Hudba Leoša Janáčka dostane svoj jazzový kabát aj v Bratislave už vo štvrtok.

Významného českého skladateľa Leoša Janáčka si uctia po Banskej Štiavnici a Liptovskom Mikuláši už 3. decembra aj bratislavskom Divadle Tower Stage. Hold sa však bude vzdávať tak trochu netradične. Trojica Nikolaj Nikitin, Martin Sillay a Robert Pospiš dala Janáčkovej tvorbe multižánrový kabát. Z predvedenia autentickej emotívnej hudby tak robia naozaj unikátny hudobný zážitok.

Hudobný projekt Tales From My Dairy je neodškriepiteľne a právom jedným z najzaujímavejších kultúrnych udalostí minulého roka. Svedčí o tom už len fakt, že bol tento jazzovo-folklórny experiment nominovaný ako Hudobný počin roka a Jazzová nahrávka roka na vlaňajšom odovzdávaní cien Radio_Head Awards. Na takýto úspech chce veľkolepé spojenie Polajka a Nikolaj Nikitin Ensemble nadviazať už 3. decembra v Divadle Tower Stage. Ústrednú trojicu projektu tvoria saxofonista Nikolaj Nikitin, gitarista Martin Sillay a spevák Robert Pospiš. Aby zdôraznili dedičstvo, ktoré aj po smrti Leoša Janáčka a v roku jeho jednožitých 160. narodenín pretrváva v česko-slovenskej hudobnej kultúre, chopili sa cyklu Po zarostlém chodníčku a dali mu svojský nadžánrový šmrnc.

Výnimočné vystúpenie je živým prevedením albumu, na ktorom si viacero špičkových hudobníkov uctieva českého skladateľského génia. Tento predstaviteľ hudobnej moderny patril a historicky aj patrí medzi tých, ktorých dielo ovplyvňovalo svojou netradičnosťou ďalšie generácie hudobníkov. Inšpiráciu čerpal nielen v Antonínovi Dvořákovi, ale tiež aj v moravských regiónoch. V súčasnosti sa ním inšpiroval práve Nikolaj Nikitin Ensemble a cimbalové zoskupenie Polajka.

Na prvom nosiči albumu Tales From My Dairy má priestor ensemble jedného z najznámejších slovenských saxofonistov. Nikitina dopĺňa domáca jazzová špička, členovia Slovenskej filharmónie a sólisti vážnej hudby. Začiatkom decembra to bude v hlavnom meste Slovenska klavirista Ľuboš Šrámek, violončelista Eugen Prochác a akordeonista Boris Lenko. Iba pre túto nahrávku je súčasťou aj český džezový kontrabasista Miroslav Vitouš, ktorý však do Bratislavy s projektom nezavíta. Nemenej atraktívne je však aj pokračovanie na druhom CD. Tu sa hudobného vedenia ujala unikátna zostava Polajka. Okrem pesničkárskej dvojice Sillay-Pospiš sa pre originálnu poctu skladateľskému géniovi spojili aj akordeonista Boris Lenko, speváčka Eva Šušková a violončelista Roman Havran.

Spojením jazzovej intimity a cimbalového stvárnenia folklórnych motívov českých regiónov sa môžete nechať unášať už tento týždeň. Exkluzivita vystúpenia spočíva v tom, že je to len jeden z troch koncertov, ktoré táto viacžánrová zostava absolvovala počas svojho fungovania. Nenechajte si ju ujsť 3. decembra v Divadle Tower Stage v Bratislave.

Živé prevedenie oceňovanej nahrávky Tales Fromy My Diary podporili Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Bratislavský samosprávny kraj.

Koncertné obsadenie projektu Tales From My Diary:
Nikolaj Nikitin Ensemble:
Nikolaj Nikitin sopránový a tenorový saxofón
Ľuboš Šrámek klavír
Boris Lenko akordeón
Eugen Prochác violončelo

POLAJKA:
Róbert Pospiš spev
Martin Sillay gitara
Eva Šušková spev
Boris Lenko akordeón, klavír
Roman Harvan violončelo

Info: www.realmusichouse.sk
FB udalosť: https://www.facebook.com/events/761768313966699/
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=21638

12107737_10206067422819386_8179113977474588861_n

Zdroj: Matej Salek