Gitarová elita opäť na Medzinárodnom festivale v Modre.

Hudobní géniovia v hre na klasickú gitaru z piatich krajín predvedú svoje majstrovstvo na Medzinárodnom gitarovom festivale v Modre. Organizátori si kvôli jedinečnej akustike opäť vybrali priestory Nemeckého evanjelického kostola. Od 14. do 16. júla sa na pódiu vystriedajú umelci z Talianska, Poľska, Veľkej Británie, Izraela a Slovenska.

Medzinárodný gitarový festival v Modre vznikol v roku 2008 a obsahovo sa zameriava na špecifický druh umenia klasickej hudby – hru na klasickú gitaru. Dramaturgicky je deviaty ročník podujatia kombináciou vystúpení mladých talentov a uznávaných skúsených gitarových hudobníkov. Hneď v prvý deň festivalu je na programe skvost v podobe jedinečného duetu výborných hudobníkov Bena Salfielda z Veľkej Británie a Andrea Dieciho z Talianska. „Andrea Dieci je uznávaný taliansky gitarista, mnohí ho považujú za výnimočného interpreta hry na klasickú gitaru s rozsiahlym repertoárom od starej až po súčasnú klasickú hudbu,“ hovorí odborná garantka a dramaturgička festivalu Katarína Wieczorek. „Jeho hru doplní britský hráč na nástroj, ktorý si sám autorsky vytvoril a pomenoval ho Lutar,“ doplnila Katarína Wieczorek.

Festival predstaví aj mladé talenty, napríklad víťaza viacerých gitarových súťaží doma aj v zahraničí – poľského gitaristu Andrzeja Grygiera, alebo študenta Hudobnej akadémie v Krakove Radoslava Wieczoreka. Je to čerstvý víťaz 21. Medzinárodnej gitarovej súťaže Ivana Ballu v Dolnom Kubíne. Riaditeľka Kultúrneho centra v Modre, ktoré festival organizuje, Marcela Kvetková však pozýva aj na domácu produkciu. „Duo Dávid Hnát a Darina Jokaiová spolu hrá už od roku 2011 doma aj v zahraničí. Hoci ešte len študujú na univerzitách v Bratislave a vo Viedni, znejú ako skúsení zohratí profesionáli.“ Zaujímavé je aj Quartetto Nero – štyria mladí inštrumentalisti z Poľska, ktorí interpretujú hudbu 18. storočia. Vzácnym hosťom je Alexej Belousov z Izraela, ktorý vystupuje nielen ako sólista, venuje sa aj komornej hudbe a dáva majstrovské kurzy. 

Viac informácií o podujatí nájdete na:  https://www.kcmodra.sk/sk/kc-modra/vsetky-podujatia/medzinarodny-gitarovy-festival

Program: 

piatok 14. 7. / 19.00 h 
Duo: Ben Salfield, lutar (Veľká Británia), Andrea Dieci, gitara (Taliansko)  
Andrzej  Grygier, gitara (Poľsko) 

sobota 15. 7. / 19.00 h 
Alexej Belousov, klasická gitara (Izrael)
Guitar Duo Jókaiová Hnat, klasická gitara (Slovensko)

nedeľa 16. 7. / 19.00 h 
Radoslav Wieczorek, klasická gitara (Poľsko) 
Quartetto Nero, historické sláčikové nástroje (Poľsko)

Členovia kvarteta: 
Agata Habera, I husle 
Paulina Woś, II husle
Annna Wieczorek, viola
Katarzyna Cichoń, violončelo  
Wojciech Lubertowicz, historické bicie nástroje, spolu s kvartetom vystúpi zvukový režisér a hudobník, ktorý sa venuje orientálnej etnickej ale aj jazzovej hudbe. 

Zdroj: Kultúrne centrum Modra