma krátkych animovaných filmov mladých maďarských autoriek, pri príležitosti uvedenia maďarsko-česko-slovenského krátkeho filmu Superbia do distribúcie v rámci prehliadky PROJEKT 100 – 2016.

Okrem koprodukčného filmu Superbia, ktorý úspešne zastupoval slovenskú kinematografiu na tohtoročnom festivale v Cannes, toto pásmo pozostáva z filmov, ktoré boli v uplynulých dvoch rokoch uvedené na najprestížnejších svetových festivaloch a získali množstvo ocenení.  Koproducentom je práve spoločnosť Artichoke, ktorá stojí aj za nápadom premietania tohto pásma.  „ Animované filmy zo stredoeurópskeho regiónu zažívajú v posledných rokoch rozmach a veľké úspechy na festivaloch. Aj slovenskí autori získali dôležité uznania, ale sú to práve absolventi maďarskej školy MOME, čo majú teraz mimoriadne silnú generáciu. Tieto unikátne umelecké počiny vznikli, aby boli premietané na veľkom plátne s kvalitným zvukom, teda v kine. Takých príležitostí je žial málo a práve preto sme zorganizovali toto jedinečné premietanie s účasťou autoriek.“ hovorí zástupca spoločnosti Juraj Krasnohorský.

Autorky, ktoré sa projekcie osobne zúčastnia, sú čerstvými absolventkami Budapeštianskej školy MOME. Na svojich filmoch vzájomne spolupracujú a tvoria diela so silným rukopisom a špecifickým pohľadom na nehu, lásku, túžbu, sexualitu a erotiku, ale aj integráciu a porozumenie. Fantázia a energia ich prejavu diváka prekvapí. Tieto filmy budú na Slovensku uvedené po prvý-krát a ich premietnutie v jednom pásme, je jedinečná možnosť nahliadnuť na generačný kontext, v ktorom vznikali. Divák tak uvidí vzájomné prieniky medzi autorkami, inšpirácie, ale zároveň aj osobitý štýl každej režisérky.  

Medzi filmami budú uvedené tituly ako The Noise of Licking – ocenený cenou Cinéfondation na 69. Festivale v  Cannes 2016, Limbo-Limbo Travel – najlepšia maďarská animácia za rok 2015, či Random Walks – dokumentárny animovaný film o utečencoch. Viac o podujatí a jednotlivých tituloch, ako aj ukážky z filmov, nájdete na adrese www.artichoke.sk/girlpower.

Slovenský koprodukčný projekt Superbia, režisérky Lucy Tóth, je možné v týchto dňoch vidieť aj v kinách po celom Slovensku ,ako predfilm k titulu Oheň na mori Gianfranca Rosiho, premietaný v rámci najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku PROJEKT 100 – 2016.

girlpower_modra_small

Autorky a filmy

Superbia, 16 min., 2016, Luca Tóth

superbia-still

Film mal premiéru v súťaži Semaine de la Critique na 69. Festivale v  Cannes 2016. Získal ocenenie najväčší talent maďarskej animácie za rok 2016.

https://vimeo.com/162436391)

The Noise of Licking, 9 min., 2016, Nadja Andrasev

the-noise-of-licking_still

Film ocenený cenou Cinéfondation na 69. Festivale v  Cannes 2016.

Love, 14 min., 2016, Réka Bucsi

love_still

Film uvedený v súťaži na festivale Berlinale 2016. Režisérka bola vyhlásená za umelkyňu roka na Festivale Viborg Animations Festival 2016.

Limbo-Limbo Travel, 16 min., 2015, r. Zsuzsanna Kreif a Borbála Zétényi

Film bol vyhlásený za najlepšiu maďarskú animáciu za rok 2015

Candide, 7 min., 2016, Zsuzsanna Kreif

candide_still

Film mal premiéru na festivale Annecy 2016.

https://vimeo.com/131775653

Random Walks, 6 min., 2016, Borbála Tompa

random-walks_still

Dokumentárny animovaný film o utečencoch.

Biografie autoriek

Luca Tóth – Luca Tóth študovala na Vysokej škole umenia a dizajnu Moholy-Nagy (MOME) v Budapešti a na Royal College of Art v Londýne. Za svoj magisterský film The Age of Curious, získala niekoľko prestížnych ocenení: Cenu poroty v Annecy aj Špeciálne uznanie v Štutgarde. Jej druhý film, Superbia, mal priemiéru v prestížnej súťaži Semaine de la critique, v Cannes, v máji 2016. Odvtedy sa zúčastnil na súťažiach na viac ako tridsiatich festivaloch, ako Chicago, Palm Springs, Sarajevo, či Primanima, kde režisérka získala ocenenie Najväčší talent roka 2016.

Nadja Andrasev – Nadja Andrasev sa narodila v roku 1978 a získala svoj magisterský titul v odbore animácie na Vysokej škole umenia a dizajnu Moholy-Nagy (MOME) v Budapešti v roku 2015. Za posledných 10 rokov pracovala na mnohých celovečerných filmoch ako asistent réžie. Jej krátky animovaný film The Noise of Licking vyhral cenu maďarských filmových kritikov a získal cenu Cinéfondation na 69. festivale v Cannes 2016, kde súťažil ako vôbec prvý maďarský animovaný film v tejto prestížnej súťaži.

Réka Bucsi – Réka Bucsi, narodená v roku 1988, získala magisterský titul na Vysokej škole umenia a dizajnu Moholy-Nagy (MOME) v Budapešti. Jej absolventský film, Symfónia č. 42, bola nominovaná na Oscara v roku 2014. Jej filmy boli premietané na veľkých festivaloch ako Berlinale, SXSW a Sundance a získala viac ako 50 medzinárodných ocenení. Réka je veľmi inšpirovaná svetom, ktorý ju obklopuje; ľudmi, zvieratami, prírodou, hudbou a filmami. Jej štýl je jedinečný a zvláštny a jej filmy sú často komentármi modernej spoločnosti. V roku 2016 jej najnovší  film premietali, po premiére na festivale v Berlíne, na množstve festivalov po celom svete, kde získal rad ocenení.

Zsuzsanna Kreif – Po absolvovaní strednej odbornej školy zameranej na módny design, sa Zsuzsanna zapísala na Vysokú školu umenia a dizajnu Moholy-Nagy (MOME) v Budapešti, kde v roku 2011 ukončila štúdium ako absolventka katedry animovaného filmu. Projekt Limbo-Limbo Travel vyvíjala ešte počas školy spolu s Borbálou Zetényi. Je to ich prvý profesionálny film. Zsuzsanna v súčasnosti pracuje na svojom autorskom animovanom seriály Candide, inšpirovanom Voltairovou satirou.

Borbála Zétényi – Po absolvovaní strednej odbornej školy zameranej na módny design, Borbála absolvovala Vysokú školu umenia a dizajnu Moholy-Nagy (MOME) v Budapešti. Limbo-Limbo Travel je jej prvý profesionálny film v spolu-réžii so Zsuzsannou Kreif.

Borbála Tompa – Borbála Tompa vyštudovala Vysokú školu umenia a dizajnu Moholy-Nagy (MOME) v roku 2015. Pracuje ako freelance režisérka animácií a ilustrátorka v CUB Animation Studio. V roku 2014 mala prvú samostatnú výstavu v Műhely Kávézó, Budapešť.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov