H. Masekela a R. Cray v slovenskej premiére na džezákoch už o mesiac!

Hugh Masekela, jeden z najlepších trubkárov a Robert Cray, americký bluesový spevák a gitarista s piatimi Grammy – aj takto bude vyzerať piatkový večer, 24. októbra, na Bratislavských Jazzových Dňoch Slovenská sporiteľňa 2014.

Obaja spomínaní svetoví jazzmani budú mať v októbri slovenskú koncertnú premiéru. „Veľmi sa teším, že sa nám podarí na festival priviezť Hugh Masekelu a Roberta Craya. Snažili sme sa o ich koncert už veľmi dlho a je skvelé, že sa nám to podarilo práve na jubilejný 40. ročník Bratislavských Jazzových Dní,“ prezradil Pavel Daněk, spoluorganizátor festivalu.

Robert Cray

Robert Cray je jedným z najslávnejších aktívnych bluesmanov. V roku 2011 ho Blues Foundation inštaloval do prestížnej Blues Hall of Fame, jeho atraktívnosť potvrdzuje aj zoznam hudobníkov, s ktorými spolupracoval v štúdiu či koncertne – spomedzi mnohých aj Keith Richards, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan. Dlhý zoznam veľkých mien majú na konte aj hudobníci z Crayovej sprievodnej kapely – napríklad bubeník Les Falconer hrával s hviezdami ako Billy Preston, Toni Braxton, basgitarista Robert Cousins stál na pódiu vedľa Van Morrisona, B.B. Kinga.

Hugh Masekela, skladateľ, spevák a najmä hudobník, sa preslávil svojským štýlom hry na trúbku a krídlovku. Rodený Juhoafričan po príchode do New Yorku začal študoval pod vedením dvojice Louis Armstrong a Dizzy Gillespie, ktorí mu dopomohli etablovať svoj vlastný, originálny štýl, ktorý vychádza skôr z afrických než amerických tradícií. Juhoameričan, ktorý je na scéne už viac ako 50 rokov, vydal viac ako 40 sólových albumov, sa v Bratislave predstaví v sprievode piatich skvelých hudobníkov.

Organizátori Jazzákov už zverejnili headlinerov ostatných festivalových dní. V sobotu, 25. októbra, sa na festivale predstaví John Scofield Trio a v nedeľu, 26. októbra, budú koncertovať Mike Stern a Victor Wooten. Okrem medzinárodných hviezd sa festivale každoročne dostávajú šancu aj mladí hudobníci prostredníctvom súťaže Pódium mladých talentov Nadácie SPP, do ktorej sa môžu prihlásiť do konca septembra. Viac informácií o programe, súťaži a festivale nájdete na www.bjd.sk

oficiálny web festivalu – www.bjd.sk
oficiálny FB festivalu – www.facebook.com/bjd.sk
oficiálne FB podujatie festivalu – www.facebook.com/events/703874002995274/
Robert Cray Band – https://www.bjd.sk/interpret/2014/robert-cray-band
Hugh Masakela – https://www.bjd.sk/interpret/2014/hugh-masekela

Zdroj: BJD