Hudobné trio Talent Transport takmer tromflo Elán!

Talent Transport tvorí trio skúsených muzikantov z rôznych kútov Slovenska. Každý z nich má za sebou viacročné pôsobenie v niekoľkých známych a úspešných hudobných zoskupeniach ako Hrana, Jana Kirschner, IMT Smile či Sounds Like This.

Na naplnenie ich vlastných tvorivých ambícií však dozrel čas až teraz. Po siedmich rokoch hrania a zbierania nového materiálu, vydali Talent Transport koncom septembra svoj debut v Slnku Records.

TALENT TRANSPORT

„Chceli sme tromfnúť Elán,“ polovážnym tónom vysvetľuje časový odstup líder skupiny Vladislav „Slnko“ Šarišský, odkazujúc na fakt, že legendárnej kapele trvalo osem rokov, kým vydali svoj debutový album Ôsmy svetadiel v roku 1981. Žánrovo má však Talent Transport s Elánom málo spoločného. Ich hudba možno nie je na prvé počutie, ale od začiatku cítiť, že kompozície presahujú kvality jazzu, art rocku, popu a súčasnej vážnej hudby.

„Hráme skrátka fusion,“ upresňuje Vlado Šarišský, ktorý je jedným z najzaujímavejších zjavov slovenskej vážnej aj populárnej hudobnej scény. Dokázal to už ako študent VŠMU, keď sa popri škole venoval komponovaniu a aranžovaniu klasickej hudby. Neskôr pôsobil ako klávesák na turné Hrana, kde sa v rámci pocty Marekovi Brezovskému objavil po boku Oskara Rózsu, Martina Valihoru a ďalších skvelých muzikantov. Odkaz Marka Brezovského je prítomný aj v tvorbe Talent Transport a to nielen hudobne, ale aj v samotnom názve jednej z albumu zverejnených skladieb MBS (skratka znamená Marek Brezovský System).

TALENT TRANSPORT

V Talent Transport hrá Vlado Šarišský na klávesy a občas spieva. Dopĺňajú ho ďalej Marián Slávka (bicie, vokály) a Filip Hittrich (basová gitara). Vysokú hudobnú vyspelosť všetkých troch umelcov potvrdzuje fakt, že celý viac ako šesťdesiatminútový album nahrali v pražskom štúdiu Sono za tri dni bez kliku, s minimálnymi producentskými zásahmi a strihaniami. Teda skoro live.

„Štúdio sme si prenajali na štyri dni a posledný deň sme už nemali čo robiť. Zvukár bol z toho hotový, lebo štvrtý deň sme iba pozerali ‚telku‘ a Marián plnil funkciu doktora. Staral so našu duševnú a fyzickú rovnováhu, usmieva sa Vlado Šarišský a dopĺňa: „Myslím, že album zachytáva viacero našich polôh, energických aj kultivovanejších. Pred nahrávaním sme strávili nejaký čas na sústredení v Banskej Štiavnici. Prišel nás pozrieť aj Oskar Rózsa, ktorý mal pôvodne byť naším producentom, ale po koncerte v miestnom Art Café usúdil, že to nebude treba. Iba nám poradil, aby sme album nahrali čo najkrajšie ako vieme. Tak sme ho poslúchli.“

Facebook: https://www.facebook.com/pages/TalentTransport/320450864668058

Zdroj: Slnko records