Hudba, ktorá nedá krtkom spávať. Až pod zem zahučí Basement Festival.

Drum and bassová subkultúra je stále v rozmachu. Najviac sa jej však darí v podzemiach a suterénoch.

Ako dôkaz nám môže slúžiť aj nový festival, ktorý na scéne pribudol len minulý rok. Volá sa príznačne: BASEMENT Festival. Pôvodne čisto klubová záležitosť Nitrianskeho kniežatstva odtiahla na juh a obsadila hradby komárňanskej pevnosti.

To znie drsne, povedz mi viac.

Nie je to len akcia na ktorú si prídete vypiť a zatancovať pod starým múrom. Basement Festival sa totiž svojou dramaturgiou vymyká klasickým tanečným podujatiam – tzv. „smaženicám“ a snaží sa vrátiť, nie len nový život, ale aj kultúru do národnej historickej pamiatky. Má to ďaleko od modelu prídeš-piješ-odídeš. Na tomto festivale vás čaká napríklad aj bohatý sprievodný program. Môžete sa tešiť na vernisáže fotografií a konceptuálneho umenia, rôzne workshop-y, skatepark, no bude sa i maľovať, sprejovať a sochárčiť. No a toto všetko sa odohrá v katakombách a  tajuplných komnatách najväčšej protitureckej pevnosti v strednej Európe.

Tak fajn a čo hudba?

Keďže sa jedná najmä o hudobný festival, tak aj tento bod programu má na sebe celkom výrazný punc dôležitosti. Čaká vás tu samá kvalita – domáca aj svetová: Tantrum Desire, Telekinesis, Mollie Collins, Sinister Souls, TR Tactics, Disaszt, Erb n Dub, Rusty K, Aries, Gregory G Ras, Ras Muhamad, Ogonek, L Plus, Trilo, Subtension. The Prophecy a mnoho ďalších. Hudobná paleta v ktorej si budete môcť spokojne du(b)pkať bude naozaj široká. Nájdete tu všetko od acoustic reggae, dub-u, house-u, techna cez harmonické liquidové sety, až po nervovoparalytický deep, kvalitný neurofunk, šialený jump-up či temný hardcore D&B music.

Breaking borders, to má niečo s imigrantmi ?

Hlavnou myšlienkou tohto ročníka je zblíženie ľudí z okolitých regiónov a to nielen slovenských. V rámci dramatugie jednotlivých hudobných nocí na každom pódiu, dostanú prestor umelci najmä zo susedných krajín. Za Rakúsko príde reprezentovať zostava umelcov z viedenského Mainframe Recordnigs vydavateľstva, za Českú republiku dorazia pražský Drumbassterds, z maďarskej Budapešti uvidíš umelcov zo Savage Tales vydavateľstva a slovenskú scénu príde reprezentovať Galota, Stále málo, Bass Haze, Sekvencia, Levity a Basement. Keďže usporiadatelia radi spájajú ľudí z rôznych kultúr a národností, vznikne takto veľmi pestrá paleta programu a príležitosti zažiť niečo neopakovateľné.

Prečo pevnosť v Komárne?

Oproti klasickým letiskovým festivalom, ponúka pevnosť omnoho viac využitia. Jednak je posiata ohromným množstvom miestností, tunelov a priestranstiev, ktorých prístupnosť sa rok, čo rok mení a upravuje a teda vo výsledku vytvára vždy originálny a nový feeling. No a na druhej strane, prečo nie ? V prípade dažďa sa máš kde schovať, a pokračovať bez problémov v zábave, je to predsa nedobitná pevnosť a miesta je tu viac než dosť. A v prípade extrémnych horúčav (je to predsa len Komárno – jedno z najteplejších miest na Slovensku) treba skúsiť navštíviť katakomby a kamenné tunely samotnej pevnosti alebo susedné termálne kúpele.

Okej, presvedčil si ma. Kde sa dávajú peniaze?

Lístky si môžeš kúpiť v predpredaji TU. Ale nemusíš sa báť, nečaká ťa ich zdražovanie 10 eur za týždeň. A to je myslím si dosť dobrý deal!

Zdroj: TS