Hlavnú Cenu KAMERA 2017 získal Martin Žiaran za film Čiara.

Hlavnú Cenu KAMERA 2017 v kategórii hraná filmové tvorba získal Martin Žiaran za film Čiara. Porota vyzdvihla jeho citlivú prácu so svetlom a tiesnivú atmosféru, na ktorej je založený silný účinok snímky. Medzi laureátmi v šiestich kategóriách sú aj dve kameramanky – Denisa Buranová a Anna Smoroňová, v takmer dvadsaťročnej histórii KAMERY sa tak stalo po prvý raz. Prihlásených bolo 102 audiovizuálnych diel. Cenu za celoživotné dielo získal „najsvetovejší zo slovenských kameramanov“ Igor Luther a Cenu za technologický prínos si prevzal významný rodák zo Slovenska Ivan Puťora.  

Podujatie sa koná raz za dva roky a organizuje ho Asociácia slovenských kameramanov (ASK).

Kamera – to nie je len súťaž, v prvom rade nám ide o zviditeľnenie kameramanskej profesie u nás, o vytvorenie platformy na diskusie – odborné aj menej formálne, chceme hovoriť o slovenskej kinematografii, o práci kameramana, je nutné sa rozprávať, spoznať prácu slovenských kameramanov, ktorí robia aj v zahraničí, podporiť študentov, nastupujúcu generáciu a zároveň sa učiť od skúsených kameramanov – majstrov,” povedal prezident ASK, kameraman Noro Hudec.  

Prihlásené diela, ktoré vznikli za ostatné dva roky v rámci hranej filmovej tvorby, dokumentov, televíznych seriálov, krátkych filmov, reklám a videoklipov ako aj študentskej tvorby posudzovala odborná porota v zložení: predseda, kameraman Dodo Šimončič, kameramani Vladimír Holloš, Richard Žolko (zástupca Literárneho fondu), strihač Roman Varga a filmová publicistka Eva Križková.

KAMERA 2017, výsledky

HRANÝ FILM

Nominácie:
Martin Žiaran, ČIARA
Denisa Buranová, PIATA LOĎ
Ivo Miko, STANKO

Víťaz: Martin Žiaran za film ČIARA

Cenu za najlepšiu kameru v dlhometrážnom hranom filme získava Martin Žiaran za citlivú prácu so svetlom a tiesnivú atmosféru, na ktorej je založený silný účinok filmu Čiara.

KRÁTKY FILM

Nominácie:
Martin Žiaran, KDO JE KDO V MYKOLOGII         
Timotej Križka, DUET
Michal Babinec, VOID

Víťaz: Timotej Križka za film DUET

Cenu za najlepšiu kameru v krátkometrážnom filme získava Timotej Kriška za citlivé osvetlenie a pohyb v stiesnenom priestore vo filme DOGG: Duet.

TV SERIÁL

Nominácie:
Martin Rau, ZA SKLOM
Martin Žiaran, SPRAVEDLNOST         
Norbert Hudec, 1890

Víťaz: Martin Rau za televízny seriál ZA SKLOM

Cenu za najlepšiu kameru v televíznom seriáli získava Martin Rau za vytvorenie filmového žánrového vizuálu a atmosféry v seriáli Za sklom.

REKLAMA a VIDEOKLIP

Nominácie:
Anna Smoroňová, CELESTE BUCKINGHAM / MY LAST SONG
Denisa Buranová, BAŤA INSOLIA
Dušan Husár, PURIST / SILENCE KEEPS US ALIVE

Víťaz: Denisa Buranová za film BAŤA INSOLIA

Cenu za najlepšiu kameru v reklame alebo videoklipe získava Denisa Buranová za minimalistické, pôvabné a efektívne poukázanie na produkt v reklame na obuv značky Baťa.

DOKUMENTÁRNY FILM

Nominácie:
Anna Smoroňová, IKONY – Štvorec vs. kruh
Martin Kollár, 5. október
Marek Šulík, ŤAŽKÁ DUŠA

Víťaz: Anna Smoroňová za film IKONY – Štvorec vs. kruh

Cenu za najlepšiu kameru v dokumentárnom filme získava Anna Smoroňová za pôsobivé tlmočenie architektonických myšlienok do pohyblivého obrazu vo filme Štvorec verzus kruh.

ŠTUDENTSKÝ FILM

Nominácie:
Michal Fulier, YOURS
Radka Šišuláková, MAGIC Moments
Anna Smoroňová, SKÚŠKA

Víťaz: Michal Fulier za film YOURS

Cenu za najlepšiu kameru v študentskom filme získava Michal Fulier za svieže a profesionálne zvládnuté zobrazenie intímneho príbehu s využitím trikových efektov.

Program KAMERA 2017 za osobnej účasti kameramanských osobností všetkých generácií trvá tohto roku tri dni. Na programe sú  dve diskusie o premenách tejto kameramanskej profesie s oboma laureátmi (29. novembra 2017 o 10.00 a 14.00 hod.), tri filmy Igora Luthera – Kristove roky (1967), Postel (1998), Oscarom ocenený film Volkera Schlöndorffa Plechový bubienok (1979) a víťazný celovečerný hraný film. Režisérom slávnostného večera (29. novembra 2017 o 19.00 hod.), je Anton Šulík. Celý program sa koná v Kine Lumière.           

Zmyslom podujatia KAMERA je podľa prezidenta asociácie upozorniť na tvorbu slovenských kameramanov, povýšiť ju na prehliadku ocenených prác a zároveň príležitosťou na odborné diskusie i menej formálne stretnutia. Navyše tým, že štatút súťaže dovoľuje prihlásiť aj dielo slovenského kameramana, kameramanky, ktoré vzniklo mimo Slovenska, bez slovenskej produkcie, dozvedáme sa tak o úspechoch domácich filmárov, na čo je dobré upozorniť.  

Organizátorom podujatia je ASK, ceny súťaže KAMERA 2017 udeľuje asociácia v spolupráci s Literárnym fondom, partnermi podujatia sú Slovenský filmový ústavVysoká škola múzických umení. Súťaž finančne podporil Audiovizuálny fond.

Zdroj: TS