GRAPE 2016: Reportáž!

Skončil sa siedmy Grape, podľa nás zatiaľ najlepší ročník, čo sa organizácie a počasia týka určite. Čo sa programu týka, musí si každý zodpovedať sám za seba, ale podľa nás to bolo vynikajúce.

Od minulého roka sa celkom dosť zmenilo, areál bol trochu väčší aby sa nás netlačilo 20 000 a dalo sa tam v pohode fungovať, ale stále zostal príjemne malý. Presuny zo stageu na stage boli rýchle a chodenie po festivale neunavilo, ako to býva zvykom na väčších festivaloch. Novinkou bolo aj BELL TENT stanové mestečko, už postavené stany pre päť osôb, ktoré rozšírilo TENT INN areál.

dsc_8590-2

Biela / Nevinnosť ako podtitul festivalu

Počasíčko vyšlo nadočakávanie, bolo veľmi príjemne a musíme držať palce, aby to Grapeu vyšlo aj v budúcnosti. Zrušených koncertov bolo na Grape už DOSŤ!

dsc_9479

Atmosféra Grape 2016

Grape prišiel o hlavného partnera festivalu – jedného z Telekomunikačných prevádzkovateľov, nijakú zmenu v službách sme však nepostrehli. Na festivale sa však zmenil aj pivný partner, po novom sa ním stal Staroprameň. Pivko bolo fajné, nečakalo sa v radoch, načo sa sťažvalo množstvo návštevníkov minulý rok a ani nepenilo, takže pivnú reformu zvládol Grape na jednotku.Food zóna mala veľa vychytávok a pomaličky sa dotiahla na podmienky aké sme zvyknutý na Pohode. Veľkosťou nie, ale kvalitou a množstvom rôznych druhov už áno.

dsc_8500-2

Pivná atmosféra Grape 2016

Pódiá a ich rozmiestnenie, bolo bezproblémové. Hudobne sa neprekrývali a zvuk bol všade fajn, takže k tomuto sa nedá nič vytknúť. Novinkou bol Celé Zle stage, kde sa púšťali najväčšie vypaľováky rokov 90. tych a robil veľmi príjemné spestrenie nadupaného programu. V areáli pribudli po novom aj kolotoče, takže kolotočári si mali tiež kde zadupkať.

dsc_9519

Atmosféra Grape 2016

Program považujeme za celkom vyvážený, hlavné mená ako a Netsky prišli spraviť reparát z minulého roka, keď nemohli odohrať kvôli počasiu. Takisto ostatní ťahači Bloc Party, Crystal Castles, Milky Chance, Jake Bugg, Kaytranada, Dub FX, Camo & Krooked nesklamali a odohrali vynikajúce koncerty. Podľa našej redakcie super!

dsc_9053-2

dsc_8950-2

Kaytranada

dsc_9708

Bloc Party

dsc_9577

Milky Chance

dsc_9814

Netsky

Pochlapila sa aj domáca scéna a napríklad takú Paru, Billy Barman, Medial Banana si ľudia užívali podľa nás viac ako headlinerov.

dsc_8628-2

Billy Barman

dsc_8345-2

Medial Banana

Para si doviedla dychovú sekciu, violončelistu Jozefa Luptáka Roba Rotha ako aj B-Complexa, keď zaznel jeho track s Verichovou pasážou o rovnosti ľudí. Barmani na domácom území mali tiež silné publikum, vpredu ako už býva pravidlom, hlavne dievčenské.

dsc_9664

Para

Zaujali aj Kokosy na snehu, čo bol asi iba one koncert hiphop projekt zostavený Veckom. Kapelka pozostávala z VECa, Zverinu, Hafa, Škrupa, Supu a Delika. Páčili sa nám aj koncerty Bad Karma Boy, Vetroplach, Bulp, Monikino kino, Purist…

dsc_9199-2

VEC / Kokosy na snehu

Grape opäť ukázal že aj eď je to menší festival dokáže zaujať, udržať si fanúšikov a každým rokom vylepšovať. Organizátori si veľmi zakladajú na vizuále, tento ročník bol s podtitulom Nevinnosť a všetko bolo zaodeté do bielej nevinnej farby. Vizuál festivalu opäť veľmi pekný od plagátov,pemanentiek, cez merch až po návštevníkov. Každopádne už teraz očakávame kam sa Grape posunie znova o rok. Na piešťanskom letisku sa stretneme 11. – 12. 8. 2017.

dsc_9756-2

Atmosféra Grape 2016

Celá fotogaléria tu: https://gregi.net/fotky/grape-festival-2016-12-13-8-2016-letisko-piestany-foto-michal-dzubina-floe-fotography-2/

Spomienky z Grapeu ti príde oživiť už túto nedeľu 16.10. do Starej tržnicie Austrálsky fenomén Dub Fx . V rámci svojej tour predstaví svoj nový album Thinking Clear, ktorý vyšiel 26. augusta.

S kúpou lístkov neotáľaj, v predaji posledných 500 kusov!

https://www.grapefestival.sk/sk/products/listky

Článok – Denisa Buhajová
Foto – Michal Dzubina