Hudobné lahôdky Anasoft litera festu.

Bratislavská A4ka ponúka na víkend to pravé hudobné vyžitie. V piatok večer sa na jej pódiu objaví český fenomenálny hudobník Kittchen, ktorého v jeho domácej krajine označujú ako hviezdu českej klubovej scény.

Hudobný kuchár, ktorý svoju tvár zahaľuje maskou, charakterizuje vlastnú tvorbu ako industriálny folk. Jej základom je elektronika obohatená o rockové prvky či neučesané terénne nahrávky, ktoré striedajú živé nástroje.

Kittchen2

Silné texty a pomalé tempo s vážnou až ponurou atmosférou vtiahnu na chvíľu človeka do nového sveta. Minulý rok vydal tretí album s názvom Kontakt.

Spoločnosť mu bude robiť Herzog Herzog , ktorý si vďaka svojim živelným koncertom vybudoval pozíciu jedného z najzaujímavejších elektronických liveactov na domácej scéne.

Herzog Herzcog

Vo svojich releasoch mieša zložito tvarované a nemožné sample s masívnymi polámanými beatmi a bicími. Bravúrne dokáže spojiť elektronické zvukové experimenty s klasickými postupmi. A obľubuje svoj starý dobrý Korg MS-10.

Sobotňajší večer bude patriť súboru VENI ensemble. Na slovenskej hudobnej scéne pôsobí od roku 1987, kedy vznikol z iniciatívy nadšencov z radov skladateľov a interpretov (v tom čase prevažne študujúcich na Vysokej škole múzických umení v Bratislave). Spájala ich túžba po hľadaní a slobodnom vyjadrovaní vlastných názorov a postojov prostredníctvom hudby. Základom otvoreného zoskupenia hudobníkov je od začiatku niekoľko stálych členov, ktorí si na spoluprácu prizývajú podľa potreby ďalších. Takto sa za takmer 29 rokov v súbore vystriedalo úctyhodné množstvo viac ako 200 slovenských a zahraničných hudobníkov. Ťažisko aktivít VENI ensemble predstavujú najmä koncerty na domácich a zahraničných festivaloch súčasnej hudby, ale súbor tiež nahráva pre domáce a zahraničné médiá. V bratislavskej A4ke vystúpi pod umeleckým vedením Daniela Mateja a môžete sa tešiť aj na premiéru nových skladieb JMF for DM a MORSeARIA (miserere), ktorá je venovaná pamiatke Juraja Kušnierika.

veni_ensemble_1

„VENI ensemble patří v oblasti soudobé hudby bezpochyby ke slovenské interpretační špičce. Během své existence se vyprofiloval v soubor s jasnou dramaturgickou linií a vysokou hráčskou kvalitou. Na celém Slovensku ani v Čechách nenajdeme soubor s bohatší minulostí, pokud se týče spolupráce se světovými skladateli či interprety!“  Jaroslav Šťastný, aka Peter Graham.

Koncerty sa konajú v rámci multižánrového festivalu Anasoft litera fest, ktorý v Bratislave prebieha od pondelka a potrvá až do soboty. Ďakujem Vám veľmi pekne za publikovanie správy.

Zdroj: ars_litera, o.z.