Gitarista Petr Zelenka s triom Projekt Z vydal debutový album!

PROJEKT Z vznikl jako nové hudební uskupení se svébytným triovým obsazením (bez basového nástroje) tak, že se kytarista Petr Zelenka, saxofonista Marcel Bárta a bubeník Daniel Šoltis (poslední dva z kapely VERTIGO) spojili, aby vytvořili svobodný prostor pro svou hudební i nehudební komunikaci.

Na nové nahrávce, pro jejíž vznik přizvali vynikajícího španìlského flétnistu Rodriga Pareja, tohoto prostoru vrchovatì využívají a přinášejí otevřenou a autentickou hudbu mnoha žánrù, zvukù, vlivù a nálad. Hudebníci využívají svých bohatých zkušeností nabytých v mnoha hudebních sestavách a jejich výlučnì autorská tvorba založená na jednotlivé i kolektivní improvizaci přináší v každé sebedrobnìjší skladbì příbìh a originální pojetí.

Petr Zelenka vydal dosud dvì vlastní alba, z nichž to druhé (Memory Flash, 2008) vyšlo rovnìž u Animal Music, stejnì jako poslední dvì alba kapely Vertigo (Vertigo Quintet & Dorota Barová, 2008; Metamorphosis, 2011).

PROJEKT Z

V Čechách ménì známý Rordigo Parejo (nar. 1981) je hráčem etablovaným ve svìtì jazzu, soudobé hudby i world music. Studoval v Holandsku, Španìlsku, Kanadì, USA a Norsku a ve své tvorbì kromì flétny používá elektroniku, hlas, perkuse a rùzné dechové etnické nástroje. V minulosti účinkoval s osobnostmi jako jsou Dave Douglas, Bobby Martinez, Phil Woods, Wilbert de Joode, Han Bennink, Michael Moore, John Ruocco, Jesse van Ruller, Yuri Honing, Eric Vloeimans, London Improvisers Orchestra, Nicole Mitchell, Phil Minton, Steve Beresford, Gerardo Rosales, Michiel Borstlap a dalšími. Od své účasti na nahrávání alba PROJEKT Z se Parejo stal stálým hostem, možná již členem této sestavy.

Album obsahuje 14 skladeb, z nichž vìtšina je dílem Petra Zelenky, čtyři vznikly ve spoluautorství členù PROJEKTU Z  včetnì Rodriga Pareja a autorem jedné skladby je Marcel Bárta. Album vzniklo ve Studiu Svárov (zvukový mistr Lukáš Martinek), mix provedl Milan Cimfe ve Studiu Sono a mastering alba provedl Gene Paul v newyorském studiu DB Plus Digital Services. Autorem designu alba je – jako vždy u Animal Music – renomovaný grafik Aleš Najbrt.

Petr Zelenka – kytara, preparace
Marcel Bárta – tenor sax, basklarinet, hlas, perkuse
Rodrigo Parejo – flétna, hlas
Daniel Šoltis – bicí, perkuse

foto v tiskové zprávì (c) Lukáš Martinek, 2011
design obalu CD (c) Aleš Najbrt (Studio Najbrt), 2011

PROJEKT Z

Zdroj: Agentúra 2media
Publikoval: Redakcia GREGI.NET