Hip-hop, aký tu ešte nebol – Škótski Young Fathers premiérovo na Slovensku.

Novinári ich nálepkujú slovami hip-hop, temný gospel alebo nový rap, britský denník Guardian ocenil ich čerstvý album DEAD deviatimi hviezdičkami z desiatich. Škótska partička Young Fathers, ktorá umne mieša množstvo štýlov, ponúka naživo strhujúcu show.

V rámci európskeho turné ju premiérovo predvedú aj na Slovensku – 24. 2. v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. V úlohe predkapely sa predstaví slovenský projekt Prezident Lourajder, aktuálne nominovaný na ocenenie Radio_Head Awrads v kategórii Hip-Hop / Rap / R’n’B.

Young-Fathers-2

Trojica raperov pôvodom z Libérie, Nigérie a Škótska – Alloysious Massaquoi, Kayus Bankole a Graham Hastings, stavia svoju osviežujúco eklektickú hudbu na rozdielnych kultúrnych tradíciách. Výsledkom je unikátna zmes, ktorú môžeme zjednodušene pomenovať rap, no vokály sú utopené v ostrých, občas militantných bítoch, afrických kmeňových rytmoch a elektronike.

Young Fathers debutovali v roku 2008 nikdy nevydaným albumom Inconceivable Child… Conceived a ďalšie 3 roky strávili na turné po Veľkej Británii a Európe. Účinkovali na popredných festivaloch T in the Park, Creamfields alebo Sónar a predskakovali na turné Simian Mobile Disco. Na nasledujúcich nahrávkach Tape One (2011) a Tape Two (2013) sa predstavili už ako vyzretí hudobníci s dôrazom na perkusívnu stránku a hutné basy. Novinka DEAD, ktorá vyšla 3. februára na labeli Big Dada (Európa), resp. Anticon (Amerika), stihla za krátky čas pozbierať množstvo pozitívnych reakcií.

Young-Fathers-1

Koncerty Young Fathers sľubujú explozívnu živú show. O pravdivosti týchto chýrov sa môžu slovenskí fanúšikovia presvedčiť premiérovo 24. 2. Vystúpenie v žilinskej Stanici bude jediným slovenským koncertom kapely v rámci aktuálneho európskeho turné.

Prezident Lourajder, čerstvý zjav na slovenskej hiphopovej scéne, prináša špinavé starosvetské ideály oldskúlového repu. Bíty má pod palcom Emil, známy z dídžejského komba Emonoizboiz. Prezident Lourajder je aktuálne nominovaný na ocenenie Radio_Head Awrads v kategórii Hip-Hop / Rap / R’n’B s debutovým EP Inaugurácia.

Koncert pripravujeme v spolupráci s agentúrou Bumbum Satori.

Vstupenky v predpredaji je možné rezervovať si telefonicky alebo mailom – 0948 344 606, rezervacie@stanica.sk.

www.stanica.sk/2014/02/young-fathers-prezident-lourajder/
www.young-fathers.com
https://soundcloud.com/youngfathers/sets/young-fathers-dead
https://hustleandfitness.bandcamp.com/album/inauguracia-ep

Young Fathers
24. februára 2014 o 20.00, Stanica Žilina-Záriečie

Young-Fathers-Plagat

Zdroj: Peter Hapčo