Gravitácia – Po zlyhaní ľudského faktoru prichádza pohlcujúca temnota vesmíru.

Tím kozmonautov opravuje Hubblov teleskop pripojený na raketopláne NASA. Snaživá doktorka Stoneová(Sandra Bullock) sa pokúša o výmenu počítačového panela ale táto oprava neprebieha úplne hladko.

Popri tejto oprave dostávajú kozmonauti povel z Houstonu aby okamžite opustili priestor opráv a okamžite zamierili do raketoplánu. K raketoplánu sa hrozivo a dosť nečakane blíži množstvo úlomkov z ruskej družice, ktoré robia na obežnej dráhe nemalú paseku. A tieto úlomky sa nevyhnú ani tejto vesmírnej misii, kozmonauti zažijú tvrdú smršť úlomkov aj na vlastnej koži. Raketoplán dostáva jeden ničiaci zásah za druhým, Dr. Stoneová ukotvená na ramene je vymrštená do vesmíru, ostatný kozmonauti to nemajú o nič ľahšie bojujú o holí život. Misia dopadá katastrofálne naokolo poletujú len trosky z drahého vesmírneho vybavenia, jedine čo ostáva je volanie o pomoc ale kto Vás zachráni v temnom vesmíre…

GRAVITY

O filme: Mexický režisér Alfonso Cuarón si veru dáva na čas, od jeho posledného filmu Potomkovia ľudí(Children of Men, 2006) už ubehlo zopár rokov. A dnes sa dá povedať že toto dlhé čakanie na ďalšie brilantné dielo sa oplatilo. Gravitácia ponúka neskutočne intenzívny zážitok, veru zážitok aký už v iných filmoch moc neprežijete, lebo novodobá kinematografia prevažne už nemá čím prekvapiť a len dookola kopíruje zaužívané schématické trendy.

Našťastie sa nájdu ešte nejaký tvorcovia čo chcú posúvať pomyselnú latku tvorby stále ďalej a ďalej a priniesť niečo nevšedné, nevídané a o to ide aj v tomto sci-fi, kde spojenie temného vizuálu a nervy drásajúceho zvuku zaryje sledujúceho do kresla kinosály a nechá ho bez dychu hltať strhujúci vesmírny thriller. Film sa dá označiť v danom podaní za prelomový, tématický neprebádaný a v určitom ohľade aj za originálny.

GRAVITY

Ponúkne príbeh o prežití kozmonauta vo vesmíre, jeho následný súboj s časom, rýchlo ubúdajúcim kyslíkom, priestorom kde je len minimum možností na záchranu, ide o prípad keď zlyhajú prioritné veci pre chod misie a začnete strácať pevnú pôdu pod nohami, následne prichádza chaos, úzkosť, keď sa nemáte čoho hmatateľného zachytiť, ste obmedzený, bojujete s fyzikálnymi javmi a aj keď to už vypadá troška nádejnejšie, tak k tomuto všetkému strastiplnému sa do cesty postavia ďalšie a ďalšie technické problémy a tak nádej na prežitie je čoraz menšia.

Herečka Sandra Bullock hrajúca kozmonautku Stoneovú má úlohy ako na hojdačke a tak po niekoľkých mdlých, nevýrazných výkonoch za posledné roky, jej opäť niečo sadlo a dá sa povedať že táto úloha je jednoznačne jednou z jej najvýznamnejších. Film je jedinečný príklad toho, že skoro na celý film vystačí aj jedna herečka, ktorá zaujme tým ako prežíva v stiesňujúcich podmienkach, kde znázornené desivé obmedzenie v temnom vesmíre dosť precíti práve divák v prítmi kinosály. Pre porovnanie niečo obdobné stiesňujúce a dokonca na vyše odohrávajúce sa len na jednom mieste sme už mali možnosť zažiť vo filme Pochovaný za živa(Buried, 2010).

GRAVITY

Gravitácia si za krátky čas vydobyla uznania kritiky a rovnako tak aj nadšené ohlasy od filmových fanúšikov, v kinách vzbudila veľký záujem, film ktorý má minimálnu strihovú zložku a zaradil sa k najväčším udalostiam roka, čím sa potvrdili slová Jamesa Camerona že ide o najlepší film o vesmíre, film s veľkými ambíciami na tie najvýznamnejšie ocenenia, ide o filmový zážitok ktorý si zaručene netreba nechať ujsť v kine.

Hodnotenie filmu: 100%
Originálny názov filmu: Gravity
Komerčný ohlas filmu Gravitácia (k 6.10.2013):
Rozpočet: $100 miliónov
Otvárací víkend v USA: $55,785,112
Tržby v USA: $79,134,919
Tržby mimo USA: $28,400,000
Tržby Celosvetovo: $107,534,919 (tržby sú len za prvý týždeň premietania, konečné hodnoty by mali presiahnúť podľa predpokladov hodnotu cez $600miliónov)

V Slovenských kinách od 3.10.2013

Gravitacia (6)

Napísal: Matúš Gajdošech