Headlinerom štvorkoncertu Multiples v A4 bude britský elektronik Mark Fell.

Vyvrcholením bratislavskej časti sieťového a medzinárodného festivalu Multiplace, zameraného na umenie a kultúru „po digitálnej dobe“ sa stane v sobotu 24. mája štvorkoncert elektronickej hudby už tradične nazvaný Multiples.

A4 – priestor súčasnej kultúry sídliaci v budove YMCA pripravil pestrý prierez hudbou a audiovizuálnymi projektami, ktoré hýbu súčasným umeleckým svetom, s príznačným mottom „zádušná omša za digitálnu revolúciu“.

Zrejme najväčším ťahákom nabitého večera bude hudobník a multimediálny umelec Mark Fell, ktorý vystúpi na Slovensku po prvýkrát. Známym sa stal koncom 90. rokov okrem iného ako súčasť originálneho sheffieldskeho elektronického dua SND.

mark_fell

Fellova dnešná tvorba znie ako svojsky prekrútené prvky štýlov tanečnej hudby ako techno a house. Prináša znepokojivé otázky, či by hudba nemohla vyzerať aj inak, ako bežne počujeme v kluboch. „Skúmam jazyk tanečnej hudby; mojou mo­tiváciou ale nie je s výslednými poznatkami robiť hudbu, na ktorú sa ľudia budú môcť baviť a tancovať v klube – moje tracky majú byť skôr „analytickými otázkami“,“ tvrdí Mark Fell, ktorý vydáva v progresívnych vydavateľstvách ako Editions Mego, Raster Noton alebo Mille Plateaux.

Bratislava na Multiplese zažije tiež potemnelé vystúpenie japonskej undergroundovej legendy menom KK Null v spolupráci s maďarskou bubeníckou celebritou Balázsom Pándim. Pándi sa predstavil už aj v rámci festivalu NEXT, patrí k vychádzajúcim hviezdam východoeurópskej experimentálnej scény a hráva s ikonami súčasnej hudby ako sú Merzbow alebo Mats Gustafsson.

Zážitkom pre oči aj uši bude „haunted cinema“, teda akési strašidelné kino 21. storočia v podaní zostavy Inconsolable Ghost. K filmu japonského umelca Makina Takeshiho bude naživo hrať medzinárodná zostava hudobníkov. V nej sa predstavia v kombinácii s elektronikou pozaunista Hilary Jeffery, perkusionista Gideon Kiers a tiež slovenský basgitarista Marcel Durák.

Miestnym zástupcom experimentálnej hudobnej scény bude lo-fi sólo projekt Vrtačky po desáté hodině, ktorý majú diváci možnosť vidieť pomerne zriedka.

Trinásty ročník festivalu Multiplace sa odohráva od 16. do 28. mája, opäť v niekoľkých mestách a vo viacerých priestoroch súčasne, kde na divákov čakajú koncerty, premietania, prednášky a ďalšie akcie venovanej životu, umení a kultúre súvisiacej s technológiami. Viac informácií a podrobný program na www.multiplace.org.

10405775_10203957394679142_122840613_n

Zdroj: A4