Gypsi Kings už 30. apríla zatívajú na Slovensko!

Vyrastali v meste Arles, kde Vincent van Gogh vytvoril niekoľko svojich pozoruhodných diel. Prvé vystúpenia absolvovali v uliciach miest a dotiahli to do Royal Albert Hall v Londýne, Radio City v New Yorku, Greek Theater in L.A. a na ďalšie významné miesta. Nehovoriac o ich spoluprácach s Joan Baez, Ziggy Marleym, Francis Cabrel a inými. Gipsy Kings ešte aj dnes ostávajú vo svojej tvorbe verní mixu flamenca, latina, rumby, popu a vlastného zvuku. Už 30. apríla prinesú do Bratislavy svoju novú show pod názvom The Original Gypsies from Camargue.

„Flamenco je v dnešnej dobe veľmi dôležité. Má dušu, priťahuje masy a pritom v sebe mieša prvky od latina cez pop po gypsy music. Veľmi sa tešíme opäť na Slovensko. Bude to veľká fiesta,“ povedal Chico Bouchikhi, ktorý sa ku Paulovi, Canutovi a Patchaiovi Reyesovcom vrátil minulý rok po takmer 30 ročnom odlúčení. Hudobníci podľa vlastných slov nevynechajú svoje najväčšie hity ako Bamboleo, Volare, Ma Minera, či Djobi Djoba. Pridajú k nim aj aktuálny singel La Guapa a ďalšie nové pesničky, ktoré sa objavia na pripravovanom novom albume.

 

Do hlavného mesta Slovenska pricestujú deň pred koncertom a čaká ich veľmi príjemný program. „Pozrieme si mesto, či sa niečo zmenilo, zájdeme na spoločnú večeru a ochutnáme vaše špeciality. O slovenských haluškách sa šíria samé chýry až v Paríži.“

Hudba Gipsy Kings vychádza z tradície a kultúry tzv. gypsies, ku ktorej sa viaže veľa tajomných legiend. Jedna z nich hovorí o starom cigánskom muzikantovi, ktorý spieval svojej tehotnej žene. Takto sa vraj dedí prirodzený talent k hudbe, ktorý je pre túto komunitu príznačný. Aj hudba ako taká zohráva v ich živote veľkú úlohu. „Všetky naše deti sa učia hrať na gitare od útleho veku. Je to veľmi významná časť našej kultúry. Gypsies mali vždy ťažký život a hudba vždy pozdvihla naše duše a prinášala nám pozitívne veci do života. A takto je to na našich koncertoch. Všetci odchádzajú s úsmevom.“

Gipsy Kings teraz vystupujúci pod názvom The Original Gypsies of Camargue sú v celosvetovom merítku najúspešnejšou francúzskou skupinou. Za svoju tridsaťročnú kariéru predali viac než 20 miliónov albumov, natočili dva hudobné filmy a získali cenu Grammy. „Exkluzivitu koncertu podčiarkuje pôvodná zostava s Chicom Bouchikhim, Canutom, Patchaiom a Paulom Reyesovcami,“ pozýva na koncert Michal Očovan z usporiadateľskej agentúry ProMusic. Lístky nájdete v predaji v sieti Ticketlive.sk a Ticketportal.sk.

Zdroj: TS

Foto: archív kapely