Glass Animals, Kali Uchis, Young Fathers, Little Simz a La Femme na Open’er 2018!

Glass Animals, Kali Uchis, Young Fathers, Little Simz a La Femme budú hrať na Open’er festivale v dňoch 4. – 7. júla 2018.

Glass Animals

Ktorá kapela z britského Oxfordu prilieva palivo do ohňa celosvetovej scény a púta pritom na seba pozornosť celého hudobného sveta? Glass Animals s ich hudobnou predstavivosťou dokonale zapadajú do novej alternatívy – žánru tak rozmanitého, že je ťažké jednoznačne ho klasifikovať. Niečo, čo znie chvíľu ako indie rock, v okamihu skĺzne do tanečného R&B, minimalizmus korešponduje s bohatstvom zvukov a všetko spolu dokonale ladí. Veľmi vydarený vývoj Glass Animals započal vydaním debutového singlu a pokračoval stretnutím s Pavlom Epworthom (spoluautor úspešných trekov Adele a Bloc Party), po ktorom nasledovali dva štúdiové albumy. Dnes sú Glass Animals v bode zlomu. Ešte jeden malý krok … Odohrajú stovky koncertov, vydajú CD a urobia všetky veci, čo spadajú do popisu skupín nazývaných Veľká Nádej. Zaradia sa tak medzi kapely, ktoré sú rešpektované pre ich kreativitu a milujú ich milióny fanúšikov. Je to miesto, kde popularita nezhoršuje kvalitu a práve naopak sa zdá, že bola pre nich ako stvorená. Na festivale Open’er budete svedkami tohto rituálneho prechodu.

Kali Uchis

Toto meno sa nauč vyslovovať, pretože za niekoľko mesiacov sa budeš hanbiť, že to povieš zle, alebo dokonca, že ho nevieš vôbec. Kali Uchis má 23 rokov a pochádza z Kolumbie, ale vyrastala v Spojených štátoch. Nadobudla klasické hudobné vzdelanie, avšak za producentov svojho debutového EP si vybrala menej klasických, aj keď vynikajúcich, Kaytranadu, Dipla a Tylera, The Creatora. Albumom „Por Vida“, ktorý vyšiel v roku 2015, upriamila pozornosť na hudobné prostredie, v ktorom tvorí a cíti sa dobre. Pri práci na sólovom albume sa nebránila spoluprácam s inými umelcami, skôr naopak. Najvýznamnejšia bola nahrávka singlu „Get Out“ s Danielom Caesarom, nominovaným tento rok na Grammy Awards a nemusí hanbiť ani za treky vytvorené s Major Lazer a Gorillaz. Tri single, vrátane najnovšieho ,,After the Storm“, sa stretli s veľkým úspechom, hovorí Kali a všetko, čo nám zostáva, je čakať na premiéru nového albumu. Ou! A samozrejme koncert na Open’er festivale!

Young Fathers

Britský hip hop prežíva už niekoľko rokov skutočný rozmach, má svoje vlastné veľké hviezdy, ale aj kapely, ktoré môžu ovplyvniť tvár celej scény tým, že pôsobia na hrane žánru. Niet pochýb o tom, že Young Fathers sú takouto formáciou. Vznikli v Edinburghu pred desiatimi rokmi a spočiatku to vyzeralo ako koncertný teenagerský hip-hop projekt. Po niekoľkých rokoch dobývania undergroundovej scény Young Fatherspodpísali zmluvu s American Anticon, labelom, ktorý vyhľadáva hip-hopové netradičnosti. Bol to práve Ancticon, ktorý vydal prvé dva mixtapy Young Fathers. Mali originálne názvy: ,,Tape One“ a ,,Tape Two“, a obsahovali veľmi originálny zvuk – trochu primitívny, špinavý, minimalistický, ale veľmi melodický. ,,Tape Two“ získalo ocenenie Škótsky Album roka, ale to je nič oproti úspechu debutového albumu ,,Dead“ z roku 2014, ktorý sa stal senzačným víťazom Mercury Music Prize (najprestížnejšie hudobné ocenenie vo Veľkej Británii). V marci tohto roka im vyšiel nový album Cocoa Sugar a či bude zvuk albumu ovplyvnený spoluprácou a spoločnými koncertmi s Massive Attack, uvidíme už o niekoľko týždňov na Open’er festivale!

Little Simz

Londýnska rapperka, speváčka a herečka, ktorá odštartovala svoju hudobnú kariéru ešte ako teenagerka, je vnímaná ako pokračovanie línie britského hip-hopu vytvoreného ženami, v čele s Ms. Dynamite a Speech Debelle. Little Simz. Debutovala s EP v časoch ich najväčších úspechov, ale dnes je skôr jej pseudonym v popredí hudobného priemyslu na britských ostrovoch. Na konte má dva albumy – A Curious Tale of Trials + Persons (2015) a Stillness in Wonderland (2016), ktorý je takisto ako tohtoročný dizajn nášho festivalu inšpirovaný Alicou v krajine zázrakov. Little Simz ste nedávno mohli vidieť na turné Humanz Tour skupiny Gorillaz ako predskokanku a takisto im prispela vokálmi k treku Garage Palace na ich super deluxe/vinylovej edícií albumu Humanz. Takisto si ju budete môcť pozrieť na tohtoročnom festivale Open’er!

La Femme

Skupina založená pred ôsmimi rokmi v prímorskom meste Biarritz je na jednej strane pokračovaním svetových úspechov francúzskej hudby, na strane druhej je aj jej najlepším nástupcom. V hudbe La Femme sa totiž odráža niekoľko desaťročí francúzskej expanzie na svetovú hudobnú scénu, od klasických piesní, cez elektroniku, tanečné hviezdy až po rockerov. La Femme utopili svoju hudobnú tradíciu v psychadélii, pretože odjakživa milovali americký surf rock. Každopádne, pri pohľade na fotky pláží z ich domovského mesta nie je ťažké pochopiť túto fascináciu. La Femme už niekoľko rokov nevyskakujú z titulkov francúzskej hudobnej tlače, čo je napriek globálnym trendom možno aj dobre a môže ovplyvniť názory verejnosti. Napriek tomu, že sa neusilujú o popularitu, dokonca sa snažia uniknúť záujmu, stali sa hviezdami na Seine. Ich dva albumy boli podrobené rozsiahlym odborným diskusiám ako aj veľmi komentované zo strany verejnosti. Po tom, čo ich debutový album „Psycho Tropical Berlin“ bol vyhlásený za francúzsky album roka 2013 a knockautoval dokonca aj „Random Access Memories“ od Daft Punk, bol druhý album očakávaný s emóciami ako pri narodení kráľovského dieťaťa. Fungovalo to. „Mystère“ je vzrušujúca, medzidruhová eskapáda bez účelu. Hudba, v ktorej sa môžete jednoducho stratiť a potom bezpečne sa vrátiť bezpečne s pocitom naplnenosti. Koncerty Le Femme, rovnako ako ich štúdiové nahrávky, sú opradené legendami. Najväčšie francúzske festivaly bojujú za ich exkluzívne vystúpenia a Red Hot Chili Peppers ich vzali na svoje európske turné. V Poľsku zatiaľ nikdy nehrali, ale Open’er 2018 napraví toto nedopatrenie, ako súčasť opakovania cyklu Republique de la Musique.

Zdroj: TS