Headliner Dubflexu SQEEPO v rozhovore!

Najsledovanejší dubstepový mayhem Dubflex sa už veľmi rýchlo blíži a viacerí sa ho nemôžu dočkať. Do Bratislavy pricestuje český producent Sqeepo študujúci v jadre svetovej elektroniky, v Londýne. Je to veľmi príjemný, produktívny a povinnosťami vyťažený chalan, preto sme veľmi radi že nám poskytol vyčerpávajúci rozhovor.

Ahoj Sqeepo! Tvoje meno poznám iba pár týždňov, od doby, kedy o tebe zo sveta priletela správa, že vydávaš celkom zaujímavú dosku. Po chvíli pátrania a zisťovania, kto si, som okrem tvojej hudby našiel fotku, na ktorej máš prekrytú tvár. Prečo?
Zdravím ťa. Asi pre mňa nie je dôležité, aby ľudia vedeli, kto som. V tomto dubstepovom svete djských vystúpení som nový a bol by som rád, keny ľudia spoznávali Squeepa podľa hudby a nie toho, ako vyzerám. A tiež mám ráno problém sa učesať :))

Na to, že si nováčik, máš vcelku dobrý prvý zárez v podobe vojho nového EPčka Power.
No ako by povedal môj dedko, “lepšie ako drôtom do oka” :)) je to môj prvý počin, ktorý som dorobil tak pred pol rokom. Musím sa priznať, že za tú dobu sa na veci v mojom zvuku dívam už trochu inak, takže na ceste je ďalšia doska, ktorá by už aspoň v mojich očiach mohla byť viac Hi-tech. Aj keď musím uznať, že vďaka Power sa mi nejakou nepochopiteľnou záhadou ozvalo pár vydavateľstiev, ktoré sa chceli ujať vydania tejto dosky a nakoniec sme sa dohodli s holandským Philozophy Records, ktoré ma vzalo pod svoje krídla a vlastne sa mi tak aj splnil jeden sen.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/tracks/65875687″ params=““ width=“ 100%“ height=“166″ iframe=“true“ /]

Aký sen?
Nie som úplný fanúšik robenia PR, starania sa o bookingy na akcie a veci okolo toho. Takže som neskonale šťastný, že sa o tieto veci nemusím starať a môžem sa naplno venovať len tomu, kvôli čomu tu som, a to je hudba.

Po tom, čo som počúval tvoje EP, ma vcelku prekvapilo, že na jednej doske máš dubstep, dnb a glitchhop. To nie je tak bežné.
No, asi nie :) Na skladaní hudby milujem tú voľnosť. Môžeš si robiť, čo chceš so svojou kreativitou. Raz to urobíš tak, inokedy tak a zakaždým mi z toho vypadne niečo, z čoho mám radosť. Vtedy sa nezamýšľam nad tým, do akého štýlu sa to zaradí.

Pobavili ma názvy tvojich trackov Mouka a Strouhanka. Má to niečo spoločné s múkou na pečenie a strúhankou z rohlíkov?
Tak trochu áno, aj nie. Keď som tie tracky robil, prechádzal som si veci českých dubstepových producentov a trochu ma zamrzelo, že sa všetci snažia byť prehnane svetoví a nechápal som, prečo dávajú trackom len anglické názvy, keď pochádzajú z Čiech.Vlastne som ešte nevidel žiadny český názov dubstepového tracku. No a tak som si povedal, že proste raz chcem počuť napríklad Skrillexa alebo ostatných cudzincov, ako budú vyslovovať české názvy trackov. Pár dní na to som bol na rodinnej oslave a zo srandy som sa spýtal kamarátky, ako by ona nazvala track s tým, že nech mi povie prvú vec, čo ju napadne. No a ona povedala strouhanka. Akurát robila rezne :) Takže názov Strouhanky bol na svete a keď sa o tých trackoch bavíme tu v UK, v duchu sa na tom bavím, keď vidím s akou vážnosťou to tí Angláni vyslovujú bez toho, že by tušili, čo to je a to ma na tom baví najviac.

