Gitarista a skladateľ Pavol Bereza vydáva debut Intuition.

Suverénny debut uznávanej osobnosti slovenskej jazzovej scény. To je novinka Intuition gitaristu a skladateľa Pavla Berezu. Na novinke vydavateľstva Hudobný fond sa vyhľadávaný “sideman“ predstavuje v úlohe zorientovaného lídra projektu. 

Meno Pavla Berezu netreba poslucháčom domáceho jazzu dlho predstavovať. Mimoriadne talentovaný inštrumentalista už niekoľko rokov spolupracuje so špičkou žánru. Od autorského debutu ho teda odďaľovali najmä pracovné povinnosti. „Nahratie vlastného CD som plánoval niekoľko rokov. Vždy som však pôsobil viac ako sideman. K vlastnému albumu som sa jednoducho nevedel dokopať. Posunula ma k tomu žiadosť o grant. Tento tlak mi pomohol,“ opisuje impulz k nahratiu novinky Intuition gitarista a skladateľ. Už samotný názov albumu odkazuje na prístup s akým Bereza pristupoval k siedmim autorským skladbám. „Dlho som zvažoval názov. Keď som sa zamyslel nad princípmi, s akými som tvoril CD, tak vždy bola základom moja intuícia. Podľa nej som pristupoval aj k výberu hudobníkov. Nikdy sme spolu nehrali, opäť som sa spoľahol na intuíciu. Mal som pocit, že by to mohlo fungovať a z našej spolupráce by vzišiel zvuk, na ktorý som myslel ešte predtým ako sme začali nahrávať. Každý z tých hudobníkov má svoj vlastný zvuk a v hlave sa mi spojili do jedného celku.

Pri písaní partov som mal na zreteli pre koho ich píšem,“ dodáva k výberu spolupracovníkov Bereza. Na nahrávanie novinky Intuition pozval elitné mená domáceho jazzu. Na kontrabase a basgitare hral Tomáš Baroš, za bicími sedel Dávid Hodek, na trúbke a krídlovke zahral Oskar Tőrők, tenor a soprán saxofóny nahral Berezov dlhoročný spoluhráč Miloslav Suchomel. Intuition možno prekvapí svojou pokojnejšou atmosférou. No práve táto nálada je debutujúcemu gitaristovi a skladateľovi poslucháčsky najbližšia. „Do väčšej miery sú to skladby pokojnejšieho charakteru. Keď si mám vybrať, čo si vypočujem, tak väčšinou víťazí podobná atmosféra. Taktiež sa mi páči škandinávska lyrika. To sú veci, ktoré ma oslovujú. Charakter albumu teda vyplynul prirodzene,“ vysvetľuje originálny pulz nahrávky Intuition Pavol Bereza.

Vyzretý debut talentovaného inštrumentalistu a skladateľa s jasnou predstavou o výslednej atmosfére nahrávky. Intuition Pavla Berezu si už stihla získať uznanie kritiky aj fanúšikov čoraz presvedčivejšej domácej jazzovej scény. „Je to platňa, ktorá odzrkadľuje všetky moje hudobné skúsenosti a moje ďalšie smerovanie. Zároveň si myslím, že je to trocha odkaz spoločnosti, aby sa vrátila naspäť k umeniu a poézii. Tie skladby sú vlastne príbehy rozprávané tónmi. Aj preto môžu niektorým poslucháčom pripomínať básne,“ odkazuje poslucháčom novinky vydavateľstva Hudobný fond Pavol Bereza. CD vyšlo na návrh Slovenskej jazzovej spoločnosti.

Ďalšie informácie o CD Pavol Bereza – Intuition: https://www.musicaslovaca.sk/index.php?route=product/product&product_id=2765
FB profil Hudobného fondu: https://www.facebook.com/hudobnyfond.sk?fref=ts

Zdroj: Hudobný fond