Guy de Maupassant – Miláčik: Recenzia!

Miláčik (Bel-Ami) vyšiel prvýkrát v roku 1885, prvé vydanie slovenského prekladu je z roku 1960. V roku 2004 bol podľa tejto predlohy nakrútený film – nakrúcal sa v Bratislave, kde účinkoval aj Milan Kňažko.

Miláčik je Maupassantovo najvýznamnejšie dielo, satirický román o karieristovi, ktorý sa cez postele niekoľkých žien dostane z postavenia nikoho do vysokých kruhov. Román, skladajúci sa z dvoch častí, je príbeh, ktorý sa odohrával vo Francúzsku počas sedemdesiatych rokoch 19. storočia.

Georges Duroy prichádza po vojenskej službe v Afrike do Paríža za vidinou finančného úspechu. No žije iba zo žoldu, ktorý je neprimerane nízky, čiže ráta každé sou.  Na prechádzke sa stretáva so svojím dávnym priateľom z frontu – Forestierom – ktorý mu pomôže získať miesto v novinách La Vie Française, kde sám pracuje ako politický redaktor. S prvými Duroyovými článkami mu pomáha Medeleine Forestierová – pekná a šikovná Forestierová manželka. Pani de Marelle, známa Forestierovcov, sa stáva Duroyovou milenkou. Vďaka nej sa dostáva k peniazom, spláca dlhy a získava známosti v parížskej spoločnosti. Forestier podľahne chorobe a Duroy si berie Medeleine za manželku. Mení si meno na „šľachtickejšie“ – Du Roy.

Pre svoj vzhľad a príťažlivosť, ktorými vplýva na ženy, dostal prezývku „Miláčik“. Napriek sobášu s Medeleine sa aj naďalej tajne stretáva s pani de Marelle a neskôr aj so šéfovou ženou, pani Walterovou. Du Roy manželku prichytí inflagranty s ministrom zahraničných vecí a rozvedie sa.Nakoľko je dychtivý po peniazoch, využije situáciu a dvorí sa Suzanne – dcére svojej bývalej milenky a majiteľa novín Waltera. Po škandálnom úteku so Suzanne prinúti jej rodičov súhlasiť so sobášom. Jeho kariéra ďalej stúpa. Stáva sa šéfredaktorom novín a získava aj šľachtický titul. Príbeh sa končí svadbou. Du Royova bývala milenka a súčasná svokra nenávidí vlastnú dcéru a zaťa zároveň miluje aj nenávidí. Panie de Marelle sa hnevá tiež, no naďalej zostávajú v kontakte. Pre Du Roya je „žolíkom“.

Duroy je obyčajný priemerný muž, ktorý baží len po bohatstve. Príbeh opisuje jeho premenu na bezohľadného karieristu pomocou svojho čara. Za pár chvíľ si vie obmotať okolo prsta akúkoľvek ženu. Autor zdôrazňuje pudové stránky ľudí a sexualitu. V niektorých častiach príbehu akoby chcel zdôrazniť, že „telom“ môžeme dosiahnuť čokoľvek.Príbeh sa mi zdá na vtedajšiu dobu mierne prifarbený. V dnešných časoch by som sa naň dívala realistickejšie, pravdepodobnejšie.

Knihu som si kupovala na základe výpovede, ktorá tvrdila, že dej je plný pikantných scén a sexu. Bola som zvedavá na vtedajší pohľad autora na túto scénu. A práve týchto častí som sa nedočkala. No film možno prekvapí. Dnes predáva hlavne sex a násilie – preto sa nečudujem, že túto knihu pozná len jedna osoba v mojom okolí.

Dej je zo začiatku obyčajný, ničím obzvlášť fascinujúci, no ku koncu je čím –ďalej tým zaujímavejší. Pripúta čitateľa k riadkom a nechce ho pustiť. Pretože postupne, ako pokračujete v knihe ďalej a ďalej, zistíte, že v tomto diele nie je nič pravdepodobné a nič sa nedeje na základe niečoho. Všetko je len spleť náhod ale Duroy je dirigent, ktorý presne vie, čo robí. Na konci si čitateľ musí domyslieť, či sa Duroy aj naďalej stretáva s pani de Marelle.

⇒ Príjemne strávený čas, nie príliš pomotaný dej

Milacik

Napísala: Veronika Sivoková – Nika
Publikovala: Daura