Hudobná veľká noc v Maríne.

Poézia, hudba aj slzy dojatia sa niesli koncertnou sálou Špecializovaného liečebného ústavu Marína /ŠLÚ/ v Kováčovej dňa 22. marca  2016. Ako obvykle, akciu pre zdravotne pohybovo postihnutých pacientov tohto zariadenia, ale aj hostí pripravilo Občianske združenie Milan Štefánik v spolupráci s riaditeľom ŠLÚ p. Vladimírom Čavojom.

Obaja menovaní sa hneď v úvode na vyzvanie moderátorky Daniely Sokolovičovej ujali úvodného príhovoru, v ktorom zdôraznili zmysel takýchto podujatí a poďakovali všetkým divákom za účasť. Zároveň im popriali krásne nadchádzajúce sviatky. Po poďakovaní všetkým sponzorom, ktorí ho podporili, sa tradične za nich prihovorila konateľka firmy SPIG s.r.o. zo Zvolena, p. Monika Ponická. Predstavila svoju spoločnosť, poinformovala prítomných o možnosti spolupráce a pomoci hendikepovaným pacientom a tiež dala do pozornosti časopis INAK OBDARENÍ, ktorý je určený práve osobám so zdravotným postihnutím.

Velka noc v Marine v KovaCovej Foto Igor Frimmel

Hlavným účinkujúcim utorkového popoludnia bol známy spevák, finalista prvej série SuperStar Róbert Mikla. Síce sa dlhší čas na Slovensku hudobne odmlčal, evidentne mu táto pauza, hudobne aj osobnostne prospela. Veď po 10 rokoch ticha o jeho osobe sa vrátil, vyzretejší ako kedykoľvek predtým, keďže je o jeho osobu stále záujem. Aj keď má stále plný diár, veľmi rád podporí aj akcie tohto typu. Ako sám prezradil, z radov hendikepovaných má tiež  svojich skalných fanúšikov, ktorí nevynechajú ani jeden jeho koncert a s Milanom Štefánikom spolupracuje už niekoľko rokov. Tento „rebel“, ako ho často v speváckych kruhoch dlho nazývali, odkryl dušu romantika a priblížil sa publiku svojou zbierkou Maliar snov, ktorú napísal pod pseudonymom svojho pôvodného mena pred adopciou. Vlastné básne, ktoré prezentoval medzi svojimi piesňami mali u divákov veľký úspech. Darmo, Robo je majster slova a týmto sa len viac publiku priblížil. Snáď za všetko jeho citát zo zbierky „Veľa som plakal, často sa smial. Mám dobrých priateľov a učím sa milovať. Život je krásne miesto pre život. Bola by škoda o tom nenapísať“.  Samozrejme do varu dostal divákov aj svojimi piesňami. Či už to boli prevzaté alebo autorské skladby ako: Pôvabné kométy, Anjel a pravdaže na záver lahôdka Brehy, ku ktorej sa pridávali aj ľudia v hľadisku. Spevák vie, ako vyburcovať publikum a to ho zas na oplátku vyburcovalo opakovaným potleskom k prídavku, aj keď z neho pot tiekol cícerkom, fanúšikov nesklamal! Treba však povedať, že aj členovia jeho kapely ( Ivan, Roman a Erika)  podali výborné výkony.  A aké sú jeho pocity a vyjadrenia? „ Tento koncert som zaradil do šnúry POCITY, ktorú teraz absolvujem po Slovensku so svojou kapelou Róbert Mikla a priatelia, dnes v zložení traja muži-hudobníci a jedna nová vokalistka. Atmosféra bola úžasná, nečakal som, že aj diváci sa pripoja a budú so mnou spievať, tiež chválim organizáciu celého podujatia“.

Velka noc v Marine v Kovacovej Spevak Robert Mikla Foto Igor Fri mmel

Za jeho výkon mu klienti Denného stacionára Margarétka v Banskej Štiavnici pre deti s mentálnym postihnutím odovzdali malý, ručne vyrobený  darček, ktorý ho veľmi potešil. Ako sám komentoval: „Urobili ste mi veľkú radosť, lebo ja som ťažko sviečkový“. Robo, ktorý je mimochodom sám, rodák z Banskej Štiavnice ešte na záver zrealizoval autogramiádu, počas ktorej organizátori symbolicky rozdávali veľkonočné vajíčka. Pri tej príležitosti som sa opýtala jednej mamičky, ako sa jej páčilo. „ Koncert bol veľmi pekný a dojímavý, súcitila som aj s tým, čo povedal spevák o období, ktoré prežil v Amerike a po určitej udalosti sa vrátil. Nakoľko mám sama s tým skúsenosť, keďže sme tam s rodinou žili dlhé roky. Preto aj celé jeho vystúpenie mi bolo veľmi blízke“.

Veríme, že takýchto podujatí  a umelcov, ktorí chcú pomôcť dobrej veci bude stále viac a viac. Život postihnutého človeka sa dá spríjemniť rôznymi spôsobmi a toto je jeden z nich.

Text: Daniela Sokolovičová a Milan Štefánik
Foto: Igor Frimmel