Hudba Európy na Devíne ohromila, návštevníci projekt ocenili nadšeným standing ovation!

Ohromujúci zážitok pre účinkujúcich aj divákov! Tak hodnotili otvárací koncert 7. Európskeho summitu regiónov a miest na Devíne muzikantské hviezdy, zahraniční delegáti, aj nadšení návštevníci.

Fanúšikov, ktorí neváhali cestovať stovky kilometrov, prilákalo unikátne spojenie popových a rockových hviezd so symfonickým orchestrom, monumentálna Händelova „Hudba ku kráľovskému ohňostroju“, ktorej atmosféru umocnil s hudbou koordinovaný ohňostroj, i záverečná  veľkolepá skladba Pink Floydu „Atom Heart Mother“ v podaní Slovenského symfonického orchestra a speváckeho zboru Lúčnice. Ivan Tásler bol nadšený z výkonu orchestra, Márii Čírovej sa splnil životný sen a David Koller hovoril o čerešničke na torte v jeho muzikantskej kariére. Koncert dirigoval Anton Popovič, ktorého ľudia niekoľkokrát ocenili búrlivým potleskom. Slovensko sa v úvode svojho predsedníctva v  Rade Európskej únie  predviedlo v tej najlepšej podobe!

Projekt Hudba Európy na Devíne, ktorý slávnostne otvoril  7. Európsky summit regiónov a miest, bol nezabudnuteľným zážitkom pre stovky návštevníkom, aj pre účinkujúcich. V prvej časti dramaturgia spojila hviezdy rocku a popu so Slovenským symfonickým orchestrom. Skvelý úvod „Hommage à J. S. Bach“ skupiny Collegium Musicum bol prekvapením, Mariána Vargu však zastúpil na organe Vladislav Šarišský. „Smutná ranná električka“ a „ Pred výkladom s hračkami“ Pavla Hammela, „Veľký sen mora“ od Janka Lehotského, „Búrka“ Márie Čírovej, duet „S tou nádejou choď spať“, „Otec“ v podaní Juraja Benetina z kapely Korben Dallas, „Chci zas v tobě spát“ od Lucie a mnohé ďalšie populárne piesne získali celkom nový cveng!

D71_3007

„Som rád, že môžem spievať v týchto vysokohorských výšinách a som veľmi rád, že tu môžem  byť s orchestrom, ktorý je naozaj výborný,“ zvolal Janko Lehotský.

„Hralo a spievalo sa mi výborne, so symfonickým orchestrom som vystupovala po prvý raz. Užila som si to na maximum. Prosila som za pekné počasie, to vyšlo, prišli aj ľudia, verím, že si to užili s nami a mne sa splnil detský sen. Dúfam, že si to ešte zopakujem,“ dodala Mária Čírová.

Ivan Tásler a IMT Smile ohromili novým zvukom piesní „Opri sa o mňa“ a „Ľudia nie sú zlí“, David Koller zas zaspieval starší hit Lucie „Chci zas v tobě spát“ aj svoju novinku „Gypsy Love“. Obaja populárni speváci rozdivočili publikum a očividne si aj sami netradičný koncert v krásnom historickom prostredí doslova vychutnávali.

„Je pre mňa úžasné byť tu na jednom pódiu s takým pánmi muzikantmi. Veľmi si to užívam,“ povedal Ivan Tásler.

„Slovenský symfonický orchester bol skvele pripravený, vybraní boli naozaj vynikajúci muzikanti, Tono Popovič napísal pekné aranžmán. Väčšinou hrávam so svojou kapelou, toto bolo niečo neobvyklé. Devín je nádherný, ľudia sa bavia, je to pre mňa taká čerešnička na veľkej torte,“ vyznal sa s úsmevom David Koller.

D71_3017

V prvej časti výnimočného hudobného počinu vystúpila aj skupina Longital s novou, pozoruhodnou skladbou „Divoko“, v skvelých orchestrálnych aranžmánoch zazneli skladby „Paranoje“ a „Milovať s hudbou“ v podaní Katarzie. 10 vystúpení rockových a popových hviezd vyvrcholilo piesňou „Pravda víťazí“ skupiny Tublatanka v monumentálnom spojení so symfonickým orchestrom.

„Všetko bolo nádherné, tak ako sme si to predstavovali. Každý kto prišiel pochopil, o čo nám išlo. Teda o spojenie dobrej hudby, ktorá aj obsahovo niečo znamená, s nádherným prostredím. Devín reprezentuje nielen našu dávnu bohatiersku minulosť, ale i tú nedávnu, smutnú,“ uviedol spoluautor projektu Ladislav Snopko. 

Druhá časť projektu „Hudba Európy na Devíne“ patrila výsostne vážnej hudbe. Zaznela „Hudba k ohňostroju“ Georga Friedricha Händela, ktorú sprevádzal skutočný veľkolepý ohňostroj. Kompozícia návštevníkom doslova vyrazila dych!

„Tušil som, že sila tohto diela na publikum zaúčinkuje, ak je totiž klasická hudba interpretačne zmysluplne uchopená a do detailov naštudovaná, odhalí sa výnimočnosť a získa si srdce publika,“ vysvetlil dramaturg podujatia, muzikológ Adrian Rajter.

Vyvrcholením projektu bola tretia – záverečná časť. Skladba od Pink Floyd „Atom Heart Mother“ zaznela v podaní Speváckeho zboru Lúčnice, skupiny Talent Transport, orchestrálnych dychových nástrojov a violončelistu Jozefa Luptáka. V publiku boli i zahraniční delegáti európskeho summitu, ale tiež bežní fanúšikovia, ktorí merali stovky kilometrov, aby si tento famózny počin mohli pozrieť na vlastné oči. Vyše štvorhodinový projekt dirigoval Anton Popovič, vyše 120 účinkujúcich si niekoľkokrát vyslúžil burácavý potlesk a standing ovation.

D71_3055

„Ľudia boli úžasní a neviem, aká prozreteľnosť zasiahla, že sme mali aj také fantastické počasie, počas príprav sme totiž dva dni zápasili s vetrom. Lietali tu noty, padali stojany. Ale na koncerte bolo úplné bezvetrie. Devín je veľmi magické miesto, ktoré nám môže svet závidieť, mohol by byť častejšie otvorený verejnosti pre výnimočné hudobné podujatia,“ uzavrel autor a producent projektu, skladateľ, dirigent Anton Popovič.

Záverečnú časť sprevádzala videoprojekcia, ktorá pripomenula nedávnu smutnú históriu Slovenska. Autori ju zostavili z filmových zostrihov z obdobia socializmu. Železná opona totiž pretínala práve Devín. „Hudba Európy“ na Devíne sa konala pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Koncert Hudba Európy na Devíne pre delegátov a verejnosť pripravil Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Hlavným mestom Bratislava, partnermi podujatia boli RTVS, zoznam.sk, SOZA, TASR. Záznam z podujatia bude v priebehu letných mesiacov odvysielaný v televíznom programe RTVS.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: Imrich Popluhár