Halloweenske prekvapenie kapely Sematam. Zvíťazia Janko a Marienka nad hrôzami a strachmi?

Sviatok všetkých príšer a oblúd sa blíži, no nitrianska formácia nikoho nenechá chladným. Krv aj v tých najstuhnutejších žilách rozprúdia chytľavé rytmy, trefné slová a oko pohladí „škaredý“ videoklip k piesni Snová paralýza.

Skladba zachytáva boj a napokon víťazstvo nad hrôzami a strachmi, ktoré v skladbe zastupuje fenomén známy ako spánková paralýza. Vraj najhoršia nočná mora je stav medzi spánkom a bdením, kedy máva človek desivé vízie nemôže na ne zareagovať. „Nemôžem spať… nemôžem dýchať, nemôžem vstať, neviem sa hýbať,“ znie výstižný refrén. Hrôzostrašný námet bol úspešne pretavený aj do halloweenskeho videoklipu, ako vždy s príchuťou kapely Sematam.

„Strašidelný klip sme točili v rámci jediného dňa a jednej noci, kedy sme museli stihnúť pripraviť masky, kostýmy, scénu aj všetko nakrútiť,“ spomína na náročné natáčanie Lukáš Kotry, autor skladby a basgitarista Sematam.

V hlavných úlohách sa okrem kapelníkov predstavili Sofinka Miškóciová a Dušanko Kišš.  Tí ako novodobí Janko a Marienka prišli v noci za svetlom. V zdanlivo opustenom zámku ich však čakali hrôzy a obludy v podaní hudobníkov. Najprv pred nimi utekajú a boja sa, no nakoniec prekonajú svoj strach. Ako v halloweenskej rozprávke sa všetko na dobré obráti a deti so Sematam strašibandou zasadnú k jednému stolu a spoločne hodujú.

sematam_sp_marek

„Ďakujeme  ich skvelým rodičom, ktorí nám dovolili natáčať s deckami do neskorej noci, aby sme všetko postíhali,“ nešetrí slovami vďaky Marek Kutnár, spevák a líder kapely.

Klip sa natáčal v Park hoteli Tartuf, ktorý poskytol zámok v Beladiciach neďaleko Nitry. Masky pomohli stvoriť Veronika Šebeňová a Hany Bendová. Vyvorenie Sematam oblúd trvalo až 5 hodín. Videoklip mala kapela vo svojej réžii, kameru zverili do rúk majstrovi Igorovi Smitkovi, ktorý za kamerou stál aj pri vzniku prvého ich prvého vydareného klipu k piesni De ste?!

Pieseň po prvýkrát odznie naživo na halloweenskej párty, ktorá sa uskutoční v pondelok 31. novembra v Novej Pekárni v Nitre. Sematam všetkých srdečne pozýva!

sematam_sp_nahanacka

Obľúbil si ich aj Jožo Ráž

Skupina hviezdila v lete vo finále 6. ročníka Slovenskej hudobnej ligy. Funky kapela sa stala absolútnym víťazom, a to nie je všetko! „Tu Jožo Ráž – Bomba, špica,“ znelo z porotcovského stola, kde okrem legendy sedeli i Monika Agrebi či textár Juraj Soviar. Podujatie podporuje autorskú tvorbu, základné kolá sa konali v siedmich slovenských mestách (zapojilo sa cez 30 kapiel) a porota vyberala víťaza spomedzi skupín 4ewer (Žilina), WILD PEOPLE (Nitra), Stripless (Levice), The Parentals (Košice), Jaro Mojžiš Band (Košice), EUFORY (Martin), Deadwings (Nitra) a Sematam (Nitra).

sematam_sp_vecera

Kapela Sematam je nitrianska funkpopová kapela, ktorá vznikla v roku 2007. O tri roky neskôr vyhrala hudobnú súťaž mladých kapiel Rock Me Fest. Dychové nástroje sa stali nevyhnutnou súčasťou skupiny v roku 2012. Aktuálne má skupina sedem členov a pracuje na svojom prvom albume, ktorý plánujú vydať roku 2017. Pieseň Snová paralýza bude jeho súčasťou.

Zdroj Sematam