GRAPE 2018 – prvé mená!

Úspešnú zimnú edíciu festivalu Grape máme už tento rok za sebou. Prichádza leto a s ním sezóna festivalov. Grape patrí medzi naše naj, poďme si teda predstaviť prvé mená, ktoré si budeme môcť pozrieť na piešťanskom letisku od 10. do 11. augusta 2018.

Wilkinson LIVE

A veruže začneme poriadne tanečne, aj keď od konca. V sobotu večer sa ako posledný na hlavnom stagei predstaví britský producent Wilkinson, ktorého návštevníci na piešťanskom letiska budú mať príležitosť vidieť už druhy krát. Bol tu už v roku 2014 a my sa určite na jeho návrat veľmi tešíme! Na svojom konte má dva štúdiové albumy a nespočetné spolupráce s takými menami ako sú The Prodigy, Major Lazor, Chase & Status alebo Edom Sheeranom.

Spomedzi singlov sa nedá nespomenúť pecka Afterglow, ktorá sa v roku 2013 vyšplhala až na 8. priečku UK hitparády. Odvtedy už síce nejaký ten rôčik prešiel, ale po tomto mega úspešnom albume Lazers Not Included mu vyšiel na labli RAM Records nemenej kvalitný album Hypnotic. Na rozdiel od predošlého vystúpenia zavíta na piešťanské letisko aj so svojou kapelou, aby nám mohol svoje hity dávkovať v live prevedení.

Noisia DJ set

Holandské zoskupenie NOISIA by mal poznať každý fanúšik poctivej elektroniky. Na scéne sú približne od roku 2003, kedy vydali svoj prvý singel a odvtedy sa prepracovali medzi najzásadnejších drum and bassových interpretov. Od tohto roku sa blysli okrem 3 štúdiových albumov a kompilácii aj kompletným soundtrackom k videohre DmC a bočným projektom I Am Legion, na ktorom sa stretli spolu s nemenej slávnou britskou hiphopovou formáciou Foreign Beggars.

Známymi a uznávanými celou tanečnou scénou sú aj vďaka vysokej kvalite ich produkcii, ktorá sa už dnes stala takmer legendárnou. Vo svojej tvorbe okrem drum’n‘ bassu nájdeme aj prvky dubstepu, breakbeatu a housu. Už teraz sa nevieme dočkať, čo nám predvedú na ich premiérovom vystúpení na piešťanskom stagei v auguste.

Wolf Alice

Od elektroniky sa posuňme smerom k indie rocku, ktorý bude na tohtoročnom Grape zastupovať aj londýnska skupina Wolf Alice. Ich štýl by sa dal nazvať ako grunge v modernom prevedení, ranná tvorba okrem iných pripomína trošku Garbage, trošku Cardigans a trošku The XX.

Ich debutový album z roku 2015 My Love Is Cool bol nominovaný na prestížnu Mercury prize a singel z ich EPčka, Moaning Lisa Smile, si dokonca vyslúžil nomináciu na Grammy v kategórii Best Rock Performance. To, že na pódiách im to skutočne ide, si okrem Grapu všimli aj Queen Of The Stone Age a Liam Gallagher, ktorým budú robiť predskokanov na ich koncertoch. Ich tracky ste mohli zachytiť aj vo viacerých filmoch a seriáloch, z ktorých vypichneme aspoň trailer k druhej časti Trainspottingu. Naživo si ich budeme môcť vychutnať v sobotu na hlavnom pódiu.

Sevdaliza

Sevdaliza je speváčka, textárka, režisérka a skladateľka narodená v Teheráne, ktorá žije v Holandsku. Jej hlboký a zmyselný hlas sa vznáša nad triphopovými dubmi. Inšpiráciu berie z rôznych žánrov, akými sú elektronika, punk, trip hop, grime a avant-guarde.

Jej texty sú ovplyvnené mnohými významnými umelcami a často v nich filozofuje, či už o rodovej rozličnosti alebo vnímaní emócii. Sevdaliza vytvára svety, v ktorých je možné všetko. Svoje EP “The Suspended Kid” a jeho pokračovanie “Children of Silk“ vydala sama a obe boli dobre prijaté tak ako kritikmi aj fanúšikmi. Jej prvý album “ISON” vyšiel v apríli minulého roka. Jeho zvuk bol prirovnávaný k albumom od FKA Twigs alebo Kelely, čo ale môže byť aj trošku zjednodušené, keďže sa našli aj takí, čo ISON radili k úspechom mien ako je Beyonce alebo Radiohead. Takže, ako to vlastne je? Rozhodnite sami po jej živom vystúpení na festivale Grape už toto leto!

Nick Murphy aka Chet Faker

Tento charizmatický Austrálčan príde na Slovensko po prvýkrát a prinesie nám zmes atmosférickej elektroniky a soulu s jeho jedinečným vokálom a prvkami trip hopu. Jeho kvality na svojich trackoch využili napríklad producent Flume v pecke Drop the Game alebo nemenej známy Bonobo.

