Hudobná prednáška Futurit: Los Angeles!

Mesto so štatútom toho druhého, čo však nie je na škodu, práve naopak. Všetko je tu akési uvoľnenejšie než v New Yorku. Aj keď je na jednej strane ulice nablýskaný hollywoodsky bulvár, na druhej strane je živá a tvorivá hudobná scéna. Hlavne hip-hopová a rocková.

Od šesťdesiatych rokoch tu kvitla umelecká kontrakultúra a kapely ako Love (ale aj notoricky známi Doors). Všetky veľké rockové a metalové kapely z osemdesiatych a deväťdesiatych pochádzajú z Veľkej Británie a z LA. Koľko ich spoznáte vo štvrtok v A4?

A potom hip-hop. LA je etnicky pestré mesto, a aj preto sa tu mimoriadne darí hip-hopu. Mainstreamovému, ale aj zbastardenému – rôzne pokrútenému. V deväťdesiatych mu vládol G-funk, aby sa na prelome tisícročí začal von predierať alternatívny hip-hop a vydavateľstvá ako Anticon a Stones Throw. Obe sa nechcú zahrabávať vo svojich žánroch, a preto hľadajú nové zvuky. V ich katalógoch nájdete aj post rock, či psychedelický rock.

Súčasný boom amerického hip-hopu má silnú základňu v LA. Veď aj Compton, najviac hiphopové mesto (po Prostejove samozrejme) je na dohodenie kameňom. Majú tu dobrých rapperov, (aj Kendrick Lamar, Tyler the Creator či Anderson .Paak sú „z oblasti“) a hlavne beatmakerov. Miestna beatová scéna okolo vydavateľstva Brainfeeder pred desiatimi rokmi zamotala hlavy mnohým. Flying Lotus a jeho kumpáni miešali hip-hop, ambient aj free jazz. A táto podivná a dobrodružná hudba chytila srdcia a mysle poslucháčov na celom svete. Aj na Slovensku. Spýtajte sa vo vydavateľstve Gergaz! Nemusíte, spýtali sme sa za vás.

A ešte jeden fenomén nás bude zaujímať. Američania, a ich vzťah k elektronickej tanečnej hudbe – v ich jazyku EDM. Z tej lepšej strany pochádza v LA usadený DJ Harvey, ktorého hudbu pochopíte, ak „zažijete skupinový sex na extáze“.

A keď nám zvýši čas, spomenieme si niekoľko výrazných indivíduí, ktoré pochádzajú z LA: Beck, Ariel Pink, či producent Greg Kurstin.

Viac tento štvrtok na hudobnej prednáške Futurit s Petrom Dolníkom.

Facebook event

Web

Zdroj: TS