Nebrániš sa robeniu aj iných hudobných štýlov?
Asi mám od prírody to šťastie, že moje uši rozlišujú hudbu podľa toho, čo sa im páči a nie podľa toho, aký je to štýl. Páči sa mi všetko, čo ma zaujme nejakou originalitou. Práve včera som šiel po ulici tu v Oxforde a narazil som na jedného starého pána, ktorý na ulici hral starú írsku hudbu. Totálne ma to dostalo až som mu musel hodiž pár libier do kufríka. Vďaka tomu, že neriešim štýly, mám dosť nápadov, u ktorých až po pár minútach zistím, čo to bude za štýl. Občas sa teda stane aj to, že na to neprídem ani keď track dorobím :) Sranda bola, keď sme pripravovali na vydanie moje prvé EP Power a z Beatportu nám napísali, že majú problém so zaradením mojich trackov do ich žánrov. Chvíľu som bol z toho v rozpakoch a nevedel som, či to nebude na škodu, ale našťastie mám šikovného manažéra, ktorý mi povedal, že je lepšie zamotať ľuďom z Beatportu hlavu ako zapadnúť do škatuliek a robiť to, čo všetci. Niečo na tom asi bude, takže kašlem na to a robím si to po svojom.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/users/7294798″ params=““ width=“ 100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Viem, že za nami prichádzaš z anglického Oxfordu, kde študuješ zvukové inžinierstvo. Ako si sa k tomu dostal?
Trochu ako slepý k husliam :) Pred pár rokmi som sa na jednej akcii stretol s človekom, ktorý urobil zásadný zvukový prielom v techne (The Advent). Keď som sa ho pýtal, ako dokázal urobiť tak čistý a pri tom hutný zvuk, povedal, že bez toho, aby rozumel akustike by to nešlo. Najprv ma napadlo, že mi to povedal iba preto, aby som bol ticho, ale potom som o tom začal trochu premýšľať a zistil som, že mal pravdu. Spýtal som sa pár ľudí, čo by na to povedali, keby som sa tam skúsil dostať a keď mi povedali, že som blázon, vedel som, že to je dobré znamenie, lebo blázon asi naozaj som :) Povedal som si, že to skúsim, tak skúšam :)

Keďže si priamo v kolíske dubstepovej scény, myslíš si, že ešte tu je priestor urobiť niečo prevratné?
Som o tom presvedčený. Keď príde tá doba, keď sa v drvivej miere prestane používať massive (nič proti nemu) a začne sa k dubstepu pristupovať z inej strany, určite to bude posun o krok ďalej. Mňa napríklad pri robení mojich synthov baví používať sounndesign predmetov, ktoré sa bežne používajú. Robím si snare z úderov kuchynských lyžíc, mlátim do plechu alebo lejem na zabalený mikrofón vodu. Vždy sa dá vytvoriť niečo nové, keď sa chce. Tu sa s ľuďmi, ktorí sa venujú iným žánrom, nejako vhodne inšpirujem a začínajú sa z toho vyvíjať celkom zaujímavé veci a kombinácie zvukov, ktoré by mohli mať, aspoň pre mňa, potenciál na ten ďalší dubstepový krok.

Tešíš sa k nám na Slovensko?
Na Slovensku som ešte nikdy nebol a veľmi sa k vám teším :) Dúfam teda, že moja návšteva 21.12 neskončí koncom sveta, ale aj keby, tak budem rád, že zavítam k našim bratom :)) Chystám si pre vás pár úplných noviniek, na ktorých tu u nás na škole pracujem, tak sa teším, až vám vyženiem pavúky zo subwooferu :)

Ďakujeme za rozhovor! Tešíme sa na teba!
Ja tiež :) Užívajte si, čo to dá.

POWER EP – https://www.beatport.com/release/power-ep/984364, https://itunes.apple.com/us/album/power-single/id566927207
Sqeepo’s Facebok: https://www.facebook.com/sqeepo
Sqeepo’s Soundcloud: https://soundcloud.com/sqeepo
Sqeepo’s Youtube: https://www.youtube.com/user/sqeepo

Zdroj: Nudance