S Flumom vydali dokonca v roku 2013 spoločné EP. Okrem neho spomeňme aspoň jeho sólový štúdiový album z roku 2014, Built On Glass. Ako mu to ide naživo sa dozvieme už toto leto na piešťanskom letisku.

Alt-J

Kto nestihol Alt-J minulý rok na Pohode, má tento rok šancu na reparát. Britská partička z Leedsu sa po svojom turné k tretiemu albumu Relaxer, ktorý vyšiel v tomto roku, vracia na Slovensko a predstaví sa práve na Grape Festivale.

Pre tých, ktorí by potrebovali kapelu predstaviť, nesmieme opomenúť, že hneď svojím debutom An Awesome Wave sa im v roku 2012 podarilo vyhrať Mercury Prize, jedno z najprestížnejších hudobných ocenení vôbec. Ich druhý albumový počin, This Is All Yours si zase stihlo uchmatnúť nomináciu na Grammy. Vo svojej tvorbe prechádzajú z indie cez elektronický až po experimentálny a art rock. Už v auguste sa tešíme na ich najväčšie hity ako Breezeblocks, Left Hand Free, Matilda a mnoho iných.

Oh Wonder

Toto duo tvoria Anthony West a Josephine Vander Gucht, ktorí si unisono spevom, príjemnými melódiami a pomalšími skladbami získali fanúšikov po celom svete. Za zmienku stojí netradičný spôsob, akým vydali svoj prvý album. Namiesto tradičného postupného nahrávania a jednorázového vydania albumu šli presne opačnou cestou.

Od septembra 2014 každý mesiac napísali, nahrali a vydali jednu skladbu a presne o rok neskôr bol na svete ich debutový album Oh Wonder, ktorý obsahoval len 2 predtým nevydané tracky. Druhý album nazvaný Ultralife vydali pred rokom v júli. Odvtedy koncertujú po celom svete a jednu z ich veľakrát vypredaných show budeme mať možnosť vidieť aj na tohtoročnom Grape festivale.

Kodaline

Ďalšia kapela zastupujúca indie rock na piešťanskom letisku bude írska formácia Kodaline. Títo chalani z Dublinu fungovali do roku 2012 ako trojica, dokým nepribrali basáka. Do povšimnutia sa prvýkrát dostali v írskej talentovej súťaži, v ktorej nakoniec skončili na celkovom druhom mieste. V roku 2012 už v 4 člennom zložení vydali svoje prvé EPčko pod názvom Kodaline EP.

Po vydaní ich debutového albumu o rok neskôr po ich skladbách siahlo veľa producentov z TV a filmovej brandže a zaradili sa medzi najvychytenejšie írske kapely súčasnosti. Momentálne pracujú už na ich treťom štúdiovom albume, z ktorého minulý rok stihli vydať singel Brother a pomedzi nahrávanie si cez leto odskočia na viaceré letné festivaly, medzi ktorými nebude chýbať ani Grape.

Seasick Steve

Od indie rocku si na chvíľu dáme pauzu a vydáme sa bluesovým smerom. Ten bude na Grape zastupovať už takmer 80 ročný Seasick Steve, ktorý okrem gitár vo svojej bluesovo rockovej tvorbe využíva naozaj netradičné hudobné inštrumenty. Od jeho debutu v roku 2006 vydal už 8 albumov a na svojom konte má okrem vystúpení na nespočetných festivaloch aj 2 nominácie na Brit Award.

Tento vetrom ošľahaný Američan z Kalifornie sa môže pochváliť aj faktom, že naozaj nie je typ, ktorého životná túžba by bola usadiť sa. Za svoj život sa stihol presťahovať obdivuhodných 59 krát a stihol si skúsiť bývanie napríklad v Nórsku, či UK. Vlastným menom Steven Gene Wold vysvetľuje, že jeho prezývka vznikla jednoducho v situácii, keď sa na trajekte necítil dobre a už mu prischla. Na piešťanskom letisku sa ničoho takého báť nemusí a my sa už tešíme na jeho show.

Lamb

Britských hudobníkov bude tento rok na Graje naozaj veľa a potvrdzuje to aj elektronické duo LAMB. Kapela pôsobí na scéne už od roku 1996 a za celú svoju kariéru sa im podarilo vybudovať si naozaj veľmi solídnu reputáciu. Ide im to najmä v downtempe a trip hope. Na svojom konte majú 7 štúdiových albumov, dve kompilácie a dva LIVE albumy.

Komerčný úspech im zaistili singel Gorecki z debutového albumu Lamb a singel Gabriel, ktorý môžeme nájsť na doske What Sound. Za vyše 20 ročnú kariéru si Andy Barlow a Lou Rhodes stihli vyskúšať aj sólo projekty, z ktorých boli aj tie mnohokrát úspešné. Na tohtoročnom Grape festivale budú piatkovým lákadlom Suzuki Stagu.

Zdroj: TS