Gitarista Peter Luha vydáva debutový album Viaje del Alma!

Sólové gitarové albumy patria na Slovensku k výnimočným úkazom. Nahrávka Viaje del Alma talentovaného multiinštrumentalistu a skladateľa Petra Luhu však nestojí iba na gitaristovej hráčskej technike. Tú ocenilo hneď niekoľko prestížnych gitarových festivalov a hudobných magazínov. Peter Luha sa na svojom debutovom albume Viaje del Alma predstavuje ako hudobník s mimoriadnym citom pre atmosféru skladieb, ktoré vychádzajú z jeho intenzívnych ciest po Európe.

„Album je veľmi osobný a pocitový. Tak vznikol aj jeho názov, ktorý v slovenčine znamená Cesta duše,“ vysvetľuje Peter Luha originálny názov svojho debutu. Nahrávka, ktorá vychádza začiatkom augusta vo vydavateľstve Real Music House vznikala pod dohľadom hudobných producentov Roberta Pospiša a Martina Sillaya. „Pri nahrávaní albumu bolo najdôležitejšie zachovať pocit naturálnosti a živelnosti,“ opisuje Luha atmosféru v štúdiu Real Music House.

Foto - Peter Luha.JPG

Jedinečný zvuk a hudobný výraz originálneho slovenského gitaristu vychádza z dvoch zásadných gitarových smerov: „Už dávno ma pri hre inšpirovali žánre ako flamenco a gypsy jazz, ktoré pochádzajú z týchto dvoch krajín. Posledné roky to bolo ešte silnejšie, keďže som strávil s priateľkou pol roka v Paríži a rovnaký čas v Španielsku. Preto sa môj sólový gitarový album tematicky nesie práve v tomto duchu.“ Trinásť autorských skladieb dopåňajú dva bonusy. Okrem Petra Luhu, ktorý sa na svojom debutovom albume postaral o všetky gitary a mandolínu, sa na Viaje del Alma objavia aj dvaja zaujímaví hostia. „Album som nerobil so zámerom osloviť nejaké špecifické publikum. Dúfam, že si nájde cestu ku všetkým, ktorí majú radi pocitovú a melodickú hudbu, verím, že osloví aj ľudí s temperamentom. Rozhodne nie je určený len pre gitarových poslucháčov, ktorí si však určite prídu na svoje.“

Album Viaje del Alma si na slovenskom hudobnom trhu určite nájde svoje miesto. Nahrávku s podobnou atmosférou a výrazom by ste u nás totiž hľadali iba márne. Peter Luha sa na svojom debutovom albume predstavuje ako vyzretý hudobník, ktorý dokáže s prehľadom prechádzať z intímnej nálady do živelných gitarových tém. Album Viaje del Alma gitaristu a skladateľa Petra Luhu vychádza v auguste 2012 vo vydavateľstve Real Music House.

www.realmusichouse.sk
www.peterluha.com

Zdroj: Real Music House
Publikoval: Redakcia GREGI.NET