Gitarový veterán Keiji Haino otvorí zimnú sezónu v A4.

Po letnej prestávke otvorí  4. septembra A4 – priestor súčasnej kultúry zimnú sezńu kolaudáciou  čerstvo zrekonštruovaného baru a koncertom žánrovo slobodného hudobníka z Tokia menom Keiji Haino (1952).

Mysteriózny milovník hluku ovládne sálu psychedelickým rockom, free jazzom, noisom, drónmi i prvkami elektroniky. Tento dlhovlasý excentrický pesničkár, večne ukrytý za sklami tmavých okuliarov je jedným z najzvučnejších mien japonského undergroundu už niekoľko dekád. Desať rokov ubehlo ako nič a zaslúžilý gitarový veterán sa z Tokia vracia do A4, aby nás opäť zhypnotizoval svojím nekompromisným zvukovým rituálom.

Slovenskú scénu dôstojne zastúpi intenzívnym elektronickým setom z rôznych krabičiek , dlhoročný sólový projekt experimentátora Petra Kerekeša (Vritti, Aidan Zaal, Hluková sekce a i.).

V ďalšej várke experimentálnej hudby A4 pripravuje 14. sepetembra delikátne & virtuózne elektroakustické rošambo vo formácii Jérôme Noetinger a Aude Romary. Október tiež nebude zaostávať v programe a jeho silnou stránkou bude jednoznačne koncert amerického lo-fi hip-hopového dua Shabazz Palaces.

Okrem koncertov sa  môžu návšteníci nezávislého kultúrneho priestoru na jeseň tešiť na predstavenia Divadla SkRAT, ktoré okrem vlastných predstavení pripravuje aj ďalšie známe festivaly. Jedným z nich je Festival OCHOTNÍCI (15. – 17. 9.), ktorý prinesie už tretí rok ako jediný do Bratislavy výber toho najlepšieho čo vzniklo v ostatnej sezóne v ochotníckom divadle. Okrem piatich inscenácií z Bánoviec nad Bebravou, Veľkých Kladzian, Trnavy, Partizánskeho, prebehne aj diskusia o ďalšom smerovaní ochotníckeho divadla.

Druhým je významný medzinárodný festival autorského divadla Pro-téza 2017 ( 9. – 13. 10.). Fanúšikovia sa môžu tešiť na  inscenácie zo Srbska, Poľska, Portugalska, ale aj uvedie slovenskú site-specific premiéru. Po každej produkcii budú môcť diváci o inscenáciách diskutovať priamo s ich aktérmi a tvorcami.

Pokračovať budú aj pravidelné diskusno-listeningové večery  pod názvom Teasing, ktoré 5. septembra odštartuje Tea Trálna (BWO). Tentokrát hudobných “geekov“ do varu dostane jej hosť BZGRL aka Adam Jurazsek, Londýnčan presídlený do Bratislavy, hudobník a producent, pohybujúci sa v sonických vodách noisu, post-grimeu a musique concrète.

Otvorenie sezóny: Keiji Haino JP, Hlukár SK
https://www.facebook.com/events/182860815589235/
Keiji Haino
Hlukár

Zdroj: TS